Okunuşu: Ettehiyyêtü elmübêrakêtü essalevêtü ettayyibêtü lillêhi. Esselêmü aleyke eyyühennebiyyü we rahmetullâhi we berakêtühü. Esselâmu âleynê we alê ibêdillêhissâlihîne. Eşhedü ellê ilâhe illellâhü we eşhedü enne Mühammeder-Rasûlüllâh Not: Buradaki “ê” harfi okunurken e-a arası bir sesle uzatılarak okunur.
- Bu farklılık neden kaynaklanıyor, bir mezhebe göre okunan salavat duaları başka mezhebe göre okunmaz mı, Hanefi'de sünnet olup, Şafii'de nasıl farz olabiliyor? "Allâhumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammedin kemâ salleyte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhîme inneke hamîdun mecîd.
Hanefî ve Hanbelîler, Abdullah b. Mes'ûd'dan nakledilen şu Tahiyyat duasını okumaktadırlar: “et- Tehiyyâtü lillâhi ve's-Salevâtü ve't-Tayyibât. es-Selâmü aleyke eyyühe'n-Nebiyyü ve rahmetullâhi ve berakâtüh, es-Selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi's-sâlihîn.
Fatiha suresini, devamında zammı sureyi okur. Gece namazlarında okuyuşlar aşikâr, gündüz namazlarında ise gizli yapılır. Üçüncü ve dördüncü rekâtlarda Fatiha'dan sonra herhangi bir şey okunmaz. Hanefilere göre ise nafile namazların üçüncü ve dördüncü rekâtlarında Fatiha'dan sonra zammı sure okunur.
Ettehiyyatü duası, “Et-tahıyyâtü lillâhi vessalevâtü vettayyibât” şeklinde başlar.
İlgili 36 soru bulundu
Ettehiyyatü duasından önce besmele çekilmez. Ancak bu duadan önce besmele çekmek namazı bozmaz. Önceki namazlarınız da geçerlidir.
Namaz kılarken ka'dede Tahiyyat duasını okuma anlamında fıkıh terimi. İslâm'ın beş şartından biri. Namazın rükünlerinden biri.
Değerli kardeşimiz, "Veccehtu vechiye lillezî fetara's-semâvâti ve'l-arda hanîfen muslimen ve mâ ene minel-müşrikîn. İnne salâti ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi Rabbi'l-âlemîn."
Şafii mezhebine mensup olanların namaza başlarken Fatiha'dan önce okudukları başlangıç duası. Hükmü müstehap olduğu için terkedildiğinde bir şey gerekmez. Veccehtü duasını bilmeyen öğreninceye kadar Subhaneke duasını okuyabilir.
Şâfiîler'de farzdan önce iki rek'at tahiyyetü'l-mescid namazı olup imam hutbeye başlamamışsa ayrıca bir miktar nâfile de kılınabilir; farzdan sonra ise iki rek'atta bir selâm vermek suretiyle dört rek'at sünnet kılınır.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir. Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise sabah namazının ikinci rek'atında, rükûdan sonra kunut yapılır.
Tahiyyat duası, namazın ilk ve son oturuşlarında okunmaktadır. İki rekâtlı namazların ikinci rekâtında, üç rekât kılınan namazların ikinci ve üçüncü rekâtındaki oturuşlarda okunmalıdır. 4 rekâtlı namazların ikinci ve 4. rekâtındaki oturuşlarında okunur.
İmam namaza durunca, sünnet kılan sadece tahiyyatü okusa ve selam verse yeterli olur, kıldığı sünnet namaz geçerlidir.
Secdede üç defa (Sübhane Rabbiye'l-a'lâ) dedikten sonra Allahü ekber diyerek kalkılır. Secdeden sonra selam verilmez.
İki teşehhüdlü namazların birinci teşehhüdünde sadece Peygamberimize (asm) salat getirmek farz mıdır? Değerli kardeşimiz, Şafiilere göre, son teşehhüdde salavatı şerife getirmek farzdır.
Farzından önce dört, sonrada dört olmak üzere toplam sekiz rekat nafile namaz kılınması müstehaptır. Dörder rekât olan bu namazları ikişer rekât olarak kılmak da yeterli olur.
Şafi mezhebi mensupları namazda ilk tekbirden sonra Veccehtü duasını okurlar.
Sübhâneke duası, Hz. Peygamber'in namazda Fâtiha sûresinden evvel okuduğu dualardan olup Hanefîler ve Hanbelîler mezkûr duanın namazda okunmasını tercih etmişlerdir.
Okunduğu yerler
Her namazın ilk rek'atinde iftitah tekbirinden sonra, İkindi namazının sünnetinde üçüncü rek'ate kalkınca fatihadan önce, Yatsı namazının ilk sünnetinde üçüncü rek'ate kalkınca fatihadan önce, Teravih namazı dört rek'atte bir selâm verilerek kılınıyorsa üçüncü rek'ate kalkıldığı zaman fatihadan önce.
Namazın rükünleri
Niyet, kalb ile yapılır, dil ile söylenmesi sünnettir. Ayrıca niyetin, Tekbiret-ül-ihram ile beraber getirilmesi gerekir. Yani “Allahü ekber” demekle beraber niyetin kalben yapılması gerekir. Farz namazda niyetinin üç şartı vardır.
Şafi Mezhebinde sabah namazının farzının son rekâtında rükûdan kalktıktan sonra duada olduğu gibi, elleri kaldırıp semaya doğru açarak kunut duası okunur.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Teşehhüdde sadece ettehiyyatü okunup, selâm verilir.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rek'atta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, 141-142).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri