Fiziksel aktivite yetersizliği esnek olmamanın en büyük nedenidir. Hareketsiz kişilerin hareketli olanlardan daha az esnek oldukları bilinmektedir. Egzersiz esnekliği arttırmaktadır. Yetersiz fiziksel aktivite ve hareketsizlik bağ sertleşmesine ve kısalmasına bu da eklem hareketinin sınırlanmasına neden olmaktadır.
Yaşlanma ile birlikte kas iskelet sistemi ve birçok sistemin işlevselliğinde bozulma ve azalmalar yaşanabilmektedir (Norman, 1995). Kollajen dokudaki azalma ve eşlik eden eklem elastikiyet kayıpları eklem hareket açıklığında ve vücut esnekliğinde azalmalara neden olabilmektedir (Gündüz, 2000).
Bucher (3), aktivite, cinsiyet, yaş, ısı ve dengesiz beden yapısı gibi faktörlerin esnekliği azaltıcı unsurlar olduğunu bildirmektedir.
Esnek bir vücuda sahip olmak için sadece egzersiz ve spor yapmak yeterlidir. Bunun dışında beslenme ve uyku sağlığına da dikkat edilmesi gerekir. Çok fazla yağlı ve şekerli gıdalar tüketmek, vücudun yağlanmasına neden olur. Fazla kilolar ise kişinin rahat hareket etmesindeki en büyük engellerden biridir.
Esneklik; koşu, yüzme, halter, cimnastik gibi sportif faaliyetlerle geliştirilebilir. Ancak, hiç bir sporcu esnekliğini geliştirmek için bu indirek yolu kullanmaz. Çünkü; esnekliğin optimal gelişimi, bilimsel temellere dayalı olarak yapılan germe egzersizleriyle kazanılır.
İlgili 16 soru bulundu
Esneklik Sonradan Kazanılır mı? “Vücudum hiç esnek değil, daha esnek bir vücut için geç mi kaldım?” Çoğu kişi, esnekliğin küçük yaşlarda edinilmesi gerektiğini düşünebilir. Ancak doğru egzersizlerle esneklik her yaşta geliştirilebilir.
Bu çalışmada da araştırmacılar, stretching ve direnç antrenmanlarının, hareket açıklığını iyileştirme konusunda benzer şekilde etkili göründüğünü buldular. Yanlış duymadın ağırlık çalışmak esnekliğini köreltmiyor!
Düzenli esneme hareketleri ile sakatlanma riskinizi de azaltmış oluyorsunuz. Gün içinde düzenli olarak yapacağınız esneme hareketleri sayesinde kaslarınız en ufak hareketten etkilenmeyecek, esneyebilecek ve vücudunuzun hata yapma payını artıran esnekliğe ulaşacaktır.
Jimnastik sporu; denge, güç, esneklik, çeviklik, koordinasyon, özveri ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içeren bir spor türü olarak tanımlanıyor.
Beden esnekliği, vücudun çeşitli hareketlerde ve pozisyonlarda rahatça hareket edebilme yeteneğidir. Esnek bir vücut, günlük aktiviteleri daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilir ve spor performansını artırabilir. Bunun yanı sıra, esneklik, kas ağrısı ve yaralanmaların önlenmesine yardımcı olabilir.
Esneklik potansiyel enerjisi, sıkıştırılan ya da gerilen cismin cinsi ile sıkıştırılmanın veya gerilmenin miktarına bağlıdır.
Direnç Antrenmanları ve Kas Kitlesi Artışı: Yetersiz kas kuvvetinin farklı alıştırmalardaki hareket genişliğini sınırlayıcı bir faktör olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda kuvvet, esneklik için önemli bir öge olarak görülmelidir.
Atletik performansta önemli olduğu bilinen dayanıklılık, güç, kuvvet, kas fibril boyutları, kas fibril kompozisyonu, esneklik, sinir-kas koordinasyonu gibi bileşenler genetik ile doğrudan ilişkilidir.
Kuru yemiş ve baklagiller kemikleri güçlendiriyor
Kemik yapısında proteinler de önemlidir. Çünkü kemiğin esnekliğini ve kalsiyum kristallerinin bir arada durmasını sağlar. Proteinler ise hayvansal gıdalar, yumurta, balık ve baklagillerden elde edilebilir.
Kalça ve bacak kaslarının yeterince esnek olmaması kişilerde bel ağrısı, kas spazmları, kambur omuz problemleri, postür bozukluğu gibi fiziksel sonuçlar doğurur. Kalça ve bacak esnekliği sadece fiziksel bedende değil, aynı zamanda duygusal bedende de göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir role sahiptir.
Split Testinin Uygulanışı
Sporcudan vücudu dik, başı karşıya bakar şekilde, dizleri extansiyonda ve bacaklarını mümkün olan en son açıya kadar açıp spagat pozisyonuna geçmesi istenir. Sporcunun pubis noktası ile yer arasındaki mesafe ölçülüp, sonuç cm cinsinden kaydedilir. Bu yöntem uygulaması en basit yöntemdir.
ESNEME EGZERSİZLERİ
Günlük yaşamda özellikle masa başında sabit pozisyonda çalışanların bile uygulayabileceği egzersizler vardır. Ancak şu unutulmamalıdır profesyonel esneme hareketleri için önce ısınma hareketleri yapmak gereklidir. Isınmadan yapılacak egzersizler kaslarda yırtılmaya sebep olabilir.
· Vücut esnekliği, günlük yaşamda yaşanması muhtemel kas sakatlıklarını önler. · Eklemler gerekli hareket kabiliyetine sahip oldukları için olası duruş bozukları da ortadan kalkacaktır. · Spor performansın artmasına yardımcı olur.
Evde Uygulayabileceğiniz Boy Uzatma Egzersizleri
Evde belirli spor aletleri ile düzenli olarak uygulayabileceğiniz esneme ve germe hareketleri bulunur. Esneme hareketlerini düzenli ve doğru şekilde yaptığınızda kaslarınız arasındaki mesafeyi açarak birkaç cm kadar uzayabilmeniz mümkün olacaktır.
Yapılan araştırmalara göre insanlar günde en az 1 ila 15 defa esnerler. Esnemeyi beyindeki hipotalamus dediğimiz bölge meydana getirir.
Esnemek Zararlı mıdır? Bazen aşırı esnemeye yol açan olaylar olabilir. Uzun süreli ve sık esnemek bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu durumda mutlaka bir uzman danışmak gereklidir.
Spordan önce esneyerek iyi bir antrenmana hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlanılabilir. Doğru esnendiği zaman sakatlıklar azalır ve kan dolaşımı hızlanır. Isınma sürecinde asıl amaç vücudun belli bölgelerine yavaş baskılar uygulayarak kan dolaşımını arttırmaktadır.
Aşırı Vücut Geliştirmenin Zararları
Bu nedenle bu sporu da aşırı yaparak eklemlerinize zarar verme ihtimali vardır. Dikkat edilmemesi halinde eklemlerin dışında kalbin yorulması, kas yırtıkları, aşırı yorgunluk, bağışıklık sisteminin düşmesi hatta uyku düzenin bozulmasına neden olabilir.
12-13 yaşlarına ulaşıncaya kadar ise azalır, 13-15 yaşları arasında sabit kalır ve sonra 18 yaşına kadar olan dönemde artar. Kızlarda ise 5-11 yaşları arasında sabit kalan esneklik 14 yaşına kadar artar ve platoya ulaşır.
Basitçe söylemek gerekirse, ortalama bir yetişkinin kemiklerinin kütlesi, ekstra ağırlığa gerek olmadan kaslarını zorlayabilecek seviyededir. Minson, "Kaslara sürekli olarak yükleme yapmaya devam etmek için vücut ağırlığı egzersizlerinin yoğunluğunu artırma imkanı da vardır." diyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri