Mesud Sadrüşşerîa'nın (ö. 747/1346), kendisine ait et-Tenkîh isimli fıkıh usulü metnine şerh olarak yazdığı et-Tavzih adlı eserde yer alan, hüsün-kubuh ve irade hürriyeti meselelerine dair “Dört Mukaddime” (el-Mukaddimâtü'l-Erba'a) metni ile, Sadeddin Mesud b.
Sadrüşşerîa'nın (ö. 747/1346) fıkıh usulüne dair eseri.
Sadrüşşeria'nın eserleri, İbn Mübarek Şah gibi talebeleri vasıtasıyla tüm İslam âlemine yayılmış, özellikle çalışmamızın merkezindeki “Tavzîh” adlı eseri de Osmanlı'nın ilk medresesi olan İznik medresesinden itibaren cumhuriyet dönemine kadar temel fıkıh usûlü eseri olarak okutulmuştur.
Şehâbeddin el-Karâfî'nin (ö. 684/1285) usûl-i fıkha dair eseri.
Tavzih¹, sözcük anlamı itibariyle açıklama, açık anlatma, aydınlatmayı ifade et- mekte; hüküm ise mahkemelerin sadece esasa ilişkin nihai kararları için kullanıl- makta ve bu yönüyle karara nazaran dar bir anlam içermektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Tavzih; mahkemenin verdiği hükümde bulunan hesap ve sayı hatası gibi maddi hataların mahkeme tarafından düzeltilmesidir. Bunu mahkeme resen yapabileceği gibi taraflardan birinin talebi üzerine de yapabilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu 304-305 inci maddelerinde düzenlenmiştir.
Hükmün tavzihi ve tashihi Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda madde 304-306'da yer alan, nihai karara ilişkin yazım yanlışları, hesap hatalarının düzeltilmesi veya anlamının açıklanması, tereddütlerin giderilmesi için yer alan bir düzenlemedir.
Bir ilim dalında kaleme alınan özlü eser; bir kitabı kısaltmak, ikmal ve tashih etmek, yeniden düzenlemek suretiyle ortaya konulan eser.
el-Fusûl fi'l-usûl
370/981) fıkıh usulüne dair eseri. Kerhî'nin, Hanefî imamlarınca ortaya konulan görüşlerin dayandığı ilke ve kuralları (kavâid) tesbit amacıyla kaleme aldığı risâle bir tarafa bırakılırsa Hanefî/fukaha metoduna göre yazılmış fıkıh usulüne dair kitaplar arasında günümüze ulaşan ilk eserdir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan tavzih kelimesi, vuzuh sözcüğünden türetilmiştir. Vuzuh, herkesin gözü önünde olan, açık ve aşikar anlamına gelirken tavzih kelimesi de bir şeyi herkesin anlayabileceği şekilde, açıkça anlatmak demektir.
Arap dili, kelâm ve fıkıh âlimi. Mantık ve kelâm alanında yaptığı çalışmalarla tanınan âlim.
Cemmâîlî'nin Kütüb-i Sitte râvilerine dair el-Kemâl adlı eserine İbn Hacer el-Askalânî'nin (ö. 852/1449) yazdığı muhtasar. Cemmâîlî'nin (ö. 600/1203) Kütüb-i Sitte râvilerine dair eseri.
Söz konusu gelişim döneminin en önemli kabul edilen ilk eserlerinden birisi Bâkıllânî'nin et-Takrîb ve'l-irşâd adlı eseridir.
Özet. Ebu'l-Hüseyin el-Basrî, Basra Mûtezile'sine mensup bir âlimdir. Fıkıh usûlü alanında yazdığı "el-Mû'temed fî Usûli'l-Fıkh" adlı eseri ise müteahhirin usûl düşüncesinin kaynaklarındandır.
Alî b. Ahmed el-Ensârî eş-Şâfiî (İbnü'l-Mülakkın) (723-804/ 1323- 1402)'in et-Tavdîh li Şerhi'l-Câmiʿi's-Sahîh adlı eseridir.
Bu bağlamda usul kelimesi kişinin anne, baba ve onların anne ve babası şeklinde yukarıya doğru devam eden ve kendisine kan bağıyla bağlı üst soy hısımlarını, fürû ise aynı şekilde aşağıya doğru devam eden alt soy hısımlarını ifade eder. Fürû hısımlığı, özellikle aile ve miras hukukunda birçok özel hükme konu olmuştur.
Her bir davranışla ilgili hükmün dayandığı özel delil anlamındadır. Bir hükme delil olan tek bir âyet ya da hadis, tafsîli delil niteliğindedir.
Sonuç olarak, tashih ile maddi hataların yargılama uzamadan düzeltilmesi; tavzih ile de hükümdeki fıkraların belirsiz veya çelişik olması durumlarında fıkraların açıklığa kavuşturulması amaçlanmıştır. Bu müesseselerin ruhunda usul ekonomisi yatmaktadır.
HMK'nın 304. maddesinde söz konusu olan düzeltme (tashih), hüküm verildikten sonraki dönemde, hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hataların (maddi hataların) düzeltilmesidir. Hükümden önceki dönemde maddi hataların düzeltilmesi, HMK`nın 183. maddesi hükmü uyarınca yapılır.
Tavzih ve tashih talepleri neticesinde mahkeme tarafından ek karar verilerek taraflara tebliğ edilir. Tavzih ve tashih kararlarına karşı istinaf ve temyiz yoluna başvurulabilir. Bir hüküm hakkında tashih ya da tavzih yoluna başvurulması, istinaf ya da temyiz kanun yoluna başvurma sürelerini durdurmaz.
Şerh; açmak, ayırmak anlamlarına gelir. Ancak bir şeye "şerh koymak" şeklinde kullanıldığında ise o şey hakkında açıklamada bulunmak anlamını taşır. Bu ifadeyle emlak sektöründe tapu işlemlerinde sıkça karşılaşılır.
Tavzih hususu HMUK ve HMK`da ayrıntılı olarak düzenlenmiş olup bu düzenlemelere göre mahkemece, hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyorsa yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa tavzih kararı verilebilir.
Buna göre, hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor veya birbirine aykırı fıkralar içeriyor ise tavzih istenebilir. Ancak, hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar tavzih yoluyla sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez.
Sözlükte “doğru olmak, adaletle hükmetmek” anlamındaki adl kökünden türeyen ta'dîl “adalete nisbet etmek, adalet sahibi olduğunu söylemek” mânasına gelir. “Zulmetmek” anlamındaki cevr kökünden türeyen tecvîr ise “zulme nisbet etmek” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “ʿadl”, “cvr” md.leri).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri