Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin. Temizlik sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır. Elektrik süpürgesi ile ev tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir.
Yatak örtüsü, nevresim ve çarşafların haftada en az iki kez değiştirilerek 60ºC üzerinde bir sıcaklıkta yıkaması Evde sık sık temizlik yapılması, tercihan temizliği başkasının yapması (kendiniz yapıyorsanız maske kullanmanız.) Evin sık sık havalandırılması
Evimizde yatak odası ve özellikle yatağın içi, oturma odalarında koltuk ve halılar, yorgan, eşyalarımızı sakladığımız dolaplar, tüylü oyuncaklar ev tozu akarları için besi ortamıdır ve bu canlıların dışkıları alerjik hastalıklara yol açar.
Toz akarı alerjisi, genellikle ev tozunda yaşayan küçük böceklere karşı alerjik bir reaksiyon olarak gelişiyor. Toz akarı alerjisinin belirtileri, hapşırma ve burun akıntısı gibi saman nezlesinde yaygın olan belirtileri içeriyor.
İlgili 39 soru bulundu
Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur. Ayrıca uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleri gidererek cildin iyileşmesine yardımcı olur.
Çarşaflarınızı ve battaniyenizi haftada bir kez sıcak suyla yıkayın. Toz akarlarını öldürmek için en az 60 santigrat derece veya daha sıcak suyla yıkamanız gerekir. Akarların sevdiği ve düzenli olarak sıcak suyla kolayca yıkayamayacağınız tüm kumaş türlerinden kurtulun.
Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin. Temizlik sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır. Elektrik süpürgesi ile ev tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir.
Su ve karanfil, okaliptüs, nane, biberiye gibi doğal antibakteriyel, antiviral ve mantar önleyici yağların karışımıyla yapılan çözeltiyi bir sprey yardımıyla yatağınıza hafifçe püskürtün ve kurumasını bekleyin. Bu karışım aynı zamanda tahtakuruların kontrol edilmesinde de işe yarar.
Toz alerjisine karşı kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Belirli zamanlarda bu alerji farklı bireylerde mevsimsel olarak da görülebilir. Bununla birlikte uzman bir hekim kontrolünde çeşitli çözüm yolları önerilebilir. Bilhassa ilaç tedavisi ile birlikte burun spreyi ve benzeri yöntemler tercih edilebilir.
Alerji Belirtilerini Azaltmak: Elma sirkesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, balgamı temizlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bazı alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan özelliklere sahiptir.
Alerjenlere maruziyet azaltılmalı
Polenlerin yoğun olduğu yerlerde az zaman geçirmek, gündüz camları kapalı tutmak, eve gelince duş almak yararlı olmakta; bununla birlikte tedavide antihistaminik antialerjik ilaçlar, burun spreyleri ve alerji aşıları kullanılmaktadır.
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
Alerjik bünyeleri ve ciltleri sevindirecek bir müjdemiz var! Boya ve parfüm içermeyen Frosch Zero Çamaşır Deterjanı ECARF Alerji Araştırma Vakfı Avrupa Merkezi tarafından verilmiş sertifikaya sahiptir. Dermatolojik olarak test edilen çamaşır deterjanı yüksek hijyen sağlarken kendinizi ve dünyayı önemsemenizi sağlar.
Antihistaminik İlaçlar: Antihistaminikler, alerjik reaksiyonların temel nedeni olan histamin adı verilen kimyasal maddeye karşı savaşır. Bu ilaçlar alerji semptomlarını, özellikle burun tıkanıklığı, kaşıntı ve hapşırma gibi üst solunum yolu semptomlarını hafifletebilir.
Pamuk, yün, at kılı, kuş tüyü, çayır otu gibi malzemelerden yapılmış yatak, yorgan, yastık, çarşaf ve örtüleri kullanmayın. Bunların yerine naylon, elyaf, sünger gibi sentetik malzemeden yapılmış olanları tercih edin.
İnsan derisinden dökülen artıklarla beslenirler. Bu nedenle halılarda ve yatak örtülerinde sıkça bulunurlar. Ev tozlarına karışan bu böceklerin atıklarının nefesle alınması, deri ve göze teması ile alerjik kişide, kaşınma, hapşırma, öksürük hışıltı ve nefes darlığı oluşabilir. Bu duruma ev tozu akar alerjisi diyoruz.
Bebeklerde ve Çocuklarda Ev Tozu Alerjisinin Tedavisi
Alerjilerin tedavisinde en etkili yöntem, alerjiye neden olan maddeden uzak durmaktır. Ancak ev tozu akarlarından kaçınmak pek kolay değildir. Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse ve uzun süre ilaç kullanıyorsa, alerji uzmanınız alerji aşı tedavisini önerebilir.
İpek yorgan mayt barındırmaz ve ipek yorgan doğal yapısı antialerjik tek yorgandır. Maytları temizleyerek, silerek, yıkayarak kalıcı olarak yok etmek mümkün değildir. Alerjisi olan kişilerin gerçekten mayt barındırmayan ürünler kullanmaları önerilir.
Kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve şişme gözlerde ortaya çıkabilir. Uyku sorunları: Toz alerjisi semptomları, özellikle burun tıkanıklığı ve hapşırma, uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu da uyku düzeninde bozulmalara ve gündüz yorgunluğuna neden olabilir.
Haftada üç-dört kez içilecek ısırgan çayı veya haşlanmış keçiboynuzu suyu alerjiye karşı vücudu dirençli kılar. Kaynamakta olan 150 ml (bir su bardağı) suya yaklaşık bir tatlı kaşığı ısırgan atınız. Kısık ateşte ağzı kapalı olarak üç dakika kaynatınız ve ılımaya bırakınız.
Çok küçük olmalarına karşı insanı ısırma yetisine sahip olan akarlar, astım, alerji ve bronşit gibi hastalıkların temel nedenidir. İnsan derisine tutunan tür, sürekli yaşanan kaşıntıların da sebebidir.
Peki ya evdeki diğer tehlikeler? Domestos Biyosit Ruhsatlı Çamaşır Suyu bakterileri öldürür mü, virüslere karşı etkili midir diye sorduğunuzda, cevap “evet”tir.
Geraniol sardunya, gül, sitronella ve limon otu gibi bitkilerden elde edilen, ekstrakte edilmiş bir bitki yağıdır. 67 'den fazla bileşik içerir. Bu içerik, böcekleri kovma ve öldürmek özelliğine sahiptir. Ayrıca MITE- EX, Patentli Chrysa Nanokapsül teknolojisiyle su bazlı olarak üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri