Günümüzde pamukludan polyestere, elastandan polyamide pek çok farklı kumaş türü ayrı ayrı veya birleştirilerek üretilen eşofmanlar bulmak mümkündür. Genellikle sağlık açısından pamuk ağırlıklı olması tercih edilen eşofman altlarında giyilecek yere göre polyester veya polyamid de tercih edilebilir.
Spor giysilerinde en önemli parçalardan olan eşofmanlarda pamuk polyester karışımı en çok tercih edilir. Bunun nedeni ise pamuğun emici ve doğal olması ve polyesterin hızlı kuruyor olması özelliklerini birleştirerek bir kumaş elde edilmiştir. %100 pamuk olan kumaşlar ise en çok tercih edilen 2. kumaş türüdür.
Doğru bir eşofman kumaşı nemi emmeli ve giydiğinizde teninizde yumuşak bir his bırakmalıdır. Bu koşulları sağlayan en kaliteli kumaş ise pamuktur. Pamuklu kumaş hem kış hem de yaz aylarında giymeyi tercih edebileceğiniz eşofman altları için en doğru seçimdir.
Polyester, içerisinde pamuk dışında bir karışım barındırmıyorsa esneme yapmaz. Yüksek ısıya dayanıklı, sağlam ve çabuk kuruyan polyester kumaşlar genellikle sert bir yapıya sahiptir. Hava alamaması sebebiyle, kullanım sonucu yıpranmaların en az görüldüğü kumaş çeşididir de denebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Tüm yıl rahatlıkla kullanılacak bir eşofman altı için en uygun kumaşlar yüzde yüz pamuktan yapılan kumaşlardır. Pamuğun yanı sıra pamuk polyester karışımlı kumaşlar, polyester, paraşüt kumaş ve spandex kumaşlar da eşofman yapımında kullanılır.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Pijamalık, gömleklik kumaş özelliklerinde fakat yollu desenlerde dokunan kumaşlara verilen genel addır. Zeminde bezayağı örgü, yollu bölümlerde saten ya da dimi örgülerin bileşimi olarak düzenlenirler. Örnek: Çözgü Ne 30/1 veya 60/2 , cm'de 48 sıklıkta, atkı Ne 30/1 veya 60/2 , cm' de 24 sıklıkta, ağırlık 131 g/m.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Elastan kumaş, elastikiyet yapısına sahip olan bir kumaş türüdür. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu kumaş türü, giyim sektöründe de büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Çektiğinde uzayan ancak bırakınca tekrardan eski haline geri dönen bu kumaş türü, elastan kumaş olarak adlandırılmaktadır.
Şardonlu kumaş yapısı, kalın yapıya yani ipliğe sahip kumaş türlerinin üzerinde tüylendirme yapıldığı zaman ortaya çıkmaktadır. Bu yapının ortaya çıkabilmesi içinde kumaş içinde liflerin çekilmesi gerekmektedir. Bu şekilde kumaş türleri daha tüylü yani şardonlu bir yapıya sahip olmaktadır.
Scuba kumaş kalın yapıya sahip ve astar gerektirmeyen bir kumaş türüdür. Sentetik ve nefes alan bir kumaş olan scuba kumaş, pek çok kişinin kıyafet seçiminde tercih ettiği kumaşlar arasında yer alır. Scuba Kumaş Nedir? Scuba ya da bilinen adıyla dalgıç kumaş; dayanıklı yapıda ve vücuda oturan bir görünüme sahiptir.
Genellikle yazlık elbiselerde desenli modelleri tercih edilmektedir. Mevsimlik kıyafetlerde ise örme, şardonlu ve şardonsuz çeşitleri kullanılır. İki İplik Kumaş Nedir? İki iplik kumaşı, arka kısmında, ön yüzüne göre daha kalın ipliklerin kullanıldığı bir kumaş türüdür.
Terletmeyen kumaşlar denince akla gelen ilk seçeneklerden biri şile bezidir. Şile bezinin elbise, gömlek, bluz hatta pantolon seçenekleri ile rahat bir yaz geçirebilirsiniz.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir.
Genellikle sağlık açısından pamuk ağırlıklı olması tercih edilen eşofman altlarında giyilecek yere göre polyester veya polyamid de tercih edilebilir. Yaz aylarında tercih edeceğiniz eşofman altının pamuklu kumaş olması, sizi sıkmayacak ve rahat etmenizi sağlayacak bir ortam hazırlar.
Sağlıklı, nefes alan, terletmeyen, kaşındırmayan bir kumaş pijama seçiminde etkili bir rol oynar. Genellikle pamuk, pijamalar için ideal bir kumaştır; çünkü ince ve hafif dokusu ihtiyacınız olan konforu sağlayabilir. Yumuşak dokusu, bebekler gibi mışıl mışıl uykuya dalmayı ve geceleri deliksiz uyumayı destekleyebilir.
Aksu Ham Keten Gri MRY, keten elyafından elde edilen özel bir kumaş türüdür. Genellikle bahar ya da yaza özgü kıyafetlerde kullanılır.
Jarse kumaşlar, stabil örme kumaş olarak tanımlanabilmektedir. İki yüzünün de aynı olmasıyla kumaş çeşitleri arasında öne çıkmaktadır. Sıkı örme yapılarıyla da dikkat çekmektedir. Diğer kumaşlarla birlikte de sıklıkla kullanılmaktadır.
Bir kumaşın polyester olduğu nasıl anlaşılır? Yakma testi kumaşın içeriğini anlamak için en basit testtir. Polyester kumaşın bir kenarını yaktığınızda yanan plastik gibi kokar ve koyu bir duman çıkartır. Yandıktan sonraki kalıntı da sert plastik gibidir..
Pamuklu kumaşlar teri dışarı atamadığı için vücutta üşüme hissi yaratıyor ve çoğunlukla aktiviteler sonrası hastalanma ihtimaliniz artıyor. Sentetik spor kıyafetleri ise hafif, esnek ve nefes alabilen yapılarıyla size maksimum hareket özgürlüğü sağladığı gibi terinizi vücutta tutmayarak dışarı atıyor.
Bir ürünün pamuklu olup olmadığını anlamak için ilk önce etiketine bakmak gerekir. Etikette ürünlerin ne kadar oranda pamuklu olduğu yazmaktadır. Ayrıca etiket üzerinde cotton veya pamuk gibi ifadeler ile belirtilmektedir. Giyim ürünleri % 100 pamuk olabileceği gibi pamuk karışımı da olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri