Konut Fiyat Endeksi (KFE) ocakta aylık yüzde 6,9 ve yıllık yüzde 153,1 artışla 708,3 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ocak 2023 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı.
2022 son çeyrek itibariyle konut fiyatları yıllık nominal olarak Türkiye'de yüzde 168 arttı.
TCMB verilerine göre, konut fiyatları 2023 Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 94,7 arttı. Böylece yıllık artış hızında gerileme temmuzda sürdü. Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı ise 2,63 milyon TL oldu. Merkez Bankası (TCMB) 2023 Temmuz ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksini (KFE) açıkladı.
Bununla birlikte konut fiyatlarındaki yüksek artıştan sonra bir durgunlaşma beklentisi de dikkate alınarak, tablodaki aralıkların ortalaması sonucu Aralık 2023 itibarıyla Türkiye konut birim fiyatının 30.000 TL / m2 civarında olabileceğini tahmin olarak söyleyebiliriz.
Merkez Bankası'nın açıkladığı Konut Fiyat Endeksi, Temmuz 2022'de rekorunu tazeledi.
İlgili 43 soru bulundu
Sektörden edinilen bilgilere göre 2023 yılında ev almak mantıklı hale geliyor. Hepimizin uzun zamandır beklediği konut kredilerindeki değişiklikler gündemde. 2023 Aralık ayı içerisinde 3 farklı (alt, orta ve yüksek) gelir grubuna göre kredi seçeneği sunulacak.
Hem sonbahardan önce fiyatları düşüren satıcılardan faydalanıp, hem sevdiğiniz bir evi bulmak için yeterli envantere sahip bir alışveriş deneyimi istiyorsanız, yaz sonu, bir ev satın almak için en iyi mevsimdir. Bu nedenle diğer koşullardan bağımsız olarak düşünüldüğünde ev almak için en uygun ay Ağustos ayıdır.
Seçimden sonra mevduat, bono ve tahvil gibi finansal yatırım araçlarının getirilerinin enflasyona baskın çıkması durumunda konutların varlık değerlerinde bir düşme görebiliriz. Faiz oranlarındaki artışın bu iki kanal üzerinden konut fiyatlarını baskılayacağını varsayabiliriz.
Daha İyi Kazanç Sağlar
Genel olarak, gayrimenkul yatırımı, yatırımcısına düzenli bir nakit akışı (aylık kira geliri) sağlaması nedeniyle iyi bir yatırımdır. Ayrıca gayrimenkul yatırımcısı kira gelirini arttırmanın ve yatırımdan daha yüksek getiri elde etmenin yollarını da bulabilir.
Türkiye'de konut fiyatlarının düşme ihtimali yok. Barınma en temel ihtiyaçtır. Eskisi kadar yüksek oranda artmasa da ev fiyatları enflasyon kadar artar. Dolar düşerse biraz düşer o kadar.
150 şehri kapsayan konut fiyatları araştırmasında da Ankara, İzmir ve İstanbul, dünyada konut fiyatlarının en hızlı yükseldiği iller olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk çeyreğinde konut fiyatları Ankara'da yüzde 135,3, İzmir'de yüzde 133 ve İstanbul'da yüzde 127,3 oranında arttı.
2023'ün ilk çeyreğinde dünyada 150 şehir arasında konut fiyatlarının en çok arttığı üç şehir de Türkiye'den oldu. Ankara, İzmir ve İstanbul bu şehirler arasında yer aldı. Artı Gerçek - 2023'ün ilk çeyreğinde Türkiye'de konut fiyatları 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 133 yükseldi.
Ev fiyatları neye göre artar? Ev fiyatlarındaki artış direkt olarak ekonominin bir getirisidir demek mümkün. İnşaat maliyet endeksi, dolar kuru ve enflasyondan kaynaklı ev fiyatlarında artışlar görüldü.
Türkiye genelinde konut değeri hesaplama için 214 aylık kira bedeli hesaplanır. Uzmanlar bu sayıyı İstanbul özelinde 212 ay olarak da kabul ediyor. Satın almayı düşündüğünüz evin aylık kira bedelini 214 ile çarparak evin değerini öğrenebilirsiniz.
Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi mart ayı verilerini açıkladı. Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) (2017=100), 2023 Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,4 oranında arttı.
Arsa, uzun vadede en fazla getiriyi sağlayan yatırım aracıdır. Konutta ise fiyatlar bazı dönemlerde artar, bazı dönemlerde yerinde sayar, hatta reel olarak geriye gider. Bunun temel sebebi, arsa ve konutta fiyat artışına yön veren dinamiklerin farklı olmasıdır.
Dolayısıyla gelelim başlıktaki sorumuza: Kira ödemek mi, 10 yıl ev kredisi ödemek mi daha kârlı? Bankacı uzmanımızın söylediği 'eğer aylık 30.000-50.000 TL geliriniz varsa' kriterine uyuyorsanız ve bu gelirin 10 yıl boyunca sabit olacağına güveniyorsanız, ev almak tabii ki kirada oturmaktan daha mantıklı.
Karlılık Potansiyeli: Gayrimenkul, uzun vadede değer kazanma eğilimindedir. Genellikle gayrimenkul değeri, zamanla artar ve bu nedenle yatırımcılara düzenli bir getiri sağlayabilir. Ayrıca, gayrimenkul yatırımı kira geliri elde etme imkanı sunar ve bu gelir, yatırımınızın karlılığını artırabilir.
Düşen kredi faiz oranları konut piyasasında talebi artırırken, artan talep dolayısıyla fiyatlar da yükselir. Böylece son yıllarda yapılan konut kredi kampanyalarından hepimizin yaşayarak öğrendiği bir iktisadi kural kendini gösterir; kredi faiz oranları düşerse konut fiyatları yükselir.
Konut değerleme, Türkiye'de konut değerleme uzmanları veya gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılan bir işlemdir. Bu uzmanlar SPK'dan lisans almış uzmanlardır. Bu kişilerin yanında henüz lisans almamış dört yıllık üniversite mezunları veya iki yıllık üniversite mezunları da görev alabilmektedir.
Çoğu uzman, Türkiye söz konusu olduğunda emlak ve konut fiyatlarında bir düşüş beklentisi söz konusu olduğunda, 2022 yılında neredeyse 3 kat artan metrekare fiyatlarının 2023 yılında daha yavaş bir artma seyrine girmesinin dahi bir fiyat düşüşü olarak değerlendirilebileceğini düşünmektedir.
Ancak yatırımcılar açısından Avrupa Birliği'nin en istikrarlı olan Almanya'da gayrimenkul alımı günümüzde oldukça avantajlıdır. Faizlerin oldukça düşük olması ve Almanların da gayrimenkul alımına çok sıcak bakmaması yabancı yatırımcılar için fırsat oluşturmaktadır.
İlde konut satışı ortalama 95 gün sürüyor. Ankara'da konut satış süresi 70 gün, İstanbul'da 75 ve İzmir'de ise 80 gün sürüyor. Evin uzun süre satışta kalması değerini düşüren bir etkidir.
*Normal koşullarda enflasyon yükselirse konut talebi düşer, fiyatlar da talep düşüklüğü nedeniyle enflasyon kadar hızlı yükselmez. Bizde normal koşullar geçerli değil. Faiz enflasyonun 30 puan altında olunca insanlar birikimlerini koruyabilmek için bankaya veya tahvile yatırmak yerine konuta yatırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri