T türü yetki belgesi Terminal işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarının alması zorunlu olan yetki belgesidir. Taşımanın şekline göre T1, T2 ve T3 olarak türlere ayrılır.
T2 yetki belgesi Büyükşehir belediyesi sınırları dışında kalan yerleşim birimlerinde yolcu işletmeciliği yapacaklara verilen belgedir. T2 Belgesi için başvuranların oda ve vergi kaydının olması ve en az 100.000 Türk lirası sermayeye sahip olmaları şarttır.
T1 Yetki Belgesi Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yolcu terminali işletmeciliği yapacak kişi ve kurumlara verilen belgedir. T1 yetki belgesi için başvuran kişi ve kurumların oda ve vergi kaydının olması ve belirli bir sermayeye sahip olmaları gerekir.
T2 Yetki Belgesi, Büyükşehir belediyesi sınırları dışında kalan yerleşim birimlerinde yolcu terminali işletmeciliği yapacak, gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına verilen belge türüdür.
Şirket adına veya vergi levhası olan bir kişi adına alınan her türlü ticari araç için ve aracı kullanacak sürücüler için yetki belgesi alınması zorunludur.
İlgili 41 soru bulundu
K2 yetki belgesi için başvuranların en az, 1 birim taşıta (kamyonet, kamyon, tır, kırkayak vs) sahip olmaları gerekir. K2 belgesine sahip olan kişilerin adına kayıtlı araçların gereçli ve dönemlik muayenelerinin olması şartı da aranır.
Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorundadır. Yönetmelik kapsamında, bu işle uğraşmayan üyelerimiz kendi adına tescilli taşınmazları satarken ya da kiralarken yetki belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.
T3 yetki belgesi eşya terminal işletmeciliği yapacak olan gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına verilen bir yetki belgesi türüdür. T türü belgeleri hariç; gerçek veya tüzel kişilere aynı yetki belgesinden sadece bir yetki belgesi verilir.
L2 Yetki Belgesi
Merkezinde veya şubesinde, lojistik işletmeciliği faaliyetine uygun, en az 1.000 m2'lik açık, kapalı veya taşıt park alanı olarak kullanılabilecek bir taşınmazın kullanım hakkına sahip olmaları şarttır.
D2 yetki belgesi belirli bir zaman tarifesine uymaksızın yolcu durumuna göre arızi sefer düzenleyerek taşıma yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere, önceden gruplandırılmış yolcuları bir hareket noktasından alıp aynı hareket noktasına götürmek veya getirmek suretiyle mekik sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara verilir.
C2 Yetki belgesi uluslararası ve yurt içi ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilen bir belge türüdür. Bu belgeyi alabilmek için şahıslarda ve şirketlerde aynı şartların sağlanması istenmektedir. Bunun yanı sıra belgeye kaydedilecek araçların ticari olması gerekmektedir.
E Yetki belgesi, ticari amaçla yolcu ve eşya taşımacılığı yapacak kamu kurum ve kuruluşlarına verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır. E1 Yetki belgesi: E1 belgesi, yurtiçi ve/veya uluslararası yolcu taşımacılığı yapacaklara verilir.
F türü yetki belgesi Ticari amaçla yolcu taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilerin alması zorunlu olan yetki belgesidir. Taşımanın şekline göre F1, F2 ve F3 olarak türlere ayrılır.
b) F2 yetki belgesi: Yurtiçi ve/veya uluslararası acentelik yapacaklara, verilir. (6) G türü yetki belgesi: Ticari amaçla eşya veya kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
B2 yetki belgesi yurt dışı yolcu taşımacılığında tarifesiz olarak taşımacılık yapmak isteyen kişi ve kuruluşlara verilen belge türüdür. Bu belgeye sahip olmak isteyen kişi ya da kuruluşların taşımacılık yapmak istedikleri araçlarında koltuk kapasitesi en az doksan olmalıdır.
K2 Yetki belgesi yurtiçinde, kendi adına ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
C1 Yetki Belgesi kendi esas iştigal alanı ile ilgili uluslararası (yurt dışı) ve yurt içi eşya taşımacılığı yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilen belge türüdür. Bu iş için kullanılacak araçların ticari ve hususi olması önemli değildir. Ticaret odasına kayıtlı olma zorunluluğu bulunmamaktadır.
- K1 Yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, - K2 Yetki belgesi: Hususi taşımacılık yapacaklara, - K3 Yetki belgesi: Ticari amaçla taşınma eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.
N2 yetki belgesi Ticari amaçla yurtiçi nakliyat ambarı işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. N2 yetki belgesi için başvuranların en az, 8 birim taşıtla asgari kapasiteye ve 40.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, ATV'ler (All Terrain Vehicle) Türkiye'de trafiğe çıkabilen araçlar arasında değildir. ATV'ler, genellikle off-road parkurlarda kullanılan, dört tekerlekten çekişli, çift kişilik araçlardır. Ancak, T3 belgesi ile ATV'lerin trafiğe çıkması mümkün hale gelir.
Otobanlar, ATV kullanımı için uygun olmayan yerler arasında sayılabilir.
G3 yetki belgesi ticari amaçla yurt içi kargo taşımacılığı alanında acentelik yapacak olan gerçek veya tüzel kişilere verilen yetki belgesi türüdür. G3 yetki belgesi için başvuran şahıs veya şirketlerin, vergi ve oda kaydının bulunması en az 20 bin Türk Lirası sermayeye sahip olmaları şarttır.
Kendi işi ile meşgul olup yük taşıyan ve 3.5 tonu geçmeyen ve kamyoneti olan tüm işletmelerin bu belgeyi alması gerekmektedir. Yıldızlı K2 yetki belgesini alabilmek için vergi mükellefi olma şartı gerçek kişilerden kaldırılmıştır. Tüzel kişilerin ise vergi sistemine kayıt olmaları gerekmektedir.
C türü yetki belgesi: Uluslararası ve yurtiçi eşya taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.
MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) Belgesi Nedir? Mesleki Yeterlilik Belgesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından oluşturulan ulusal yeterliliklerde belirtilen koşulları sağlaması durumunda herhangi bir meslekten bireyin sahip olabileceği bir belgedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri