Deri, Parşömen / Pergament: Deri, asırlar boyunca her yerde bulunan bir malzeme olduğu için çok eski tarihlerde ham deri üzerine ilkel yazılar yazılmıştır. Genellikle koyun, dana keçi ve ceylan derisi kullanılmıştır.
Antik çağda kullanılan en önemli yazı malzemesi papirüstür. Papirüsten önce; çanak-çömlek parçaları, yassı taşlar, bronz, kurşun, kalay, bakır, gümüş ve altın madenlerinden yapılan levhalar kullanılırdı.
İlk yazı sistemi çivi yazısıdır. Taşların üzerine resimler ya da harfler ile özel bir teknikle yazılır. Bu yazı türü papirüsün bulunması ile son bulmuştur. İfade edilmek istenen kavramlarda, var olan kayıt sisteminin yetersiz kalması, yazının gelişmesinde çok önemli bir adım atılmasına neden oldu.
Sümerler tarafından bulunan ve yaygın halde kullanılan çivi yazısı medeniyet başlangıcı olarak bilinir.
Tarihte matbaanın icadıyla birlikte tasarlanan ilk yazı tipi, Gutenberg tarafından geliştirilen 'Roman' adlı yazı tipidir.
İlgili 38 soru bulundu
Peki ya ilk yazı? Doğrulanmış en eski yazı biçimi, milattan önce 3.500 yıllarına tarihlenen ve Kish tableti olarak bilinen bir kireçtaşı tablet üzerine kaydedilmişti. Tablet, günümüz Irak'ında bulunan Kish adlı eski bir Sümer şehrinin konumlandığı yerde bulundu.
Font, yazı tipi anlamını taşımaktadır. Harflerin şekli, boyu, en gibi özelliklerinin bütün olarak ele alan yazı tipleri font nedir sorusunun cevabıdır. Font bahsi geçen özellikler ile ortaya çıkan yazı tipine denilen addır.
Bütün bunların sonucunda Sümerler M.Ö.3200'lerde yazıyı icat ettiler.
Yazı sistemi
Sümerce tarihte bilinen ilk yazılı dildir. Sümerce çiviyazıları daha sonra Akkad ve Elamlılar tarafından kullanılmıştır. Ayrıca, Hitit dili gibi hiyeroglifsel el yazılarına sahip Hint-Avrupa dillerine de uyarlanmıştır.
Ur-Nammu kanunları; Sümerlere ait ve günümüze ulaşmış, kanun maddeleri içeren, bilinen en eski yazılı tablettir. Milattan önce 2100-2050 yıllarına ait olup Sümerce yazılmıştır.
Yazının buluşu dil tarihçileri ve epigrafistler tarafından sıkça incelenen bir konudur. Yazı Anadolu tarihinin önemli uygarlıklarından birisi olan Sümerler tarafından bulunmuştur. Sümerler tarafından bulunan ilk yazı, çivilerin üzerine yazılan sembollerle oluşturan çivi yazılardır.
Yazının İcadı ve Önemi
Tarihin en büyük buluşu olarak kabul edilen yazının icadı Sümerler tarafından gerçekleştirilmiştir. Yapılan arkeolojik çalışmalarla elde edilen bulgular incelenmiş ve yazının tarihi M.Ö. 3200 olarak belirlenmiştir.
Yazı birdenbire ortaya çıkmadı. İnsanlar önce mağara duvarlarına, kaya ve taşlara yaşadıkları olayları anlatan resimler yaptılar. Ancak bu resimler bir olayı anlatsalar da yazı niteliği taşımamaktaydı. Zamanla bu resimlerin gelişmesiyle ideografik yazı şekli ortaya çıktı.
PAPİRÜS: 5000 YIL ÖNCE İCAT EDİLDİ
ve Mısırlılar bitkinin gövdesini; ip, sepet, hasır, terlik, örtü ve kayık yapmak için kullanırdı. Heredot, Mısırlıların papirüsün kökünü kavurup yediğini yazmıştı. korunabilen papirüs kitaplar, Mısır'da hava kuru olduğu için binlerce yıl bozulmadan kalabilmiştir.
Başka bir deyişle Türk yazı dilinin ilk örnekleri 7. yy'da verilmeye başlanmış. Çoyren yazıtı, Költigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtları gibi mezar taşı olarak dikilmiştir.
Türk yazı dilinin tarihi VII ve VIII. yüzyıllarda Orhun vadisinde dikilmiş olan yazıtlarla başlar.
Tarih. Türkçe, Eski Türkçe yazılmış ve Türk dillerinin bilinen ilk yazılı kaynağı olan Orhun Yazıtları ele alındığında yaklaşık 1.300 yıllık bir tarihe sahiptir. Eski Türkçenin de üyesi olduğu Doğu grubu ile Ogur grubuna ait tüm Türk dillerinin ortak atası olan varsayımsal bir Ön Türkçenin var olduğu da düşünülmektedir ...
Sümerlilerden çivi yazısını öğrenen Asurlular, Anadolu'ya yazı getirmiştir. Böylece Anadolu tarih öncesi çağlardan çıkarak tarihi çağ- lara geçmiştir. Asurlular ayrıca Sümerlilerden kanun yapma fikrini de almışlardır (Çığ, 2016: 86).
Asur Ticaret Kolonileri Anadolu'ya Geldikçe
Ürün sayıları, notlar, mühürler, haberleşme derken Asurlu tüccarlar Sümerlerden öğrendikleri yazıyı aktarmaya başlıyor. Böylece, yazı ilk kez ticaret yoluyla Anadolu'ya giriş yapıyor.
Birçok kavim tarından kullanılan ve çözülmesi zor olan çivi yazısı, 1844'te bir İngiliz subay olan Henry Ravlinson tarafından çözülmüştür.
1982 yılında; Monotype Corporation adlı bir şirketin isteği üzerine, Robin Nicholas ve Patricia Saunders öncülüğündeki 10 kişilik bir grup tarafından tasarlanmıştır. İlk Türkçe karakterleri (ÜĞİŞÇ üğışçö) destekleyen yazı tiplerindedir.
Metin paragrafları “Times New Roman” yazı tipinde yazılmalıdır. Yazı tipi boyutu tüm paragraflarda 11 punto olmalıdır.
Serif nedir? Serif, harflere iliştirilmiş küçük çıkıntı çizgileridir. Kökenleri tam olarak bilinmemektedir. Bir teoriye göre, fırça veya tüy kullanarak yazı yazan yazıcıların vuruşlarını tamamlarken bıraktıkları küçük izlerle ortaya çıktıkları ileri sürülür.
Türk dilinin tarihi sürecinde ticari, kültürel, dinî vb. sebeplerle bu dilin yazımında Göktürk, Mani, Soğut (Sogd), Uygur, Brahmi, Tibet, Süryani, İbrani, Grek, Arap, Kiril, Latin asıllı alfabeler Türk diline çeşitli düzeyde uyarlanmış varyantlarıyla kullanılmıştır.
Yazı insanların düşündükleri, ifade edebilecekleri şeylerin düzenli bir göstergesi ve simgeler, semboller bütünü olmuştur. Bu makalede eskiçağda yazı ve kitabın doğuşu, oluşum süreci ele alınmaktadır. Mezopotamya'da yazı M.Ö. 3200 yıllarında Sümerliler tarafından icat edilmiştir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri