Peki, tapuda numarataj hatası nasıl düzeltilir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın düzenlemesiyle hatalı blok ya da daire numaralarında düzeltme işlemi tüm daire sahiplerinin tapu müdürlüklerine başvurmasına gerek kalmadan, lisanslı harita kadastro bürolarının hazırlayacağı teknik raporla yapılabiliyor.
''19 Eylül 2012'de yayınlanan 1721 numaralı genelgeye göre hatalı blok ya da daire numaralarında bulunan yanlışlıklar tüm daire sahiplerinin Tapu Müdürlükleri'ne başvurmasına gerek kalmadan, Kadastro Müdürlükleri tarafından veya Lisanslı Harita Kadastro Büroları tarafından hazırlanan raporla düzeltilmektedir.
“İlgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebilir. Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabilir. Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, tüzük kuralları uyarınca resen düzeltir.”
Blok veya daire numaralarında bir hata olmasına ilişkin bu durumun nasıl düzeltileceği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan 1721 sayılı Genelge ile açıklanıyor. Kapı numarası hatası düzeltme için Kadastro Müdürlüklerine veya Lisanslı Harita Kadastro Mühendislik Bürolarına müracaat edilmesi gerekiyor.
Hatalı Bağımsız Blok veya Blok Numara Düzeltme İşlemi; teknik olarak bir şekilde tapu planındaki numarası hatalı yazılan daire, ofis, dükkan gibi bölümlerin hatalı numaralarının düzeltilmesidir.
İlgili 17 soru bulundu
Edinme Sebebi; tapunun bu kısmında tapu sahibinin ad ve soyadı bilgileri yer almaktadır. Bağımsız Bölüm No; kat mülkiyeti ya da kat irtifakı olan alanlarda daire numarasını göstermektedir.
a) Apartmanlarda, bodrum kattan itibaren 1'den başlamak üzere bütün dairelere sıra ile bağımsız numaralar verilir. Bir dairenin giriş kapısından başka servis kapısı olarak kullanılan bir kapısı bulunsa bile, bu kapıya ayrı bir numara verilmez.
Numarataj Nasıl Alınır? Adres yönetim şefliği evrak servisine başvurmak suretiyle numarataj alınmaktadır. Bu doğrultuda matbu dilekçe kullanmak suretiyle, numarataj servisine başvuru gerçekleşir. Dilekçe içerisinde ise binanın bulunduğu il, ilçe ve mahalle belirtilir.
Fenomen Üye. Dilekçe verilmesi gerekir. Yalnız dilekçede adres değişikliğinin olmadığının, sadece belediye tarafından yapılan düzenlemeyle sokak ve kapı numaralarının değiştiğini açıkça belirtiniz. Yoklamada da bunları yazdırınız.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Mekânsal Adres Kayıt Sistemine bağlı Ulusal Adres Veri tabanında(UAVT) ve Numarataj Banko Sisteminde kaydının bulunmaması durumunda Numarataj Şefliğinde görevli memurlarımızca yapının, yerinde tespit edilip sisteme kaydedilmesi işlemidir.
Tapuda ismimi düzeltmek için, emlak beyanına göre yapılan hesaplamada 800 TL harç çıkıyor.
Tapu kaydının hangi yönden düzeltilmesi gerektiğine ilişkin hukuki açıklamaların yer aldığı bir dilekçe ile Taşınmazın bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açılarak süreç takip edilmelidir. Hak kaybı yaşanmaması adına sürecin avukat ile takip edilmesi gereklidir.
GİRİŞ Taşınmazın gerçekteki yüzölçümü tapuda kayıtlı olduğundan farklı olabilmektedir. Bu farklılığın ortadan kaldırılması ise taşınmaz sınır ve yüzölçümü düzeltilmesi davası ile gerçekleştirilir. Söz konusu dava “sınır ve yüzölçümü düzeltimi”, “mesaha tashihi”, “miktar tezyidi” davaları olarak da adlandırılmaktadır.
Peki, tapuda numarataj hatası nasıl düzeltilir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın düzenlemesiyle hatalı blok ya da daire numaralarında düzeltme işlemi tüm daire sahiplerinin tapu müdürlüklerine başvurmasına gerek kalmadan, lisanslı harita kadastro bürolarının hazırlayacağı teknik raporla yapılabiliyor.
Numarataj; belediyelerden alınan, oturulacak evin numaralandırılması hakkında oluşturulan bir belgedir. Bu belge ev sahiplerine verilmektedir. Bu belge temini işleminde belediyeler genellikle ücret talep etmemektedir.
Yapı İşlemleri penceresinde “Yapı Numarataj Bilgileri” sekmesini seçtiğimizde, binanın iç kapı numaraları bilgilerine de ulaşılabilir. Bina çizimi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler; Bina, başka bir binayı sınır haricinde kesemez. Bina, bir mahalle sınırları içerisinde bulunmalıdır.
Numara değişikliği için kullandığınız operatörün müşteri hizmetlerini aramanız gerekir. Müşteri temsilcisinin yönlendirmesi ile numara değişikliği yapabilirsiniz. Numaranız değiştikten sonra sim kartınızı değiştirmeniz gerekmez. Aynı sim kartı kullanırsınız fakat telefon numaranız değişmiş olur.
2) Zemin katta yer alan iç kapılara numara verilirken, her numaranın önüne Z harfi konur. 3) Zemin kattan sonraki kat sayısı 1-9 arasında ise 1'den başlayarak, kat sayısı 10 ile 99 arasında ise, 01'den başlayarak, 100-999 arasında ise, 001'den başlayarak, kat sayısı kadar kat numarası verilir.
Büyükşehir olmayan şehirlerde ilçe belediye yetkisindedir. Büyükşehirlerde ise bünyesinde bulunan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne bağlı Adres Yönetim Şefliği'nden alınır. Fakat meclis kararı ile alınan karar neticesinde Büyükşehirlerde yetki ilçe belediyesine aktarabilir.
MADDE 11 – (1) Mahalle, köy, mezra, mevki, küme evleri, meydan, bulvar, cadde ve sokaklara ad veya numara, binalara ise numara verilmesi zorunludur.
- Dilekçe - Tapu Fotokopisi - Yapı Kullanma izin belgesi fotokopisi - Kiracı ise Kira kontratı fotokopisi - Tüzel Kişilikler için Şirket imza sirküleri fotokopisi - İşlemin Takibi halinde Vekaletname fotokopisi - İlgilisinin T.C Kimlik Numarası ve Vergi Numarası - Tüzel Kişilikler İçin sadece Vergi Numarası (Gerekli ...
Kaçak adreslerin önüne geçmek adına Göç İdaresi ikamet iznine başvuracak olan kişilerden, ev sahibinin tapu kopyası ve numarataj kopyasını istemeye başladı. Yani ilk defa ikamet iznine başvuracak olan kişiler, ikamet için ilk müracaata gidenlerden ev sahibinden tapu ve numarataj belgesinin kopyasını almalılar.
Adres yazarken en fazla tercih edilen noktala işaretidir. Apartman numarası ve daire numarası arasına sırasıyla yazıldıktan sonra eğik çizgi eklenmektedir. Ayrıca önce İlçe ve il arasına da eğik çizgi eklenmektedir. Eğik çizgi bazen cümle içinde de kullanılabilir.
Bina numara levhalari, sokak ve meydan levhalari ile ayni renkte olur. MADDE 42 – (1) Belediye teskilati bulunmayan yerlerde binalara asagidaki esaslara göre numara verilir.
3. Adres kodumu nasıl öğrenebilirim? Muhtarlık, belediye veya nüfus müdürlüklerinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca www.dask.gov.tr adresinden ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden de adres kodunuzu sorgulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri