Uzun süredir olan yüksek sistemik arteryel hipertansiyona bağlı olarak ortaya çıkan retinal damarlarda tıkanıklıklar meydana gelir. Kan basıncının sistolik 140 mmHg, diastolik 90 mmHg'dan yüksek olması ile ortaya çıkar ama daha yüksek değerlerde risk daha da yüksektir.
Tansiyonun göze verdiği tahribat muayene sırasında tanı alıyor. Göz bebeği genişletilerek yapılacak göz dibi muayenesi retinadaki damar değişiklikleri, yağ birikintileri, damar dışına çıkan sızıntılar veya kanamaları gösterir” açıklamasını yaptı.
Yüksek kan basıncı vucudun diğer damarlarına olduğu gibi gözdeki damarlara da zamanla hasar verir. Tansiyon ne kadar yüksek ve ne kadar uzun süreli ise göze vereceği zarar o derece ağır olur. Eğer bir kişide yüksek kan basıncı mevcut ise bunun egzersiz, diyet veya ilaçla düşürülmesi gerekir.
Daha aşağı değerlere düşerse de göz sönmeye küçülmeye başlar. Öte yandan, göz içindeki basınç yani göz tansiyonu çok yükselirse gözümüzün beyinle bağlantısını sağlayan sinir hücreleri ölmeye başlar, görme sinirimiz hasar görür, önce görme alanımız bozulur ve sonra da görme tamamen kaybedilir kalıcı körlük oluşur.
Normal göz tansiyonu değerleri 9-22 mmHg arasında kabul edilmektedir. Bu sıvının üretimi ve gözden dışarı çıkışı arasında bir denge vardır. Bu dengede bir bozulma olursa göz tansiyonu normal değerlerinin üstüne çıkar.
İlgili 32 soru bulundu
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
16/10 mm Hg tansiyon değeri, yüksek tansiyonun belirgin bir işareti olarak kabul edilir. Normal tansiyon değeri 120/80 mm Hg iken, 16/10 mm Hg değeri tansiyonun yükseldiğini gösterir. Bu yüksek tansiyon değeri, hipertansiyonun bir işareti olabilir ve sağlık riskleri taşıyabilir.
Göz tansiyonu, göz damlaları ile, lazer ile ya da glokom ameliyatları ile düşürülebilir. Çoğu hastada bir ya da iki damla göz tansiyonunu düşürmede yeterli olur ancak önemli olan bu düşüşün sinirdeki hasarı durdurmaya yeterli olup olmadığının düzenli OCT ve görme alanı testleri ile takip edilmesidir.
Tansiyonun 14'e 10 ve daha yüksek olması durumu hipertansiyon olarak kabul edilir. Bu yükseklik evde uygulanacak doğal yöntemlerle tedavi edilebilir ancak tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon kalp hastalıkları, beyin hasarı ve felç gibi tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir.
Göz tansiyonu körlüğe yol açabilir
Normal bir gözde göz sıvısı sürekli üretilir ve sonrasında dengeli bir şekilde boşaltılır. Bu sayede göz içi basıncı olması gereken seviyede kalır. Göz içi basıncı artarsa göz sinirleri ve damarları üzerinde baskı da artar. Göz siniri zamanla zayıflar ve körlüğe yol açar.
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Yüksek Tansiyon olacak diye bir kural yoktur.
Cihazın göze teması yoktur. Kornea yüzeyi aletten püskürtülen hava ile düzleştirilir ve yansıyan hava tekrar alet tarafından algılanarak ölçüm yapılır. Hastanın ölçüm sırasında uyumu önemlidir. Hastanın ölçüm sırasında gözlerini kırpması sonucu ölçümlerde yanlış yüksek değerler elde edilebilir.
Diyabet hastası bireyler, şekerin göze vurduğunu anlamak için bazı belirtilere dikkat etmelidir. Bu belirtiler şunları içerir: görme keskinliğinde azalma, bulanık görme, kontrast hassasiyetinde düşüş ve renk algısında değişiklik. Bu belirtiler, şeker hastalığı ile ilişkili göz problemlerinin habercisi olabilir.
Tansiyon Yükselmesi (Hipertansiyon) Belirtileri
Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, hâlsizlik, nefes darlığı, bulanık görme, sık idrara çıkma, burun kanaması, kalp ağrısı ya da kalp ritminin düzensiz olması, hipertansiyon belirtileri arasında yer alır.
1. Evre Hipertansiyon. 130 ila 139 mm Hg arasında değişen bir sistolik tansiyon ya da 80 ile 89 mm Hg arasında değişen bir diyastolik tansiyon değerine verilen isimdir.
Tansiyon 17 10 olursa ne olur? Damarlardaki kan basıncının gücünün normalden yüksek olması felç ve kalp krizi gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Kan basıncının klinikteki ölçümünün, günlük yaşamda evde ya da kan basıncı takip cihazı ile izlemeye göre 20/10 mmHg yüksek çıkmasına 'beyaz gömlek hipertansiyonu' deniliyor. Bu durumdaki hastalarda da yaşam biçimi değişikliklerinin uygulanması ve tedavilerinin değerlendirilmesi gerekiyor.
Sağlıklı bireylerde büyük tansiyonun 120-130 mm Hg, küçük tansiyonun da 70-90 mm Hg aralığında olması beklenir. Büyük tansiyonun 140 mm Hg veya küçük tansiyonun 90 mm Hg değerinin üzerinde seyretmesi yüksek tansiyon (hipertansiyon) olarak tanımlanır.
Hipertansiyon (yüksek tansiyon): 140/90 mmHg'nın üzeridir. Tansiyonu 120-139/80-89 mmHg arasında olan insanlar, önlem alınmazsa, yıllar içerisinde hipertansiyon hastası olurlar. 60 yaş altı insanlarda 140/90 mmHg'nın üzerinde ilaç tedavisi başlanmalıdır. 60 yaş ve üzeri hastalarda tedavi hedefi 150/90 mmHg'dır.
Sağlıklı bir insanda kan basıncı değerleri; büyük tansiyon 120, küçük tansiyon 80 mmHg civarında olarak izlenir. Büyük tansiyonun 130 ve üstü; küçük tansiyonun ise 80 ve üstü değerlerde ölçüldüğü durumlarda yüksek tansiyon veya hipertansiyon rahatsızlığı söz konusu olur.
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
Yüksek tansiyon ya da hipertansiyon dediğimiz duruma 3 ayrı günde yapılan 3 doktor ofis ölçümü ya da ideal olarak 24 saatlik ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu (Tansiyon Holter) ile tanı konulur. 65 yaş altında 140/90 mmHg, 65 yaş üzerinde 150/90 mmHg değerini aşan ölçümler Hipertansiyon kabul edilir.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri