Orta Çağ'da Dünya'nın düz olduğuna inanılırdı. Hatta o yüzden Kristof Kolomb'un yapmaya çalıştığı seyahatin sonucunda Dünya'nın kenarından düşeceğinden korkuluyordu. Avrupalı bilim insanları Kolomb'un gezisinin başarısı sayesinde Dünya'nın düz olmadığını, yuvarlak olduğunu anladılar.
Hayır, Ortaçağ'daki genel görüş dünyanın küre şeklinde olduğuydu. Hatta Dünya'nın küre şeklinde oluşu, günümüzdeki “düz Dünyacı” maskaralığının aksine Ortaçağ'da pek de şüpheyle yaklaşılan ya da karşı çıkılan bir konu değildi. Dünya'nın küre şeklinde olduğu Eskiçağ'dan beri biliniyordu.
Genel kanının tersine, Dünya'nın yuvarlak olduğunu Amerika'yı keşfeden Kristof Kolomb bulmadı. Ortaçağ'da Kilise de Dünya'nın yuvarlak olduğunu biliyordu. Aslında günümüzden 2200 yıl önce yaşamış olan matematikçi ve coğrafyacı Eratosthenes Dünya'nın yuvarlak olduğunu bulmuştu.
Bilim adamlarının birçoğu dünyanın biçimini tanımlarken ''geoit'' kelimesini kullanır. Dünya'nın alt ve üst kısımları hem merkezkaç kuvveti hem de kütle-çekiminin etkisiyle basıktır. Orta kısmı ise kutup bölgelerine göre daha şişkindir. Geometrik bir şekil olan Geoit'in bilimsel adı ''Jeoit'tir.''
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Uzun bir süre ayın şeklini gözlemlemesi üzerinden elde ettiği deneyimler doğrusunda, Pisagor dünyanın yuvarlak olduğunu anladı.
İlgili 43 soru bulundu
Bakara 22. âyetinde oluğu gibi bu âyette de “ش َ رَف” kelimesiyle Cenab-ı Allah'ın, yeryüzünü tıpkı bir tümsek gibi üzerinde yaşamanın imkânsız olduğu bir alan yapmayıp, düz bir satıh şeklinde yaydığı bildirilmektedir.50 Dolayısıyla bu ayetten yeryüzünün düz olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
İlk olarak dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen kişi, M.Ö. 500'lü yıllarda Pisagor'dur. Sisamlı Pisagor, antik İyonya'nın en ünlü düşünürlerinden biri olmuş Yunan filozof ve Pisagorculuğun kurucusuydu.
Dünya'nın Gölgesi: Teknolojik gelişmeler sadece Dünya'nın değil Ay'ın da fotoğraflarının çekilmesini sağladı. Gezegenimizin Ay'ın üstüne vuran gölgesi de küre biçimindedir. Bu da Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan görsel kanıtlardan biridir.
Bu kutuplarından basık, ekvatordan şişik özel küresel geometrik şekil geoit (Latince, Eski Yunanca Geo "dünya") yani "Dünya şekli" diye adlandırılır.
Bireyler tüm gezegenleri araştırırken, dünyanın şeklini de araştırıyor. Dünya bilim insanları tarafından tüm detaylarıyla incelenen bir gezegendir. Detaylı olarak yapılan görüntülemeler dünyanın şekli hakkında en doğru bilgileri veriyor. Dünya tüm kayıtlara göre bakıldığında yuvarlaktır.
Cevap vermek gerekirse, bunların hepsi yer çekimiyle ilgilidir. Dünya'nın neresine giderseniz gidin, hafif farklar haricinde genelde aynı yer çekimi vardır. Yani Dünya'nın üstünde de dursanız, altında da dursanız, sizi çeken yer çekimi aynı olduğu için, sanki düz bir Dünya'da duruyormuşsunuz gibi hissedersiniz.
Miletli Hekataios, Dünya'nın düz ve suyla çevrili olduğuna inanıyordu. Herodot, Herodot Tarihi adlı eserinde suyun Dünya'yı sardığı inancıyla alay etmiştir; ancak çoğu klasik dönem uzmanı, Dünya'nın değişmez "uçları" veya "kenarları" tanımları nedeniyle Heredot'un Dünya'nın düz olduğuna inandığını kabul etmektedir.
Dünyanın yuvarlak olduğu fikrini ayın şeklini gözlemleyerek ilk kez M.Ö 500'lü yıllarda Pisagor ortaya attı. Fakat M.Ö 350'li yıllarda dünyanın ekvatordan uzaklaştıkça takım yıldızlarının hareketlerini ve ufukta ilerleyen bir geminin gözden kayboluşunu dünyanın bir küre olması ile bağdaştırdı.
Pisagor'un "dünya yuvarlaktır" düşüncesiyle ateşlenmeye başlayan bu kıvılcım Portekizli kâşif Ferdinand Macellan sayesinde ispatlanmış oldu. Yaşadığı dönem boyunca sürekli keşifler yapan Portekizli Macellan 1505 yılında yani henüz 25 yaşında iken denizlerde keşif yapmaya başladı.
Antik Uygarlıkların Dünya Şekli Teorileri
Dünya'nın şekli, tarih boyunca pek çok uygarlığın merak konusu olmuştur. Babil, bu gizemli dünyayı denizde yüzen düz bir tepsi olarak değerlendirmiştir.
Dünya yaklaşık 4,6 milyar yıl önce, muhtemelen bir süpernova (yıldız patlaması) sonucu oluştu. Bu patlama sonucu ortaya çıkan enkaz, yerçekimi sebebiyle kendi üzerine çöktü ve Güneş'i oluşturdu.
Bîrûnî (4 Eylül 973 Kat - 13 Aralık 1048 Gazne), İslam'ın Altın Çağı'ndaki çalışmaları ile bilinen hezârfen. Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî'dir (Farsça: بیرونی, Arapça: ابو الريحان محمد بن احمد البيروني).
Dünyanın bu geoit şekli kendi ekseni etrafında dönüşü esnasında meydana gelmiştir. Çünkü dünya kendi ekseni etrafında dönerken merkez kaç gücüyle savrulmuştur. Bu savrulma sonuçta da dünyanın geoit bir şekle sahip olmasına neden olmuştur.
Dünya, geoid değil de küre şeklinde olsaydı, yerçekimi Dünya'nın her yerinde aynı olurdu. Dünya'nın geoid şekli nedeniyle Ekvator diğer paralellerden ve meridyenlerden daha uzundur. Dünya küre şeklinde olsaydı, Ekvator çevresi (kutupları çevreleyen iki meridyenin uzunluğu) birbirine eşit olurdu.
Yerkürenin kütleçekim ve merkezkaç kuvvetlerinin etkisi altında aldığı şekildir. "'Jeoit'" adı verilen bu yüzey, karaların altından da ilerlerdiği varsayılan durgun okyanus suları ile temsil edilir. Jeoit haritalardaki topoğrafik yüksekliklerin başlangıcını oluşturur.
Bir gezegende mevsimlerin oluşmasına neden olan iki etken vardır: gezegenin eksen eğikliği ve Güneş etrafındaki yörüngesinin şekli. Dünya'da mevsimlerin oluşmasında eksen eğikliği - yaklaşık 23 derece- daha büyük rol oynar.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
Galileo Galilei, (15 Şubat 1564 – 8 Ocak 1642) İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi.
Kur'an'a göre gökler ve yerler bitişik iken, Allah aralarını büyük bir patlama (Bing Bang) ile ayırdı. Büyük patlamadan sonra yüce Allah bulutsu kütle haline gelen (sedim) göğe ve yere, çekim kanununa göre yerlerinizi alınız emrini verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri