Kavurma: Orta Asya'da sonbaharda kesilen hayvan eti küçük parçalar halinde doğranarak yağı ile birlikte pişirildikten sonra küplere doldurulup kış için saklanırdı. Bu uygulamaya kavurma denmektedir (Baysal, 1990: 28). Anadolu'da bu gelenek devam etmektedir.
Eski çağlarda çok bilinen bir gıda saklama yöntemi de pişirerek saklamaydı. Örneğin Orta Asya'da sonbaharda kesilen hayvanın eti küçük parçalar halinde doğranır, pişirilir ve küplerde saklanırdı. Bu ete kavurma denirdi. Bu gelenek, Anadolu'da hala devam eder.
-Kavurmanın ambalajı açıldığında dışarıdan koku alabilir ve kuruyabilir bu nedenle kavurmayı dışarıyla temasını kesecek şekilde bir folyoya sararak buzdolabında 4-5 gün saklayabilirsiniz. -Kavurmayı uzun süre tüketmeyecekseniz ambalajını açmadan derin dondurucuda 1 yıl muhafaza edebilirsiniz.
Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
➽Eti kavrulmuş veya haşlanmış olarak dondurucuya koyabilirsiniz. Haşladığınız etin suyunu süzüp uygun kaplara koyup dondurucuya kaldırın. ➽Pişmiş kıymayı derin dondurucuda 1-2 ay, etleri 2-3 ay saklayabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Pişmiş kuşbaşı kavurma yapılarak buzlukta uzun süre durabilir. Bunun için etleri kendi yağında ve bir miktar kuyruk yağında kavurarak pişirin. Pişen kavurmanın sıcaklığının gitmesi için beklenir. Sıcaklığını veren kavurma buzluk kaplarında ya da buzluk poşetinde saklanır.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir.
Marketten Sofraya Etin Güvenli Tüketimi
Eti hemen evinize götürün ve 4 derecede buzdolabında saklayın. Marketten eve getirilmiş et hemen -18 derecede dondurulursa dondurulmuş olarak da maksimum 6 ay olarak saklanabilir. Eti orijinal paketinde veya yeniden paketleyerek dondurabilirsiniz.
Dondurulmuş eti çözdürdüğünüz ve ardından bir kısmını veya hiçbirini pişirmemeye karar verdiğiniz bir zaman gelebilir. Bu durumda, et dondurucudan ilk çıkarıldığında çözülmüş ve buzdolabında uygun şekilde saklanmışsa, eti daha sonraki bir tarihe kadar yeniden dondurmak güvenlidir.
Oda sıcaklığında hafif ılımasını bekleyin. Ilıdıktan sonra saklama kabınızın içerisine alın ve sıkıca bastırarak üzerini kapatın. Buzdolabında muhafaza edin. Dilediğiniz zaman çıkarıp, dilimleyerek kullanabilirsiniz.
Etin bozuk olup olmadığı anlayabilmenin yollarından biri rengine bakmaktır. Eğer etin rengi mora dönmüşse, bu bozuk olduğu anlamına gelir. Ayrıca etin üzerinde yeşil veya siyah benekler oluştuysa, tüketmemekte fayda vardır. Çünkü bu küflendiğini ve bozulduğunu gösterir.
Et ürünlerinizi kullanacağınız kadar porsiyonlara ayırıp buzdolabı poşetine koyarak, streç filme veya yağlı kağıda sararak, ya da kapağı kapalı olarak cam, çelik ya da plastik kaplarda saklamalısınız. Hemen kullanacağınız etleri buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Kırmızı Et Saklama Derecesi
Kırmızı et buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda -18 santigrat derecede ise daha uzun süre saklanabilir. Eti dondurmak için -32 santigrat dereceli soğuk depolar kullanılır. Et, çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
Avcı-toplayıcılar, yiyeceklerinin “raf ömrünü” uzatmak için göletlere ve bataklıklara saklamak gibi oldukça yaratıcı yollara başvuruyordu. Bataklıkta bulunmuş bir tereyağı. Soğutma oldukça yeni bir olgudur, bu nedenle insanlar binlerce yıl boyunca yiyecekleri korumak için zekice yollar bulmak zorunda kaldılar.
Besinlerin bozulmaması ve uzun süre saklanabilmesi için en yaygın olarak tercih edilen yöntemler; dondurmak veya konserve yapmak olarak ifade edilebilir.
Kavurma saklama koşulları
Kavurmalar büyük ambalajlı veya raflara dizili olarak ortam bağıl nemi %65-70'i geçmeyen +1 °C ila +10 °C arasında sıcaklıktaki odalarda muhafaza edilmeli ve küflenmelere karşı önlemler alınmalıdır.
Tütsüleme yöntemi, soğuk tütsüleme ve sıcak tütsüleme olmak üzere iki farklı şekilde uygulanabilir. Tütsüleme yöntemi, gıdaların dayanıklılığını artırır ve aynı zamanda lezzetini de artırır. Tütsülenmiş gıdalar, normal gıdalara göre daha uzun süre dayanabilirler.
Soğuyan etlerden evinize götüreceğiniz kısmı pay ettikten sonra, bu etleri mümkünse yarımşar kilogramlık buzdolabı poşetlerine koyun. Eğer etleriniz kemikli ise, yarım kilo olacak şekilde ayıramıyorsanız en fazla 1 kilo olacak şekilde de buzdolabı poşetlerine pay edebilirsiniz.
Ek olarak, küf pişmiş eti bozabilir, bu nedenle bulanık mavi, gri veya yeşil lekeler fark ederseniz de eti atmalısınız. Taze et sert bir kıvama sahip olmalıdır, yapışkan veya sümüksü bir doku bozulduğunu gösterir. Kıyma da yine aynı şekilde, sıktığınızda parçalanan nispeten sert bir kıvama sahip olmalıdır.
Üzerine bir miktar zeytinyağı dökün. Etleri kaba aktarın ve üzerini geçinceye kadar zeytinyağı ilave edin. Etleri buzdolabında en az 12 saat dinlendirin. Buzdolabından çıkardığınız etler oda sıcaklığına gelince pişirilmeye hazır.
Görüş aldığımız “taze saklama” uzmanlarına göre et için tavsiye edilen sağlıklı tüketim süresi bir yıl, ancak bu sürede saklama koşulları da doğrudan etkili.
Bunlardan birincisi donmuş etinizi buzdolabında çözülmeye bırakabilirsiniz. Etin buzdolabı sıcaklığında çözülmesi 24 saati bulacaktır. Çözüldekten sonra 2-3 gün daha buzdolabı sıcaklığında bozulmadan etinizi saklayabilirsiniz. Et çözdürmenin en sağlıklı yolu budur.
Dondurmayın!: Marine ettiğiniz eti derin dondurucuda saklayıp daha sonra pişirmek iyi bir fikir değildir. Dondurup tekrar çözülmeye bıraktığınız et sulanır ve kıvamı bozulur. Tuz ve Sirke Kullanın: Marinasyonda tuz konulmaması gerektiği, çünkü tuzun eti sertleştireceği söylenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri