Henüz buzdolabı teknolojisini bilmeyen eski uygarlıklarda yiyecekler, kumaşlara sarılarak ya da kaplar içerisinde toprağa gömülürdü. Burada bir güzellik daha var; kar olmadığı zamanlarda da patates, havuç gibi besinler, taze kalması için toprağa gömülür ve besinlerin toprağın serinliğiyle taze kalması sağlanırdı.
Binlerce yıl öncesine dayanan bir başka yiyecek koruma yöntemi: Tütsüleme. Kurutma kadar güçlü bir koruma sağlamasa da tütsüleme yöntemi de kayda değer derecede et ve diğer besinlerin saklanmasını sağlıyordu. Günümüzde de görülen bu yöntem, etin ateşe temas etmeden dumanla pişirilmesini kapsıyor.
Toprağın aşırı ıslak ve yumuşak olduğu bataklıklar, serin, düşük oksijenli ve yüksek asidik olması sayesinde çabuk bozulan yiyecekleri saklamaya birebir alanlardır. Kuzey Avrupa'da yaşayan antik medeniyetler, tereyağı dahil olmak üzere tüm yiyeceklerini bataklıklarda saklardı.
Bu işlem, iç içe yerleştirilen 2 çömleğin arasını kumla doldurarak ve bu katmanların arasına su doldurarak yapılıyor. Kumdaki su buharlaşırken iç tabakanın sıcaklığı, ortam sıcaklığının 1,7 derece kadar altına düşüyor ve soğutma işlemi sırasında elektriğe hiçbir şekilde ihtiyaç duyulmuyor.
Buzdolabı; buhar sıkıştırma yöntemiyle çalışan, gıdaların soğuk tutularak uzun zaman muhafaza edilmesini sağlayan soğutma makinesidir. Soğutmanın amacı kapalı bir mahâlde, çevre sıcaklığının altında sıcaklıklar elde etmek ve bu düşük sıcaklığı sürekli olarak muhafaza etmektir.
İlgili 39 soru bulundu
Buzdolabınızda buz tutan yere bir miktar sirke dökerek kapağı kapatın ve 5-10 dakika bekledikten sonra yumuşamış buzu spatula yardımı ile temizleyin. Buz üzerine bir miktar tuz dökerek buzun erimesini bekleyin. Tahta spatula ise sirke yönteminde olduğu gibi nazik hareketlerle buzları temizleyin.
Tütsüleme yöntemi, soğuk tütsüleme ve sıcak tütsüleme olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilir. Tütsüleme yöntemi, gıdaların dayanıklılığını artırır ve aynı zamanda lezzetini de artırır. Tütsülenmiş gıdalar, normal gıdalara göre daha uzun süre dayanabilirler.
Kurutma: Et güneşte kurutulmak suretiyle saklanıyordu. Kurutulmuş ete “kak et” deniyordu. Etin kemikli kısmı tuzlanarak ağaçlara asılıp saklanırdı (Baysal, 1990: 28, Genç, 1982). Yassı olarak kesilmiş et de Page 4 880 tuzlanarak ağaçlara asılıyor ve güneşte kurutuluyordu.
Yiyecekleri soğuk bir ortamda, buzdolaplarında muhafaza etmek uzun zamandır tercih edilen, pratik ve oldukça sağlıklı bir saklama yöntemidir. Buzdolabının düşük ısısı yiyeceklerdeki bakteri üremesini büyük ölçüde yavaşlatır. Buzdolabının ısı ayarını 1 ila 4 °C arasında tutmak önerilir.
Buzdolabında Hangi Yiyecekler Saklanır? Buzdolabı, yiyeceklerin bozulmasına neden olan mikroorganizmaları yok etmese de onların sıcak ile birlikte çoğalmalarını engeller. Gıdaların soğuk sayesinde korunmaları için buzdolabının fazla dolu olmaması, içeride hava sirkülasyonunun gerçekleşebilmesi gerekir.
Buzdolabınızın derecesini 1°C - 4°C arasında tutmaya çalışın, böylece yiyecekleriniz en fazla 5°C 'de saklanmış olur. Sıcak yiyecekleri hemen buzdolabına kaldırmayın, dışarıda sıcaklığın geçmesini bekleyin.
Bakliyatların ömrünü takip edebilmeniz açısından kavanozların üzerlerine, stoklamaya başladığınız tarihi yazmanızda fayda olacaktır. Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Vakum makinesi kullanımı yiyecekleri hava geçirmez bir ortamda kapatarak zararlı bakterilerin büyümesini önler, böylece yiyecekleri çok daha uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz. Poşet vakum makinesi birçok farklı modelde üretilir, ürünler evsel ve ticari mutfaklarda kullanılmak üzere çeşitli niteliklere sahiptir.
Geleneksel yöntemler konserve ve kurutma olmakla birlikte, buzluk ve derin dondurucuların icadından sonra dondurarak saklama da kullanılmaktadır.
Kavurma: Orta Asya'da sonbaharda kesilen hayvan eti küçük parçalar halinde doğranarak yağı ile birlikte pişirildikten sonra küplere doldurulup kış için saklanırdı. Bu uygulamaya kavurma denmektedir.
Etin şoklanması, büyük bir kısmının buz kristalleri şeklinde katılaştırılması anlamına gelir. Şok odalarında gerçekleştirilebilen bu işlemin gerektirdiği ısı -35 ve -40 dereceye kadar düşmektedir. Bu nedenle et ürünlerinin şoklanması için şoklama ünitelerine ihtiyaç duyulur.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Etin pişirilmesi sırasında, kapların ağzı uygun bir biçimde kapatılarak içine sinek, böcek vb.nin ulaşması önlenmelidir. Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır.
Buzdolabı derecesi yazın kaç olmalı sorusunun cevabı genellikle 2 ile 5 derece arasında değişir. No frost buzdolabı modellerinde de bu aynıdır. Gıdalar, bu derece aralığında etkili bir şekilde soğutulur. Kışın buzdolabı derecesi kaç olmalı sorusunun cevabı ise 5 ile 8 derece olarak açıklanabilir.
Buzdolabını fazla doldurmayın, yiyecekler arasında yeterince boşluk bırakın. Fazla doldurulan buzdolaplarında soğuk havanın serbestçe dolaşması engellenebilir ve yiyeceklerinizi uygun şekilde soğutmayabilir. Bu da ısınmaya neden olacağından yiyeceklerinizin beslenme ve duyusal kalitelerinin düşmesine neden olur.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri