Maaşın yüzde 4'ü, ek ödeme adı altında tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Her ay bankaya yatan emekli maaşınızın içinde ek ödeme de var. Maaş zammı ise ek ödemeli maaşınız üzerinden değil, çıplak maaşınız üzerinden hesaplanıyor.
SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde zam, net maaşa ekleniyor. Bu temmuzda net maaşa yüzde 5.89 oranında zam eklendi. Ortaya çıkan rakamın yüzde 4'ü de ek ödeme olarak maaşa eklenerek hesaba yatırıldı.
Kök maaşa önce zam oranı uygulanıyor ve ardından ek ödemesi hesaplanıp emekliye ödeme yapılıyor. Rakam 7.500 TL'nin altındaysa buna tamamlanıyor.
2006 yılında vergi iadesi kaldırılarak, yerine ek ödeme uygulamasına geçildi. Emekli maaşının yüzde 4'ü, ek ödeme olarak tüm emeklilerin her ay hesabına yatırılıyor. Yüzde 4'lük ek ödeme emekliden emekliye değişmiyor.
Örneğin 6 bin lira olan bir maaşa yüzde 25 uygulandığında maaş 7.500 TL'ye çıkacak. Buna ayrıca yüzde 4 oranındaki ek ödemeyi de eklemek gerekecek. Bu durumda bu emeklimizin hesabına 300 TL ek ödeme ile birlikte 7.800 TL yatırılacak.
İlgili 36 soru bulundu
Ek ödeme tutarı: Bu tutar taban aylığa ilave olarak ödenen ek tutardır. Net aylık tutarının içinde yer alır. SGK birikmiş aylık tutarı ne demek: Birikmiş aylık tutarı emekli maaşının ilk bağlandığı ay tahsis numarasının son rakamına göre ay başından aylık ödeme tarihine kadar geçen süre için yapılan ödemedir.
4A emekli net aylık tutarı ne demek? Emekli maaşı net aylık tutarı, emeklilerin aylık gelirlerinin gerçek miktarını gösterir. Emekli maaşı net aylık tutarı, emeklilerin yaşam standartlarını belirlemede ve emekli maaşlarındaki artışların hesaplanmasında da önemli bir parametredir.
Ek ödeme nedir? Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan şirket ve kurumlar ve belediyelerde çalışan işçi statüsünde çalışan personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için bir aylık tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir.
Bunların bazılarını şöyle sıralayabiliriz: Yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, konut yardımı, erzak yardımı, unvan tazminatı, yıpranma tazminatı, sağlık yardımı, mali sorumluluk tazminatı, devamlı ödenen primler...
Ek Ödeme Nasıl Hesaplanır? Ek ödeme en yüksek Devlet memuru aylığının (Ek gösterge dahil) memur maaş katsayısı ile çarpılması sonucu bulunacak tutara ek ödeme oranının uygulanmasıyla hesaplanır.
EK ÖDEMELER DE ARTTI
Memur, işçi, Bağ-Kur, tarım emeklileri ile dul ve yetim aylığı alanlar bu ödemeden yararlanıyor. Böylece 2023 ocak ayında 24 bin lira alan bir emeklinin maaşı 6 bin lira artarken, ek ödemesi de 1.200 lira çıkacak. Böylece emeklinin eline 31 bin 200 lira geçecek.
Memurlar 15 Temmuz'da toplu sözleşme ve enflasyon farkından kaynaklanan yüzde 17,55'lik zamlarını aldı. Seyyanen zam 15 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe gireceğinden, seyyanen zamma ilişkin 1-14 Temmuz tarihleri için ayrıca maaş farkı ödenmeyecek.
Şurada Paylaş! Yüzde 25'lik zam emeklilerin kök aylıklarına uygulanacak. Örneğin kök aylığı 6 bin lira olan 7 bin 500 TL emekli aylığı ödenmekte olan bir kişinin maaş zammı 6 bin liralık kök aylığa yapılacak. Böylece söz konusu kişi 7 bin 500 TL emekli aylığı almaya devam edecek.
Yapılacak ek ödemenin bir aylık tutarı, her bir aylık veya gelirleri; 400 Yeni Türk Lirası ve daha az olanlar için aylık veya gelirlerinin % 5'i, aylık veya gelirleri 400 Yeni Türk Lirasından fazla olanlar için % 4'üdür.
'Ek ödeme tutarı' ise yüzde 4'lük ek ödemeyi belirtiyor. Hemen altında görünen '5510 Ek 19 Miktarı' da maaşı 7.500 TL'ye tamamlayan ilave ödemeyi ifade ediyor. Tablodaki vatandaşın aldığı aylık 6/8 oranında dul ve yetim aylığı olduğu için '5510 Ek 19 Miktarı' burada maaşı 5.625 TL'ye tamamlıyor.
7.500 TL. Emekli maaşı alan hiç kimse bu durumun farkına varamıyor. Bizlerin kök maaşı maaş+ ek ödeme tutarının toplamıdır. Devletin ödediği extra zam ayrı yerde toplanıyor.
Ek ödeme kısaca vergi iadesi olarak bilinmektedir. 2006 yılında vergi iadesi yerine ek ödeme gelmiştir. Alınan ek ödeme her emekli için farklılık göstermektedir. Ayrıca emekli olanlar emekli maaşı detaylarına bakmadıkları için ödenen parayı sadece aylık maaşı zannedebilir.
Maaş bordroları her ayın 14'ünde e-Devlet Kapısından devlet memurlarıyla paylaşılıyor. Vatandaşlar bu bordroları inceleyerek maaşlarından yapılan kesintileri, ek ödemeleri görebiliyor. 14 Temmuz'da görüntülenebilecek e-Bordro'lara e-Devlet'ten ulaşmak mümkün olacak.
EK MTV ÖDEMESİ NE ZAMAN? Ek MTV'nin taksiti kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın yani ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti ise kasım sonuna kadar ödenecek. 2023'ün ikinci yarısı ilk defa tescil edilen sıfır kilometre aracın ek MTV'si ise 6 aylık dönemden yarım hesaplanacak ve peşin ödenecek.
Emekliler, dul ve yetimler maaşlarının dışında bir de vergi iadesinin yerine gelen ek ödemeyi alıyor. Bu ek ödemenin oranı aylığın yüzde 4'ü, belirli tutarın altındakilerde ise yüzde 5'i oranında oluyor. Yani aylıkların yüzde 4'ü-5'i kadar bir miktar hesaplanarak ücretlerine ekleniyor.
MADDE 13- (1) Ek ödemeden 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda belirtilen vergi dilimleri ve personele daha önce ödenen aylık ve döner sermaye ek ödemelerine ilişkin süregelen gelir vergisi matrahı da dikkate alınarak, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır.
Emekliler, her ay maaşlarının yüzde 4'ü, yüzde 5'i oranında ek ödeme alıyor. Ek ödemenin oranı, maaşı bin 554 lira 72 kuruşun altında olanlarda yüzde 5, üstünde olanlarda yüzde 4 olarak uygulanıyor.
SSGK Birikmiş Aylık Tutarı Nedir? SSGK Birikmiş Aylık Tutarı, hem isteğe bağlı hem de zorunlu primler dahil olmak üzere üye tarafından SGK'ya ödenen tüm primlerin toplamıdır. Bu tutar, herhangi bir zamanda Hesabım'a gidip “Aylık Katkı Paylarınızı Güncelleyin” seçeneğine tıklanarak güncellenebilir.
Ülkemizde en yüksek emekli maaşı 2023 yılı için 24 bin 793 TL , en düşük taban emekli maaşı ise 7 bin 500 TL 'dir. Bu miktar, kişinin prim ödeme gün sayısı ve prim ödeme miktarı gibi durumlara göre değişebilir. Unutulmamalıdır ki, herkesin emekli maaşı farklı olabilir.
Ek göstergesi 3600, emekli aylığı 6 bin 861 ve emekli ikramesiye 247 bin 408 lira olan bir mühendisin yeni düzenlemeye göre, ek göstergesi 4200, emekli aylığı 6 bin 979 lira ve emekli ikramiyesi de 251 bin 646 lira olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri