Etiğin dayandığı temel koşul “iyi niyet” dir. yi niyet burada, kişinin iyi olarak kabul edileni fiilen kendi eylemlerinin ilkesi haline getirmesi anlamına gelmektedir.
Etik; insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır.. Ahlak; bir toplumun iyi ya da kötü olarak kabul edilen davranışları belirleyen yazısız kurallar bütünüdür.
Etik evrensel değerleri konu edindiği için insanın bütün pratiklerini içerebilen yargılar ve doğrularla ilgilenir. İyi, kötü, doğru, yanlış, adalet, suç, değer, erdem, vicdan, gibi kavramları temel alan etik farklı alt dallara ayrılmaktadır.
Temel Etik İlkeler
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Etiğin amacı, davranışlara kılavuzluk edecek olan ilke ve kuralları oluşturmak, geliştirmek ve bunların uygulanmasını savunmak olarak belirtilmektedir. Bu nokta etiğin ahlakla olan en belirgin farkıdır. Bu anlamda etik eylemleri oluşturan ilke, kurallar ve değerlerle ilgilidir (Mahmutoğlu, 2009).
İlgili 17 soru bulundu
Ahlaki, ahlak ile ilgili olan, etik ve töre bilimi, bir çok meslek dalları arasında kişilerin uyması veya yapmaktan kaçınması gereken davranışlar olarak tanımlanır.
Eşitlik, dürüstlük ve adalet kavramları ile bütünleşmiş bir kavramdır.
İş hayatı içerisinde doğru davranış biçimlerini uygulamak, dürüst, adil, eşit ve tarafsız olmak, yalan söylememek meslek etiğinin temel ilkelerindendir.
Örneğin etiğin temellerini atan filozof olarak kabul edilen Sokrates (MÖ.469-399), sorgulanmamış bir yaşamın yaşanmaya değmediğini söylemiştir (Platon, 1989, 38a).
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Emik kavramı antropologların veya diğer sosyal bilimcilerin çalıştığı toplumlara "içerden" bakan, onların kendi kültürel kategorilerini ve anlamlarını yansıtan bakış açısını kapsarken, etik kavramı ise sosyal bilimcilerin "dışarıdan" bakan, kendi görüşlerini ve düşüncelerini yansıtan bakış açısını kapsar.
Etik, toplumun veya halkın, herhangi bir yasaya veya yazılı metine dayanmayan kurallarına ve kanunlarına denir. Etik kavramının Türkçeye eş anlamlısı ise ahlaktır. Ancak ahlak, kişinin doğuştan edindiği veya daha sonradan kazandığı iyi huylu halleri ifade eder. Ahlak bilimi olarak da etik kavramı kullanılır.
Etik davranışı etkileyen faktörleri kişisel/demografik, kültür ve ekonomik durum olmak üzere üç temel başlık altında incelemek mümkündür.
Etik ilkelerin kaynağı ve temel özelliği insan haklarıdır. Etik ilkeler insan hakları ile doğrudan ilişkilidir. Öyle ki bu ilkeler toplumun tüm bireylerini doğrudan ilgilendirmektedir. Etik ilkeler denildiği zaman sıkça insan hakları akla gelir.
Etiğin Temel Sorunları
Bir bilgi alanı olan etiğin temel sorusu, “doğru, adil, iyi” anlamında “mutlu” (evdaimonia) yaşamın ne olduğudur. Teorik olarak bu soru “adalet nedir?” “erdem nedir?” şeklinde araştırılmıştır.
etiğin kaynağının bireyin içinden gelen ses (vicdan) olduğunu savunur. anlayış bireyin ahlaki alt yapısını temel alır. ya da koyduğu tavırdır.
Etik terimi Yunanca "kişilik, karakter" anlamına gelen "ethos" sözcüğünden türemiştir. "Ahlak" kavramının Batı dillerindeki ya da ahlak felsefesindeki karşılığıdır. Çıkış noktası, insan eylemlerinin toplumsal hayata zarar vermeden düzenlenmesi gibi pratik bir nedenden kaynaklanmaktadır.
Ahlâkî kavramları, yargıları ve davranış standartlarını, felsefenin bir dalı olarak açıklayan ve çözümleyen etik, ahlâk problemleri, ahlâkî yargılar ve ahlâklılık hakkındaki felsefi bir düşüncedir. Bu anlamda etik, ahlâkî düşünüşün bize kazandırdığı bir bilinç durumudur.
Meslek etiği, bir meslekle ilgili neyin doğru, neyin yanlış olduğunu belirleyen, o meslekle ilgili birtakım davranış kuralları (etik kurallar) oluşturan ve mesleğe mensup kişilerin bu davranış kurallarına uymasını zorunlu kılan, uymayanları meslekten çıkaran, hizmet ideallerini koruyan ilkeler bütünüdür.
İş hayatı içerisinde doğru davranış biçimlerini uygulamak, dürüst, adil, eşit ve tarafsız olmak, yalan söylememek meslek etiğinin temel ilkelerindendir. Bütün meslektaşlar çalışmalarının her cephesinde dürüstlük sergilemelidir.
Etik ilkelerin geliştirilmesinde temel alınan yaklaşımlar hakkaniyet ilkesi, insan hakları, faydacılık ve bireysellik ilkeleridir. Hakkaniyet, bütün kararların tutarlı, tarafsız ve gerçeklere dayalı olması üzerinde durur.
Birçok tanımda etik, ahlak felsefesi olarak ifade edilmiş; ödev, sorumluluk, gibi kavramları analiz ederek, doğruluk ya da yanlışlıkla iyi ve kötüyle ilgili ahlaki yargıları ele alan, ahlaki eylemin doğasını oluşturan ve iyi bir yaşamın nasıl olması gerektiğini açıklamaya çalışan bir felsefe dalı olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri