Kuzeyde Karadeniz, kuzeybatıda Marmara, batı ve güneybatıda Ege Bölgesi ile komşudur. Eskişehir'in ilçelerinden Han ve Seyitgazi'nin küçük bir bölümü Ege'nin, Sarıcakaya ve Mihalgazi İlçelerinin tümü ile Merkez ve Mihalıççık ilçelerinin bir bölümü Karadeniz Bölgesi'nin etkisindedir.
Evet Eskişehir'de deniz yok ama çok enfes bir su kaynağı var. Eskişehir'in Çifteler ilçesinde, Sakarya Nehri'nin doğduğu nokta. Sakaryabaşı olarak da biliniyor. Yeni bir dalış noktası.
Denize kıyısı bulunmayan bir kent olarak Eskişehir neden diğer İç Anadolu kentlerinden farklıdır?
Kunduzlar Baraj Gölü (Kırka, Eskişehir), 39020'30" Kuzey Paraleli ile 30032'25" Doğu Meridyeni koordinatlarında yer almaktadır.
Konumu: Manisa, Batı Anadolu'nun denize kıyısı bulunmayan, fakat kıyıya en yakın ilidir. Coğrafi bakımdan, Ege Bölgesi'nin orta ve kuzeyinde olup, batısı Asıl Ege, doğusu ise İç Batı Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır. Gediz Havzası'nın büyük bölümü il sınırları içinde bulunmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
İl merkezinin rakımı 130 metredir. İki denize de kıyısı olan Balıkesir kıyı turizmi, tarih ve kültür turizmi, termal turizm ve eko-turizm bakımından pek çok potansiyeli barındırmaktadır. 290,5 km'lik kıyı bandının 115,5 km'si Ege Denizi'nde, 175 km'si Marmara Denizi'ndedir.
Marmara Denizi'nin güneyinde yaklaşık 135 kilometre uzunluğunda kıyısı bulunan Bursa'da; Karacabey, Mudanya ve Gemlik ilçelerinde geniş doğal kumsallar ile İznik ve Uluabat (Apolyont) gölleri kıyılarında güzel plajlar bulunmaktadır.
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Eskişehir, İç Anadolu Bölgesi'nin kuzeybatısında yer almaktadır. İl merkezinin kuzeyinde Mihalgazi ve Sarıcakaya, doğusunda Alpu ve Ankara, güneyinde Mahmudiye, Seyitgazi ve Afyon, batısında ise İnönü ve Kütahya sınırları ile çevrilidir.
Eskişehir il alanı, Sakarya Irmağı ile Porsuk ve Sarısu Çayları havzalarını kaplamaktadır.
Eskişehir'de 2-10 metre dolayındaki alüvyonun altındaki yüzeye yakın su, devamla derinlerdeki kalker tabakanın altındaki derin su olmak üzere iki su katmanı vardır. Söz konusu yeraltı suları, Porsuk ve kolları gibi yerüstü akarsuları ile birlikte bir bileşik su sistemi oluşturur.
Eskişehir, İç Anadolu, Batı Karadeniz ve Akdeniz iklimlerinin etki alanı içinde olması nedeniyle, kendine özgü bir iklime sahiptir. Yıllık sıcaklık ortalaması, 10.9°C dir. Aylık ortalamaya göre yılın en soğuk ayı, -2°C ile ocak ayıdır.
Filyos, Ankara ve civarının deniz sahiline ulaşabileceği en yakın yerdir.Pek bilinmez ama, çok meşhur Amasra dan, plajı, tarihi ve temizliği olarak en az 4-5 gömlek üstündür. (Ankara'ya Amasra'dan 50 km civarı km daha yakındır, aynı yol üzerindedir.)
Eskişehir'in meşhur yerlerinden bir kaçı şu şekildedir: Odunpazarı Evleri, Porsuk Çayı ve Adalar, Sazova Parkı, Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Balmumu Heykeller Müzesi, Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Odunpazarı Modern Müze, Kentpark, Eskişehir Hayvanat Bahçesi, Eti Arkeoloji Müzesi, Şelale Park, Çağdaş Cam Sanatları ...
Eskişehir'de deniz olmadığını ifade etmek mümkündür. Bununla beraber aynı zamanda yine göl de bulunmamaktadır.
1451 yılından sonra Kütahya'nın Beylerbeylik haline gelmesi üzerine Anadolu İdari Teşkilatı'nda değişiklik olmuş; bu arada Ankara'ya bağlı bulunan Eskişehir, Kütahya Beylerbeyliği'ne bağlanmıştır.
Buna göre Eskişehir deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır. Kent merkezini oluşturan Odunpazarı ve Tepebaşı ilçelerinin yanı sıra İnönü ilçe merkezi ile Eskişehir'e bağlı eski belde/köy statüsündeki 17 mahalle doğrudan fay zonu üstüne oturuyor.
Eskişehir ilçelerinin yüzölçümlerine bakıldığı zaman en büyük ilçesi 2987 kilometre karelik alanı ile Sivrihisar ilçesi olmaktadır. Sivrihisar ilçesinden sonra ikinci büyük ilçesi ise 1670 kilometre karelik alan ile Mıhalççık gelmektedir.
KİRAZ, ELMA VE VİŞNE İÇİN ESKİŞEHİR
Eskişehir'de en çok kiraz, elma, vişne, armut, erik, kayısı, iğde, ayva ve şeftali meyveleri yetiştiriliyor.
Eskişehir'e özgü bir tatlı olan Met Helva, pişmaniye tadını andırsa da pişmaniyeden farklı olarak dağılan yapısı ile dikkat çeker.
Damak zevkimizi ve mutfağımızı zenginleştirmek için Eskişehir'in yöresel yemeklerini öğrenmekte fayda var. Eskişehir'in en meşhur yöresel yemekleri: çiğ börek, balaban köfte, haşhaşlı ekmek, cevizli ekmek, haşhaşlı bükme yufkalı büryan, kıygaşa ve kavurma börektir.
Samandağ ilçesinde bulunan bu sahilimiz 14 km boyu ile Türkiye'nin en uzun sahilidir . Bu sahil geniş kumsalı olan halka açık plaj şeklindedir.
Bursa şehir merkezine 60 km uzaklıkta olan, Mudanya merkezde olan tatlı bir sahil kasabası.Deniz tabanı ve sahil şeridi ince kumdan oluşuyor. Denizin durgun oluşu ve sularının sığ oluşundan dolayı çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler denizin tadını doyasıya çıkarabilirler.
Farklı amaçlar altında bunu kullanmak isteyen birçok kişi, özellikle gölleri hakkında internet üzerinden araştırma gerçekleştiriyor. Ankara'da Deniz ve Göl Var mı? Elbette birçok kişinin bildiği üzere Ankara'da deniz bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri