Hasar Tespiti İçin Nereye ve Nasıl Başvuru Yapılmalıdır? Deprem, sel, yangın gibi doğal afetler sebebiyle ev ve iş yerleri hasar gören kişiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyelerden hasar tespitinin yapılması talepte bulunabilir. Buna ek olarak depremin meydana geldiği yerlerde re'sen de hasar tespiti yapılır.
Bina hasar tespit, genellikle inşaat mühendisleri, mimarlar, yapı denetim firmaları veya özel hasar tespit şirketleri tarafından gerçekleştirilir. Bu uzmanlar, binalarda meydana gelen hasarları tespit etmek ve bina güvenliğini sağlamak için eğitilmişlerdir.
e-DEVLET HASAR TESPİT SORGULAMA NASIL YAPILIR? Vatandaşlar adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-Devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler.
Vatandaşlarımız e-devlet (turkiye.gov.tr) veya hasartespit.csb.gov.tr adresi üzerinden bilgileri ile sorgulama yaparak hasar durumlarını öğrenebilirler. Hasar tespit sonuçlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesinin ardından 1 aylık itiraz süresi bulunmaktadır.
Depremde hasar gören evler ve konutlar için başvurulması gereken ilk yer Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Şehir merkezlerinde, il afet ve acil durum müdürlükleri ile çevre ve şehircilik il müdürlüklerine doğrudan başvuru yapılabileceği gibi, ilçe, belde ve köylerde kaymakamlıklara da dilekçeyle başvuru yapılabilir.
Aynı zamanda "hasartespit.csb.gov.tr" adresinden de kimlik numarasıyla birlikte adres sorgusu yaparak, binasının ağır hasarlı, yıkık, veya az hasarlı, hasarsız olduğunun tespitini yapabiliyor. Hasar tespit sorgulama ekranında vatandaşlardan il, ilçe, mahalle, sokak ve bina no bilgisi isteniyor.
Zarar tespiti davası hangi mahkemede açılmaktadır? Zarar tespit davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi,yetkili mahkeme ise olayın olduğu yer mahkemesidir.
Hasar tespitinde girilemeyen bina ne olacak, bina hasar tespiti nedir? Girilemeyen bina ne demek, ne anlama gelir? Girilemeyen bina, çökme ihtimali bulunan binalar için kullanılır. Binaya henüz bakılması anlamına gelir.
İnternet üzerinden https://hasartespit.csb.gov.tr adresinden hasarlı binanıza ilişkin resmi başvurunuzu, inceleme sonucunu takip edebilirsiniz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı deprem hasar tespit başvurusu e-Devlet üzerinden erişime açıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum "Vatandaşlarımız e-Devlet ya da bakanlık adresinden evlerinin hasar durumunu öğrenebilir" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-Tapu Kadastro Çağrı Merkezi ALO 181'e konu hakkında her türlü görüşü iletebilirsiniz. Eviniz riskli çıkarsa ne olacak? Belediyenin yaptığı çalışmalar sonrasında oturduğunuz bina 'riskli bina' olarak belirlendiyse 15 gün içerisinde bu duruma itiraz etme hakkınız bulunuyor.
Vatandaşlarımız, Kesin Hasar Tespit Sonuçlarını mahalle muhtarlıklarında askıya çıkarılan listelerden, e-devletten ve hasartespit.csb.gov.tr internet adresinden öğrenebileceklerdir. Sonuçlar, 30 gün süreyle belirtilen internet adresi ve mahalle muhtarlıklarında ilan edilmeye devam edecektir.
Bina incelemesinde herhangi bir ücret talep edilmiyor. Vatandaşlar, yaşadıkları ilçe, mahalle, sokak, cadde gibi bilgileri doldurarak inceleme başvurusunda bulunabiliyor.
Hasar Tespit Sorgulama Nereden Yapılır? Deprem veya diğer doğal afetler sebebiyle yapılarında hasar meydana gelip bu hasarı tespit ettiren kişiler hasarın ne derecede olduğunu e-devlet hasar sorgulama ekranı ve https://hasartespit.csb.gov.tr/ sitesi üzerinden öğrenebilirler.
Hasar tespit başvurusu için çeşitli yerlere başvuru yapılabilmektedir. Deprem durumunda DASK'ın ALO 125 telefon numarası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ALO 181 numarası ve doğal afetin meydana geldiği ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü telefonu üzerinden hasar tespit başvurusu yapılabilir.
Binasının hasar tespiti hiç yapılmayan, binasının hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen ya da başka sebeplerle hasar tespitlerine itiraz eden vatandaşlarımızın 30 günlük süre içerisinde itiraz talepleri alınmaktadır. Bu süre sona erdikten sonra itiraz hasar tespitleri başlamaktadır.
"MALİYETİ 20 BİN LİRADAN BAŞLIYOR"
Ücret binanın büyüklüğü ve işlemlerin kapsamına bağlı olmak kaydıyla değişebilir. Bina başına test maliyeti 20 bin liradan başlıyor." açıklamasında bulundu.
Hasar Tespit Sonuçlarına yönelik itiraz süreci 11 Nisan 2023 tarihi mesai saati bitiminde sona erecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
“hasartespit.csb.gov.tr” adresinden de kimlik numarasıyla birlikte adres sorgusu yaparak, binasının ağır hasarlı, yıkık, veya az hasarlı, hasarsız olduğunun tespitini yapılacak.
Deprem nedeniyle açılacak tam yargı davalarında yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yani zararın meydana geldiği yerde bulunan idare mahkemeleridir. İdari yargıda dava açabilmek için; dava açabilme ehliyeti ile birlikte idari yargıya mahsus hakkın ihlali şartının gerçekleşmiş olması gerekir.
Kira tespit davası masrafları 2022 yılında farklı tutarlardan ifade edilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere ortalama 600 – 700 TL şeklinde harç bedellerine yer verilebilir. Sonuç olarak kira tespitine ilişkin sözleşmeler ve taraflar dikkate alınır.
Depreme dayanıklılık testleri, bağımsız araştırma şirketleri ya da belediye ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor.
Riskli yapı kararı kesinleştikten sonra kat maliklerinin toplantıya çağırılması yasal zorunluluk. Güçlendirme yapılması için 4/5 çoğunluk aranıyor. Sonrasında teknik rapor ile güçlendirmenin mümkün olduğu kanıtlanıyor ve belediyeye ruhsat başvurusu yapılıyor.
Konusu geçen heyet inceleme ve tespitlerde bulunduktan hemen sonra bir rapor hazırlamaya başlar. Hasar tespit görevlilerin hazırlamış olduğu bu raporlar sonucunda belirlenen tazminat ödemeleri direkt olarak DASK tarafından yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri