Etkililik daha çok planlara ulaşmanın, verimlilik belli bir çıktının en az maliyetle üretilmesinin, etkinlik ise bir girdi-çıktı mekanizması aracılığı ile işleri doğru yapabilme kabiliyeti olarak tanımlanabilir.
Etkililik : Kaynakları en iyi şekilde değerlendirerek en iyi sonucun alınması.
Etkinlik (Event), hedef kitleye bir mesajın iletileceği veya tutumların etkilenip davranışın gerçekleştirileceği bir toplantının belirli bir yer ve zamanda gerçekleştirildiği faaliyetlerin tümüdür.
Etkililik, bir sistemin ne kadar iyi çalıştığıyla (önceden belirlenen veya arzulanan sonuçlara ulaşabilme ile) ilgilidir. Verimlilik = Çıktı / Girdi Bu tanım, ölçülebilen sayısal bir ilişkiyi ifade etmektedir.
Etkinlik, bir amacı gerçekleştirmek üzere işbirliği içinde yapılan bir çalışmayı temsil eden kişiler, çalışma öğeleri, iletişimler ve süreçlerin toplamıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Etkililik: Bir yazının veya sözün okuyanda iz bırakma hâr lidir. Evrensel: Bütün insanlığı ilgilendiren, üniversal. Evrilmek: Bir biçimden başka bir biçime doğal olarak dönmek.
Türkçe, Sanat, Drama, Müzik, Hareket, Oyun, Fen, Matematik, Okuma Yazmaya Hazırlık ve Alan Gezileri şeklindedir. Öğretmen veya çocuklar tarafından yapılandırılmış/ yarı yapılandırılmış/ yapılandırılmamış etkinlikler sınıf içinde yapılabileceği gibi açık havada da yapılabilir.
Verimlilik ise üretim faktörleri kullanarak mal üreten bir işletmede, daha olumlu sonuç almaya olanak veren yöntemleri anlatır. Yani özel bir durumu, üretkenliğe elverişli olmayı anlatmaktan çok, ekonomik faaliyetler sonucu elde edilen verileri ölçerek ve oranlayarak ortaya koyduğu olumlu durumu belirler.
İktisadi veya ekonomik etkinlik bir ekonomide, veri teknoloji ve belli kaynak stokları altında minimum çaba veya maliyet ile maksimum hasıla (çıktı) elde edebilme yeteneği olarak tanımlanmaktadır.
Verimlilik ilkeleri; doğru ürün/hizmetin doğru zamanda doğru miktarda en az maliyetle müşteri beklentilerine uygun olarak daha yüksek katma değer yaratacak biçimde insan kaynaklarını da gözeterek çevreye zarar vermeden üretilmesidir.
Vergilemede iktisadi (ekonomik) etkinlik ilkesine göre, reel ulusal gelirin artmasını, ekonomik büyüme ve gelişmeyi en fazla teşvik eden veya en az engelleyen vergi yapısına sahip vergi sistemlerinin etkin olduğu kabulüne işaret eden bir ilkedir.
Engeström'e (1999) göre Etkinlik Kuramı, Batı Sosyal Bilimlerini yeniden düzenleyen ve bütünleştiren bir başlangıç hücresidir ve diyalektik tarihsel materyalizmden etkilenen psikolojik ve sosyal bir kuram olarak anlaşılmalıdır.
Etkinlik Nedir? Eğitim Terimleri Sözlüğünde “Çocukların, kendi amaç ve gereksinmelerine uygun geldiği için isteyerek katıldıkları herhangi bir öğrenme durumu.” olarak açıklanmaktadır. Etkinliğin amacı öğrencilerin istekli ve aktif öğrenmesi sağlamaktır.
Etkililik, bir kişinin ya da durumun, insanların üzerinde etki uyandırması, onların üzerinde kalıcı tesir bırakması demektir.
Etkin olmak ile etkili olmak, çoğu kimsenin ayrımını bilmediği kavramlardır. Etkin olmak az kaynak harcayarak sonuç almaktır. Mesela az zamanda çok iş yapmak etkin olmak demektir. Etkili olmak ise, insanın hedeflediği sonucu almasıdır.
Verimlilik göstergelerine ilişkin hesaplamalar temelde “Verimlilik=Çıktı/Girdi” eşitliğine dayanır.
Etkinlik (veya olay) aşağıdaki anlamlara gelebilir: Tören, özel bir olayda gerçekleştirilen ritüel önemi olan etkinlik. Toplantı, bazı ortak çıkarlarla ilgilenen bireylerin bir araya gelmesi. Etkinlik yönetimi, olayların organizasyonu.
Vergi amacına göre tanımlandığında ise verginin karşılığını sağlayabilme ve sosyal adalet veya ahlaki amaçlara ulaşabilme yeteneği önplana çıkmakta, vergi biliminde bu amaçların gerçekleştirilebilmesi "vergi etkinliği" olarak kabul edilmektedir.
Şirketlerin, paydaşlarına yönelik düzenlediği organizasyonlara kurumsal etkinlik denir. Düzenlenen etkinliklerin başlıca hedefi şirket imajını paydaşların gözünde pekiştirmek veya yenilemektir. Paydaşların şirkete olan bağlılıklarının ve aidiyetlik hissinin artmasında da kurumsal etkinlikler önemli bir rol oynar.
Etkinlik, işletmenin mevcut kaynak potansiyeli ile bu potansiyelin kullanılan bölümü arasındaki ilişkiyi inceler ancak verimlilik, kullanılan kaynaklarla elde edilen çıktı arasındaki ilişkiyi yani kaynakların üretim gücünü değerlendirir.
1) Marjinal Verimlilik Teorisi:
piyasasının varlığını, işçi ve işveren tüm bireylerin rasyonelliğini, üretim fonksiyonlarının birinci dereceden türdeş olmasını ve işgücünün türdeşliğini öngörür. belirleneceğini ifade eden bu teori, genel olarak Neo klasik ücret teorisi olarak da ifade edilmektedir.
Ekonomik verimlilik; üretim sonucu ortaya çıkan çıktıların, üretim için harcanan girdilere oranıdır. Belirli miktarda bir kaynaktan azami miktarda ürün elde etme amaçlı olarak kullanılan bir ölçüttür.
Etkinlik Yöneticisi, bir organizasyonun planlama aşamasından, eklinlik günü ve sonrası değerlendirmenin yapılmasına kadar tüm süreci yönetmekle sorumludur. Konferans, düğün, doğum günü, yıl dönümü, hayır etkinliği, sürpriz parti, satış toplantısı gibi etkinliklerin organizasyonunu koordine eder.
Hallmark (özellikli) , bir kasaba, şehir ya da bölgenin ruhu ve değerlerini taşıyan, düzenlendiği yer ile aynı adla anılan, yaygın bir kabul ve farkındalık kazanan etkinliklerdir. Hallmark (özellikli) etkinliklerde yöre ve etkinlik ayrılmaz bir algı oluşturmaktadır.
Önemli ve büyük ölçekli etkinlikler dışında da uygulanabilen etkinlik yönetimi, günümüzde en önemli halkla ilişkiler alanlarından biri olarak karşımıza çıkar. Etkinlik yönetimi, planlanan organizasyon, sunum, faaliyet ve etkinliklerin halkla ilişkiler geliştirmek için doğru şekilde yönetilmesi ile ilgilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri