Halen isteğe bağlı sigortalılar her ay 3.202,56 TL prim ödemekteler. Söz konusu düzenlemenin hayata geçmesi ile isteğe bağlı sigorta yatırmak isteyen ev hanımları, 2.135,04 TL. prim ödeyecekler. Diğer taraftan kadınların çocuk sayısına göre emeklilik yaşları belirlenecek.
Ev hanımlarının temmuz ayı itibariyle ödemeleri gereken prim 4.293 TL'dir. Devlet üçte bir oranında prim desteği sağlayacağı için ev hanımlarının emekli olması için aylık ödenmesi gereken prim 2.863 TL'dir. Devletin yıllık prim desteği ise 17.160 TL'dir.
b) Kanunun geçici 16 ncı maddesine göre sigortalı olan isteğe bağlı kadın sigortalılar; 1/7/2023 ila 31/12/2023 tarihleri arasında; 447,15TL x 30 x %32 =4.292,64 TL prim ödeyeceklerdir.
İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ NE KADAR OLACAK? İsteğe bağlı sigortalılıkta prim tutarının üst ve alt sınırı bulunuyor. En az brüt asgari ücretin yüzde 32'si, en çok da brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadar prim ödenebiliyor. En düşük prim tutarı 3 bin 202 TL, en yüksek prim ise 24 bin 19 TL olarak uygulanıyor.
İşveren Yönünden Ay İçinde 30 Günden Az Çalışıp İsteğe Bağlı Sigortalı Olanların Bildirimi Kanunun 50 nci maddesi ile ay içinde 30 günden az çalışan veya tam gün çalışmayanlar isteğe bağlı sigortaya müracaat etmeleri halinde kalan sürelerini isteğe bağlı sigortaya prim ödeyerek 30 güne tamamlama hakkına sahiptir.
İlgili 16 soru bulundu
SSK'dan normal emekli olabilmeniz için kalan 4496 günün son 1261 günlük kısmında fiilen 4/1-a kapsamında çalışmalısınız. O tarihe kadar isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilirsiniz. İsteğe bağlı sigorta primleri aylık ödenir, toplu ödeme imkânı bulunmuyor.
İsteğe bağlı sigortalılık için ev hanımlarının Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekir. Dolayısıyla kuruma başvurarak ve düzenli birimlerini ödeyen ev hanımları sigortalı oldukları için emeklilik hakkını elde edebilirler.
-İsteğe bağlı BAĞ-KUR (4B) kişiler normal emeklilik için 9.000 gün prim ödemesi yaparak, -Ev hanımları 9.000 gün prim ödemesi yaparak, İsteğe bağlı sigorta tutarı ne kadardır.
İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için T.C. vatandaşı olma şartı yoktur. Yasal olarak Türkiye' de ikamet etme şartı vardır. Ölüm sigortasından gelir/aylık alanlar isteğe bağlı sigortalı olabilir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
EV HANIMLARINA EMEKLİLİK TOPLU ÖDEME NE KADAR? Mevcut tutar üzerinden devletin ev hanımlarının emekli olabilmesi için ödeyeceği aylık prim tutarı bin 67 lira 52 kuruş olacak. Ev hanımları aylık 3 bin 202 lira 56 kuruş yerine 2 bin 135 lira 4 kuruş prim yatırarak emekli olabilecek.
Asgari ücrete yüzde 34,04 zam gelmesinden dolayı en düşük isteğe bağlı prim 4292 lira oldu. En yüksek prim ise yüzde 34,04 zam ile 32 bin 195 liraya yükseldi.
Çalışmayan kadınlar, sigortası yatan eşleri sayesinde emeklilik hakkı elde edebilir. Ev hanımının eşi emekli olmuş ise emeklilik durumu öncesindeki evlilik tarihine bakılır. Bu tarih, hizmet yılının hesaplanması ve prim gününü belirler. Bağlı olunan sigortalının ölümü durumunda kadınlara emeklilik hakkı doğar.
Ev Hanımlarına Yeni Destek Yardımı, 2023 itibarıyla Türkiye'de başlatılan bir sosyal yardım programıdır. Bu tür programlar genellikle, ev hanımlarının finansal güçlüklerini hafifletmeye ve aile ekonomisine katkıda bulunmaya yöneliktir. Ev Hanımlarına Müjde! Devletten 500-1100 TL Harçlık Alabilirsiniz!
Ev hanımlarının emeklilik başvuruları, e-devlet veya Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlükleri üzerinden gerçekleştirilebilir. E-devlet üzerinden başvuru yapan ev hanımları, başvuruları onaylandıktan sonra müdürlüklere giderek emeklilik işlemleri için imza atmalılardır.
Zorunlu sigorta kapsamında olmayan ya da zorunlu sigorta kapsamında olmakla birlikte ayda 30 günden az çalışan kişilerin sigortalılıklarını devam ettirebilmeleri için isteğe bağlı sigortalılık müessesesi getirilmiştir. yaşlılık aylığı almayanlar, 18 yaşını dolduranlar isteğe bağlı sigortalı olabilmektedir.
Daha önce üçlü bir yapı olan GSS'de primler teke düşürüldü ve aylık 53 liraya indirildi. Yani ayda 53 lira ödeyerek kendiniz ve bakmakla yükümlü olduğunuz eş ve çocuklarınız sağlıktan yararlanabilir.
İsteğe bağlı emeklilik günü sayıları, en az 3600, en fazla 9000 olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda ödenecek prim günü sayıları şu şekildedir: 1999 yılından önce isteğe bağlı emeklilik primi ödeyenler, 3600 prim günü ile emekli olabilir. Bunun için önceki sigortasının 10 yıl olması gerekir.
İsteğe bağlı sigortalılıkta bir ay ara ile veya iki ay ara ile yapılan prim ödemelerini sonradan ödemek her zaman mümkündür.
Çalışmayan vatandaşların isteğe bağlı sigorta primi ödemesi sonucunda yaş ve prim şartlarını karşıladıktan sonra emekli olmaları mümkündür. Çalışmayan birinin emekli olabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olması, malullük ya da yaşlılık aylığı almıyor olması gerekmektedir.
Toplu para ödeyerek emekli olmak isteyen vatandaşlar sosyal güvenlik il müdürlüklerine/sosyal güvenlik merkezlerine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Tekrar sigortalı olmak isteyenler ise talep dilekçesi ile başvurmaları yeterli.
Aile Destek Programı başvuruları, e-Devlet Kapısı üzerinden ya da ikametgâh adresinin bağlı olduğu 3294 sayılı Kanun kapsamında kurulmuş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılabilmektedir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu için Aile Destek Programına başvuruda bulunabilirsiniz. Aile Destek Programı başvuruları, ikametgah adresinin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılabilir veya E-Devlet Kapısı üzerinden gerçekleştirilebilir.
Dolayısıyla 1 gün bir işyerinde 4/a kapsamında sigortalı olup, kalan 29 günü isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle hizmet süresini 30 güne tamamlayan sigortalının bu hizmet süreleri 4/a kapsamında değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri