Kadın, çocuk ve 65 yaş üstü olanlar bir yıl, yetmiş yaşını bitirmişler için 2 yıl, yetmiş beş yaşını bitirmişler için dört yıl, hapis cezasının infazında ev hapsi olarak geçirebileceklerdir.
Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar hariç olmak üzere kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmişlerin mahkûm oldukları toplam 1 yıl ve daha az hapis cezasının infazında ev hapsi uygulanabilecektir.
Ev hapsi; kişinin kaçması veya saklanması ya da delilleri yok etmesi, gizlemesi veya değiştirmesi ya da tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapma girişiminde bulunmasını engellemek amacıyla uygulanmaktadır.
Çocuk eğitimevlerinin eski adı “ıslahevi”dir. Çocuk eğitimevlerine 12-18 yaş aralığında suça sürüklenen ve cezasını çekmeye başladığında 18 yaşını doldurmayan hükümlü çocuklar kapatılmaktadır.
Bu yüzden kusuru olmayan veya kusurlu sayılamayanlar (12 yaşını doldurmamış çocuklar, akıl hastaları vb.) ortada suç olsa bile cezalandırılmazlar.
İlgili 16 soru bulundu
13 yaşını dolduran, fakat 17 yaşını doldurmuş olmayan gençler hakkında ceza verilmesi istisnadır, kural olarak “eğitici güvenlik tedbiri” uygulanır . Kanunlar 'kanuni bir karine' olarak, çocuğun ceza sorumluluğunun mutlak olarak kabul edilmediği yaş limitleri gösterirler.
Fiili işlediği sırada 12 yaşını ikmal etmemiş çocukların cezai ehliyeti olmadığından fail durumundaki bu çocuklar hakkında hapis cezası verilemez ancak hâkim isterse Çocuk Koruma Kanunu'na göre çocuklara özgü güvenlik tedbirine hükmedebilir.
15-18 yaş aralığı: Fiili işlediği sırada 15 yaşını doldurmuş olup da 18 yaşını doldurmamış olan kişilerin algılama ve irade yeteneğine sahip olduğu varsayılarak ceza ehliyetinin varlığı kabul edilmiştir. Ancak işbu yaş aralığı için de ceza indirimi uygulanacaktır.
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra büyük şehirlerde bulunmakta olan cezaevlerinden bir tanesidir.
Islah evleri : Madde 9 - Suçu işlediği zaman on bir yaşını bitirmiş olupta on beş yaşını bitirmeyen ve cezanın çektirilmesine başlandığı anda on sekiz yaşını doldurmayan küçüklerin cezaları ıslah evlerinde çektirilir.
27- Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar hariç olmak üzere kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmişlerin mahkûm oldukları toplam 1 yıl ve daha az hapis cezasının infazında ev hapsi uygulanabilecektir.
Ayrıca, ev hapsi yani konutu terk etmeme tedbiri elektronik cihaz kullanılmak suretiyle de yerine getirilebilmektedir. Ev hapsinde geçen her iki gün, cezanın mahsubunda bir gün olarak dikkate alınır.
Eklemeler ile artık konutunu terk etmeme şeklinde uygulanan ve halk arasında ev hapsi olarak bilinen adli kontrol tedbirinin uygulanması ile geçen süreler verilecek mahkûmiyet hükmünden mahsup edilebilecektir. Ancak ev hapsinde geçecek olan her iki gün cezanın mahsubunda bir gün olarak dikkate alınacaktır.
(4) Disiplin hapsi ve tazyik hapsi kararları, tekerrüre esas olmaz, koşullu salıverilme hükümleri uygulanmaz ve adlî sicil kayıtlarına işlenmez.” hükmünü havi olup; Maddede disiplin hapsi cezasının infazı amacıyla (5275 sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un “yakalama emri” başlıklı 19.
İnfaz süresince 24 saatini ev hapsinde geçirme cezası alanların kontrolleri, elektronik kelepçe uygulamasıyla rahatlıkla yapılabiliyor. Ayak bileğine takılan ve vücut ısısına duyarlı kelepçenin sabitlenmesinde, su geçirmez ve tek kullanımlık klipsler kullanılıyor.
Koşullu salıverilme süresi, her suç için ayrı bir şekilde belirlenmektedir. Örneğin, insan öldürme suçundan 18 yıl hapis cezası alan hükümlünün koşullu salıverilmesi için cezaevinde 12 yıl kalması gerekir. Denetimli serbestlik uygulandığında ise hükümlü 11 yılda, yani 1 yıl erken tahliye edilmiş olacaktır.
Suçlarına göre cezaevleri içinde de belli bir sınıflandırma sistemi vardır. Suçu en hafif olan tutuklu ve hükümlülerin kaldığı cezaevli A tipi ya da açık cezaevi olup en yüksek güvenlik sistemine sahip olan cezaevleri ise F tipi cezaevleridir.
Yanıt: Terör ve örgütlü suçlardan ceza alan hükümlü/tutuklular 05/06/2015 tarih ve 167 No.lu Genelgenin 13. Maddesi ve 5275 sayılı kanunun 9. Maddesinde yer alan yüksek güvenlikli ve bir bölümü yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarıda barındırılır.
Kurumumuz Hüküm evi ve Tutuk Cezaevi statüsünde olup, ağırlıklı olarak Uyuşturucu, Yağma,Hırsızlık, Cinsel ve Diğer suç grubu (Adam öldürme, Dolandırıcılık, Sahtecilik, Hakaret, Tehdit, Mala zarar verme vs.) suçundan hükümlüler barındırılmaktadır.
5352 Sayılı Adli Sicil Kanunu Kapsamında
Buna göre kişilerin 18 yaşından küçükken işlediği herhangi bir suça ait kayıtların idari makamlara bildirilmesi hukuken mümkün değildir.
18 yaş altı çocuklardan da ne gördüklerine dair bilgi alınabilir fakat mahkemeye çıkarılmazlar. Çocukların psikolojisi açısından bu durum sakıncalıdır. Bu yüzden, mahkemede 18 yaş altı şahitliği geçersizdir. Bir suç işleme durumunda ise 18 yaş altındaki kişiler, duruma göre hâkim karşısına çıkarılabilir.
Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir. İlk Kez Suç İşleyen Ceza Alır Mı? İlk kez suç işleyen ceza alınır. Sadece alınacak cezanın Hagb'ye, ertelemeye, takdiri indirimin uygulanmasına ve kamu davasının açılmasına etkisi vardır.
Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde onsekiz yıldan yirmidört yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde oniki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Hareketle verilen cezalar : Kızgın, kaşları çatarak bakma gibi yüz ifadesi ile veya dövme, odaya kapatma, sevgi esirgeme gibi hareket le verilen cezalardır (Uluğtekin, 1984, s. 27). Maddi cezalar : Çocuğa sevdiği yiyeceği yapmama veya alma ma, parka gezmeye götürmeme, sevdiği şeylerden mahrum etme gibi cezalardır.
Yönetmeliğin 19/6-4. Maddesine göre kanuni bir engel yoksa ve çocuğun kendisinin yararına aykırı olduğu saptanmıyorsa, ifade alma esnasında on iki yaşını doldurmuş, on beş yaşının doldurmamış küçüklerin ana-babasının veya vasisinin bulunması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri