Yani satın almak istediğiniz evin aylık kira çarpanı 18-20 aralığında olmalıdır. 18x12 ay=216 ise yıllık kira çarpanıdır. Günümüzde bankaların krediye uygun görülen eski ev ve yeni ev için verdikleri uzun vadeli konut kredilerinde kullanılan kira çarpanı oranı 200 ile 300 arasındadır.
Türkiye genelinde konut değeri hesaplama için 214 aylık kira bedeli hesaplanır. Uzmanlar bu sayıyı İstanbul özelinde 212 ay olarak da kabul ediyor. Satın almayı düşündüğünüz evin aylık kira bedelini 214 ile çarparak evin değerini öğrenebilirsiniz.
Gayrimenkulü satın almak için ödediğiniz parayı, gayrimenkulün brüt aylık kira gelirine bölerseniz, elde ettiğiniz sayı, o gayrimenkulün aylık kira çarpanını verir. Aylık kira çarpanını 12'ye bölerseniz yıllık kira çarpanını bulursunuz.
Örnek olarak 300 bin TL'ye aldığınız bir gayrimenkulü 1.000 TL'ye kiraya verirseniz kira çarpanı 300 ay olur. 1.250 TL'ye kiraya verirseniz de kira çarpanı 240 ay şeklinde değişiklik gösterir.
Bugün İstanbul'da banka kredisine uygun konutlarda aylık kira çarpanı 200 ile 300 arasında değişiyor. Lüks konutlarda çarpan 300, 400 veya 500'ü geçiyor.
İlgili 24 soru bulundu
Emsal kira bedeli, kiraya verilmiş mülkün emlak vergisi değeri miktarının %5'ine karşılık gelmelidir. Örneğin emlak vergisi değeri 900 bin TL olan bir gayrimenkulün emsal kira bedeli 45 bindir.
Genel olarak gayrimenkuller için süre, 211 ay kira olarak belirlenmiştir. Yani, standart bir daireye olan yatırım 17.6 yıl gibi bir sürede amorti edilmektedir. Süre, illere göre değişiklik gösterir. Örneğin; İstanbul'da 211 ayken Ankara'da bu süre 214 ay olarak belirlenmiştir.
Hakim tarafından yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, 12 aylık TÜFE ortalamalarına göre ve kiralananın durumu ile emsal kira bedelleri de dikkate alınarak hakkaniyete uygun bir şekilde belirlenir. Kira bedelinin her beş yıldan sonraki kira yılında bu şekilde belirlenmesi mümkündür.
Bu sorunun yanıtını kiranız bütçenizin ya da gelirinizin yüzde 40'ını geçmemeli olarak cevaplayabiliriz. Ancak yüzde 30 en ideal olanıdır.
KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI UZATILDI
"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak." Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.
Emlak Endeksi Kullanılabilir
Ev alım satımı yapılacak il veya ilçedeki metrekare fiyatlarındaki değişim ve tahmini fiyatları öğrenmek için sahibinden.com'da yer alan Emlak Endeksi hizmetinden faydalanılabilir. İl, ilçe ve mahalle bilgiler girilerek pratik bir şekilde ilgili bölgeye ait emlak endeksine ulaşılabilir.
Bir evin yatırım olarak geri dönüşü hesaplanırken 17-20 yıllık kiraların toplamı temel alınır. Türkiye'de genellikle 18 yıl baz alınır. Sonuç olarak bu yöntemle kira değeri yüksek olan bir evin fiyatı daha yüksektir denilebilir.
Satış fiyatı ile kira fiyatı arasındaki ilişki, bir faktör ya da oran şeklinde ifade edilebilir ve buna da, payda da bulunan büyüklük cinsine göre, brüt kira çarpanı ya da brüt gelir çarpanı denir.
Konut değerleme, Türkiye'de konut değerleme uzmanları veya gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılan bir işlemdir. Bu uzmanlar SPK'dan lisans almış uzmanlardır. Bu kişilerin yanında henüz lisans almamış dört yıllık üniversite mezunları veya iki yıllık üniversite mezunları da görev alabilmektedir.
5 yıl sonunda kira artışı nasıl yapılır? Ev sahibi 5 yıl sonunda kira artışı için kira tespit davası açabilir. Ev sahibi kira tespit davası açmaz ise 5. yıl sonunda kira artışını kanuni sınır olan kira bedelinin %25'i oranında yapabilir.
Türkiye genelinde ev değerleri ortalama 214 aylık kira bedeli olarak hesaplanırken, İstanbul'da ise bu çarpanın ortalaması 212 ay. Yani bir ev yatırımının geri dönüş süresi Türkiye'de yaklaşık 18 yıl olarak hesaplanabilir.
Kuralın çalışma sistemi şu şekildedir; gelirin %50'si sabit giderler denilen ihtiyaçlara, %30'u bilinçli bir şekilde oluşturulan istekler listesine, %20'si hedef konulan birikimler için tasarrufa ayrılmaktadır. Örneğin aylık gelir 5000 TL ise bunun %50 kısmı yani 2500 TL'si sabit giderler için harcanacaktır.
Ancak, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan genel tebliğde belirtildiği gibi, konut kiralarında aylık kira bedelinin 500 Türk Lirasının üzerinde olması durumunda ödemenin banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı aracılığıyla gerçekleştirilmesi zorunludur. Bu kurala uymayan konut sahipleri için para cezası öngörülmüştür.
(298 Seri No'lu Gelir Vergisi Genel Tebliği) Bankadan yapılmayan kira tahsilatları için, zorunluluklara uymayanlara her bir işlem için bu işleme konu tutarın yüzde 5'i tutarında özel usulsüzlük cezası öngörülüyor.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.
Hem sonbahardan önce fiyatları düşüren satıcılardan faydalanıp, hem sevdiğiniz bir evi bulmak için yeterli envantere sahip bir alışveriş deneyimi istiyorsanız, yaz sonu, bir ev satın almak için en iyi mevsimdir. Bu nedenle diğer koşullardan bağımsız olarak düşünüldüğünde ev almak için en uygun ay Ağustos ayıdır.
Yani standart bir apartman dairesine ilişkin yatırımı 211 aylık kira geliriyle, 17.6 yılda amorti etmek mümkündür. İller bazında bu süre İstanbul'da 211 ay, İzmir'de 220 ay, Ankara'da ise 214 ay olarak hesaplanmıştır.
Amortisman süresini hesaplamak için yatırımın bugünkü değeri, aylık kira gelirine bölünerek bulunur. Örneğin 500 bin TL'ye alınan bir gayrimenkulün 2 bin 500 TL'lik aylık kira geliri varsa işlem şu şekilde yapılır; 480000/2500=192 sonucu ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri