Resmi evrakları inceleyin!
Konutun ya da konut projesinin tapusu, imar durumu, projesi, ruhsatı, varsa iskan belgesi gibi resmi belgeleri incelenmeli.
İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti yazıyor.
Satın alınmak istenen ev tapu sicilinde aile konutu olarak gözüküyorsa ,aile konutu eşin rızası olmadan satılamayacağından buna da dikkat edilmelidir. Zira eş tasarrufun iptali talebinde bulunabilir. Proje daha inşaat aşamasındaysa kat irtifakı alınıp alınmadığı yine tapu sicilinden kontrol edilmelidir.
İlgili 23 soru bulundu
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Ev alırken nelere dikkat edilmeli diye merak ediyorsanız maddi bir zarara uğramamak ve dolandırılmamak için tapu kaydını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekiyor. Evin üzerinde ipotek olmamalı ve haciz kaydı bulunmamalıdır. Aynı zamanda satın almak istediğiniz evin kat irtifakı ya da kat mülkiyeti olması önemlidir.
Bu işlem oldukça kolaydır. Gayrimenkulün sahibi, internet yolu ile ya da ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine gitmeli, ilgili belgeyi talep etmelidir. İnternetten sorgulama yapmak adına e-devlet uygulamasına giriş yapılmalıdır. Tapu üstündeki ipotek ve borç bilgisi 3. Şahıslar tarafından öğrenilemez.
Emlak satışında en güvenli yöntemler arasında bloke çek yöntemi gelmektedir. Para transferi, direkt olarak banka çeki ile yapılmaktadır. Böylece hem alıcı hem de satıcı tarafında, herhangi bir problem yaşanmamaktadır. Alıcı tarafın bankası tarafından bloke çek talebinde bulunulur.
Yatırım amaçlı bir mülk satın alıyorsanız, zemin kat sizin için yüksek binada en iyi kattır. Özellikle orta ölçekli şehirlerdeki insanlar üst katları tercih ederken, daha büyük şehirlerdeki alıcılar zemin katlarını tercih etmektedir.
Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır. Binanın yüzölçümü, niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasındadır. Kat mülkiyetli tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşır.
Kat İrtifaklı Daire Alınır mı? - Emlaksitem. Kat irtifaklı bir daire her şeyi kapsanmış bir şekilde risk analizi yapılmış ise gönül rahatlığıyla alınabilir ve orada eksiksiz, sorunsuz şekilde yaşanabilir.
Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır.
Tapu sorgulama işlemi, tapu dairelerine gidilerek yapılabileceği gibi tapuya gitmeden de online olarak da yapılabilir. Tapu bilgileri ise, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile internet üzerinden kolayca şekilde öğrenilebiliyor.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
Kapora için bir yasa maddesi bulunmamaktadır. Bu tamamen ev sahibi inisiyatifine kalmış bir durumdur. Bu noktada kapora olarak; kira bedelinin %10 ile %25'i arasında bir tutar istenebilmektedir. Kiralayacağınız ev için ödeme yapmadan önce mutlaka sözleşme yapmanız gerekmektedir.
Emlak Alım Satımında Online Ödeme Yöntemi ile Ödeme
Bu ödeme yöntemini kullanacak olan alıcı tarafın ödemenin açıklama kısmına tapu adres bilgilerini, satın alınan ada parsel numaralarını ve gayrimenkul ücreti olduğunu belirtmesi gerekmektedir.
Tapu Takas sistemine e-devlet üzerinden giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girer ve alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girer ve Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
Gayrimenkul üzerinde ipotek sorgulaması yapmak oldukça kolaydır. Gayrimenkul sahibi kişi, internet yoluyla ya da ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine giderek ilgili belgeyi talep edebilmektedir. İnternetten sorgulama yapmak için ise e-devlet uygulamasına girmek yeterlidir.
e-Devlet sistemi üzerinden giriş yapabilmek için taşınmaz sahibi, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine tıklayarak e-Devlet sistemine kendi bilgileri ile giriş yaparak tapu üzerindeki ipotek bilgilerine ulaşabilir.
Ancak olması gereken tapu sahibi ile e-devlet üzerinden veya tapu müdürlüklerinden tapu sorgulaması yapmaktır. Tapunun gerçek olup olmadığının anlaşılabilmesi için tapu üzerindeki bilgilerin araştırılması gerekir. O gayrimenkulün sahibinin gerçekten o kişinin olup olmadığının ispati satıcıdan talep edilebilir.
Tapuya gitmeden önce yapılması gereken ilk işlem randevu almaktır. Randevu almak için Tapu Müdürlüğü resmi sitesi üzerinden randevu alma seçeneği ve gerekli kimlik bilgilerini doldurarak randevu alınabilir. Belirlenen randevu günü ve saatinden önce gerekli belgelerin teminini yapmak büyük önem taşır.
Ev alım- satımı noterlerde yapılacak. Bugüne kadar sadece Tapu Müdürlüklerinden yapılan alım-satım işlemleri 4 Temmuz itibarıyla noterlerde de gerçekleştirilmeye başlandı.
Bu işlemler yapılırken özellikle alım satımlarda devlet tarafından belirlenmiş olan birtakım masraflar bulunur. Tapu harcı masrafları olarak bilinen bu masraflar hem alıcı hem de satıcı tarafından karşılanması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri