20 Şubat 1956 Eskişehir Depreminin üzerinden tam 67 yıl geçti. 6.4 büyüklüğünde olan ve akşam 21.30 civarında yaşanan deprem sonrasında 1 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralanmıştır. 1.400 bina ağır hasarlı, 1.500 orta ve yaklaşık 10.000 bina da hafif hasarlı olarak değerlendirilmiştir.
Kütahya fay zonunun oluşturacağı depremde 5,5-6 büyüklüğünde olabilir. Uzak ama o da Eskişehir'e 5-5,5 büyüklüğünde deprem oluşturabilir. Gediz Fayı ise büyük, 7-7,2 büyüklüğünde deprem oluşturma ihtimali var. Burada olacak bir depremde Eskişehir'de yine en azından 5,5-6 büyüklüğünde bir depremle karşılaşabilir.”
8 Haziran AFAD ve Kandilli depremi bildirdi. Eskişehir Odunpazarı merkezli gerçekleşen depremin yerin 7.9 kilometre derinliğinde gerçekleştiği bildirildi. AFAD depremin büyüklüğünü 2,5 olarak açıkladı.
ÜÇ YIL İÇERİSİNDE ESKİŞEHİR'DE DEPREM OLABİLİR
Eskişehir depreminin tekrarlanma periyodu 70 yıl ile 90 yıl arasında. 1956'da deprem oldu en son. 70 yıl eklendiği zaman 2026 yapıyor.
21 Şubat 1956 Salı günü “Dün Gece Şiddetli Bir Deprem Oldu” manşetini atan Dünya gazetesi “ilki 22.30'da olmak üzere kısa fasılalarla saat 00.04'e kadar devam eden 3 şiddetli sarsıntı”dan bahsetmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
20 Şubat 1956 Eskişehir Depreminin üzerinden tam 67 yıl geçti. 6.4 büyüklüğünde olan ve akşam 21.30 civarında yaşanan deprem sonrasında 1 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralanmıştır.
Eskişehir Fay Zonu7.0 ve 7.0'den büyük deprem oluşturabilecek özelliklere sahip değildir. Şu da bilinmelidir ki, 6.4 büyüklüğünde Eskişehir Fay Zonunda veya yine yapılan bu çalışmada belirtilen Eskişehir il sınırları yakınında deprem alanlarında oluşacak depremler yine Eskişehir'i etkileyecektir.
Eskişehir Depremi
20 Şubat 1956'da Eskişehir'de oluşan şiddetli yer sarsıntısıdır. Şiddeti Richter ölçeğine göre 6,0 olan bu depremde, 1.379 bina ağır, 1.486 bina orta, 9.862 bina da hafif derecede hasar görmüştür. Bir kişinin öldüğü depremde 19 kişi de yaralanmıştır.
Eskişehir Fay Zonu batıda Yörükkaracaören köyünden başlayıp doğuda Sivrihisar ilçesinin batısına kadar izlenebilen, K30°B doğrultusunda uzanan normal bileşenli sağ yanal doğrultu atımlı segmentlerden oluşmaktadır. Bu segmentler batıdan doğuya doğru Yörükkaracaören, Bardakçı-Kaymaz ve Paşakadın segmentleridir.
ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Eskişehir fay zonu, İnönü'nün batısında KB-GD, İnönü-Oklubalı ara- sında yaklaşık D-B, Oklubal-Turgutlar-Eskişehir arasın- da BKB-DGD, Eskişehir'in güneyinde yaklaşık D-B ve Eskişehir-Sultandere arasında KB-GD doğrultusunda uzanmaktadır (Şekil lb). Havzanın genişliği 2 ile 12 km arasında değişmektedir.
Can Ayday, Ege, Akdeniz ve Marmara'da meydana gelebilecek 6 ve üzerindeki şiddetli depremlerin Eskişehir'i de etkileyebileceğini söyledi. Türkiye'nin ve Eskişehir'in deprem kuşağı içerisinde yer aldığını, bu nedenle yaşanacak olan depremi hiçbir zaman unutmamız gerektiğini de vurgulayan Prof. Dr.
31 Temmuz 2005 Pazar günü yerel saatle 00.45 de Bala'da (Ankara) bir depremin olduğu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Gözlem Laboratuvarı ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KOERİ) tarafından kaydedilmiş ve duyurulmuştur.
Eskişehir ilinden fay hatı geçiyor ve Türkiye'nin batısında bulunan fay hattının aktif olmasından dolayı deprem riski taşıyan iller arasında yer alıyor. Bu bölgede gerçekleşen depremler, fay hattı aktivitesinden de kaynaklı olabiliyor.
Düzce'de sabaha karşı 04.08'de meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki deprem Eskişehir'de de hissedildi. Bırakın hissedilmeyi insanları yataklardan kaldırıp, sokaklara döktü.
Eskişehir şehir zeminin sağlam olmayışına değinen Tün, 2014 yılında arkadaşlarıyla yaptığı araştırmalarda belirledikleri bölgedeki bina stokunun yüzde 26'sının yüksek riskli olduğunu öğrendiklerini aktardı.
Sivrihisar ilçesi 3. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır.
Dünyanın en büyük fay hattı ABD'de bulunan San Andreas fay hattı olarak bilinir. Kaliforniya boyunca uzanan bir kıta dönüşüm fayı olan San Andreas fay hattının uzunluğu 1200 km'dir.
Ankara'nın deprem tehlikesi Türkiye'nin diğer bölgelerinden daha az değil İstanbul'dan, İzmir'den daha az değil. Ankara'nın 50 kilometreye kadar yakın çevresinde yıkıcı deprem yaratma potansiyeli olan faylar var. Tuz Gölü fay hattı, Haymana üzerinden Ankara'ya geliyor; 7'den büyük deprem yaratma potansiyeli var.
Deprem konusunda önlem almak isteyen kişilerin yanıt aradıkları soru “Türkiye'de tektonik deprem riski az olan yerler neresidir?” olmaktadır. Türkiye'de deprem riski az olan yerler arasında; Giresun, Sinop, Ankara, Kırklareli, Rize, Artvin, Edirne, Adana, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Karaman ve Konya bulunmaktadır.
Aynı olgu 6 Şubat 2023 depreminde de gözlenmiştir. Sismik dalgaların modelleme çalışmasında 04.17 depreminin 3 farklı şok ile meydana geldiği ve depremin 80 saniyeden daha uzun sürdüğü belirlenmiştir.
Ankara, konumu nedeniyle kuzeyden Kuzey Anadolu Fay Sistemi, güney doğudan Keskin fayı, güneyden Tuz Gölü Fay Zonu, doğudan Ezi- nepazarı fayı ve güney batıdan Eskişehir Fay zonu tarafından çevrelenmiş durumdadır. Belirtilen faylar, aktif olup yıkıcı ve büyük depremler üretme potansiyeline sahiptir.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Deprem riski yüksek iller arasında ilk sırada İzmir ve İstanbul yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri