Allah'tan (c.c) faydalı ilim istemiştir.
Peygamberimiz ve ashâbının bütün gayretlerinin özü, Allâh'ın rızâsını kazanmaktır. O'nun rızâsı, en büyük lütuftur.
Şu hâlde, “Allah'tan neler isteyelim, neler istemeyelim, neler yerinde olur, neler olmaz” gibi düşünceleri bir tarafa bırakarak, ondan dünyalık ve âhiretlik, her şeyimizi ama her şeyimizi istemeliyiz.
Allah Rasûlü dua edeceğinde bazen kıbleye yönelir, bazen koltuk altı görünecek kadar ellerini kaldırır, bazen avuçlarını açarak, bazen de avuçlarını birleştirerek içtenlikle dua ederdi. Dua ettikten sonra ellerini mutlaka yüzüne sürer ve ashâbına da bunu tavsiye ederdi.
İlgili 23 soru bulundu
Abdülehad Serhendi hazretleri bir müjde verip buyuruyor ki: (70 kere “Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Rahîm, Yâ Kavî, Yâ Kâdir” okuyup da dua eden, ne isterse istesin, Cenâb-ı Hak duasını kabul eder ve ne muradı varsa verir.) Allah rızası için okumalı.
- Her duaya cevap verileceğine inanarak, canı gönülden, ihlasla ve samimiyetle dua etmek. - Duaya başlarken olduğu gibi, duayı bitirirken de Allah'a hamd ve resulüne salât ve selâm ile mühürlemek. - Dua sonunda "âmin" diyerek elleri yüzüne sürmek.
"Allah'ım! Kuşkusuz ben senden iffet; dünyamda, dinimde, ailemde ve malımda afiyet isterim. Allah'ım! Kusurumu ört, korkumu gider ve beni önümden, arkamdan, sağımdan, solumdan ve üstümden muhafaza eyle!
Peygamber,“الدُّعاءُ مُخُّ العِبادةِ” “Dua ibadetin özüdür”[3] buyurmuştur. “Kullarım beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler.” (Bakara, 2/186).
Salât ve selâm kelimelerinden oluşan “salât-u selâm” terkibi, Hz. Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah'ın rahmet ve selâmının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Salavât, salât kelimesinin çoğuludur.
buyurmuştur. Bu hadisler, duanın kabul olacağına inanarak yapılması gerektiğini ifade etmektedir. Bu itibarla duada kararlı olmak esas olduğundan, dua ederken inşallah ifadesini kullanmak yerine "Allah'ım kabul buyur!" anlamına gelen "Amin!" sözünü kullanmak uygun olur.
Esasen konuyla ilgili sahih rivayetler dikkate alındığında, bunların dua ederken hapşırmaya değil, aksırma anında yapılacak duanın makbul olduğuna ve bu esnada Allah'a hamdetmenin gereğine dikkat çekilmiştir; İlave bilgi için tıklayınız: - "Dua ederken hapşırmak duanın kabul olduğuna işarettir." Bu hadis ...
Hadis-i şerifte; (Duanın kabul olması için, iki şey lazımdır: Birincisi, duayı ihlas ile yapmalıdır. İkincisi, yediği ve giydiği helalden olmalıdır. Müminin odasında, haramdan bir iplik varsa, bu odada yaptığı duası, hiç kabul olmaz) buyuruldu.
Din kardeşine gelen belâya sevinme; sonra Allah ona âfiyet, sana belâ verir. Öğüt olarak ölüm yeter. Gam çekmeye kabir yeter. İman edip hayırlı işler yapanların son duaları; 'Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun' cümlesidir.
Miraç gibi bir hâdiseye başka hiçbir yaratılmış mazhar olamamıştır. Hazreti Peygamber (asm), bütün imkân âlemini geride bırakıp, mahiyetini idrak edemediğimiz ve edemeyeceğimiz bir makama varıp, Allah'ın zatını, baş gözü ile görmüştür.
Peygamber'in (s.a.v) şöyle anlattığı rivayet ediliyor. "Cennet ortasında bir ırmak gördüm. Arş'ın yukarısında akar. Bir yerden su, süt ve bal çıkar. Asla birbirine karışmaz.
İnşallah ifadesi, Allah dilerse demektir. Esasen dua ederken bir şüpheye neden olacak ifadelerden sakınmak gerekir. Bu açıdan Hz. Peygamber Efendimiz (asm), dua ederken “Allah'ım, dilersen beni affet.” demeyi uygun görmemiştir.
Rabbena âtina duası nerelerde okunur? Peygamber efendimizin en çok okuduğu dua, Rabbena âtina duasıdır.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Rivayete göre Muhammed, bu son hutbesinde, bundan sonra bir daha hac edemeyeceğini bildirip ölümünün yaklaştığını ima ettiği, sonraki aylar içerisinde de yaşamını yitirdiği için bu hacca Veda Haccı, konuşmaya da Veda Hutbesi adı verilmiştir.
Efendimiz (sav) de güne sabah namazı ile başlardı. Sabaha doğru müezzin, Resûlullah'ın (S.A.V) evine iki defa uğrardı. Birincisinde namaz vaktinin girdiğini haber verir, o zaman Efendimiz tekrar kalkıp sabah namazının iki rekat sünnetini kılar, sağ tarafına uzanıp dinlenirdi.
Yıkama işini Hz. Ali (ra) yaptı. Zirâ, Resûl-i Kibriyâ Efendimiz (asm) sağlığında ona, "Vefât ettiğim zaman beni, sen yıka." diye vasiyyet etmişlerdi.
l Sen isteyen insan, başvurduğun kapı ise Allah'ın kapısı. O halde o kapıya bir şey istemek için başvurduğunda önce bütün övgünü, hamdini, senanı O'na yönelt. Yönelt ki başvurun, “İlk defa sana işim düşüyor” ya da “Senden ilk defa bir şey istiyorum” anlamına gelmesin. Çünkü zaten her şeyini O'na borçlusun.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
Hem sıkıntıdan hem de korkudan kurtulmak için Hasbiyallahü ve ni'mel vekil sözü okunur. Böyle hissedildiğinde Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh-il-aliyyil'azîm manen çok yardımcı olur. "Kuvvet ve güç sadece büyük ve yüce olan Allah'ın yardımı ile olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri