Bu sebeple, kirada oturduğunuz evinizin satılması herhangi bir tahliye işlemi doğurmaz. Sözleşmede yer alan süre ve kira ücretleri yeni malik sahibine ödenecektir. Sözleşme sonrası mülk sahibinin yeni sözleşme kabulü ya da reddi ise malik sahibine ait olacaktır.
Yeni Ev Sahibi ile Mevcut Kira Sözleşmesinin Durumu. Genel kanının aksine kiracının oturmakta olduğu ev 3.bir kişiye satıldığında kira sözleşmesi son bulmamaktadır. Türk Borçlar Kanunu'nun 310.madde hükmüne göre kiralanan taşınmaz el değiştirdiğinde yeni malik, sözleşmede eski maliğin yerine geçecektir.
Kira bedelinde artış konusuna gelindiğinde ise yasal kira artış oranları doğrultusunda yeni malikin kira bedelinde artış yapma hakkı bulunmaktadır. Ancak mevcut yasal düzenlemede konut kira bedeli artışı için %25'lik bir artış oranı belirlendiği için sadece bu oran üzerinden artış yapılabilecektir.
Kiracı, eski sözleşmesiyle ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar sözleşme imzalanmasına gerek yoktur. Yeni ev sahibinin hesap numarası ile tapunun onda olduğuna dair belgeyi iletmesi yeterlidir.
Kanun gereğince yeni mülk sahibi, eğer kira kontratına istinaden tapuda şerh yoksa, tapu devri yapıldıktan sonra bir ay içinde kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderildikten sonra eğer kira sözleşmesinin bitimi 6 aydan uzun süreli ise kiracı 6 ay içinde evi boşaltmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Yeni Ev Aldım Kiracı Çıkmıyor Ne Yapabilirim? Yeni ev alınmış ve kiracı çıkmıyorsa; yeni ev sahibi, evin tapuda tescilinden itibaren 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bildirimde bulunmalıdır. Evi edinme tarihinden 6 ay sonra da kiracının evden çıkarılması yönünde tahliye davası açmalıdır.
Kira sözleşmesinin belirsiz süreli olması halinde taşınmazı satın alan/edinen yeni malik taşınmazı edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, altı ay sonra dava açarak sözleşmenin feshini ve kiracının tahliyesini isteyebilir.
Yani Ev Sahibi Evi Satarsa kiracı, yeni malikin haklı sebepleri bulunmadığı takdirde, evden çıkmak zorunda değildir. Yeni malikin kiracıyı evden çıkarabilmesi için, kira konusu evin, kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri ihtiyacı bulunması gerekir.
Bu yüzdendir ki evi satan eski ev sahibiyle yapılan kira sözleşmesi, şartları ne olursa olsun yeni ev sahibi ile de satıştan sonra da TBK Madde 310'a göre “kira sözleşmesinin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple el değiştirirse, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur.” devam etmektedir.
Taşınmazı satın alan yeni malik, kiracının tahliyesi için satın alma tarihinden itibaren bir ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermesi gerekmektedir. Gönderilen ihtarname ile kiracıya altı aylık süre verilir. Süresi içerisinde tahliye edilmezse, yeni malik ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açabilir.
Kiracının daha hızlı bir şekilde tahliye edilmesini sağlamak amacıyla kiraya verenlerin ara zam baskısı yaptığını görmekteyiz. Öncelikle bu durumun yasal bir dayanağının bulunmadığını söylemek gerekmektedir. Kira sözleşmesinde artış, her kira döneminin bitiminde sadece bir kez yapılabilir.
Avukat Göçüm: Belirttiğimiz gibi TBK 310. maddesine göre; yeni malik eski malikin kira sözleşmesinden kaynaklanan haklarına halef olur. Yani yeni malik istediği gibi kirayı artıramaz.
Ev Sahibi Evde Kiracı Varken Evi Satarsa Kiracının Hakları
İmzalanan kira sözleşmesi korunur. Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına ihtiyaç yoktur.
Bu çerçevede kiralananın el değiştirmesi halinde, kira sözleşmesi kolaylıkla sona erdirilemeyecek olup yeni malik sözleşmenin tarafı haline gelerek borcunu ifa ile yükümlü olacaktır.
Türk Borçlar Kanunu'nun 310. maddesine göre kiralanan kamulaştırmaya ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla herhangi bir nedenle el değiştirirse yeni malik kira sözleşmesinin tarafı haline gelecektir.
Ev Sahibi Kirayı Artırabilir Mi? TBK m. 343 hükmü uyarınca kiracı aleyhine düzenleme yasağı bulunmaktadır. Dolayısıyla kiraya veren, kira bedelinin belirlenmesi dışında bir değişiklik yapamaz.
Kiracı Durumu: Eğer satılan evde kiracı varsa, evin boşaltılma süresi kiracının haklarına bağlı olacaktır. Kiracının sözleşmesinde belirtilen süre boyunca, kiracının evden çıkma hakkı vardır. Bu süre genellikle yerel kira yasalarına göre belirlenir ve genellikle 30 ila 90 gün arasında değişebilir.
Fakat bunun için, ilgili tadilat gerekli olmalı ve bu esnada kiracının evde yaşaması mümkün olmamalıdır. Bu şartlar olduğu takdirde, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Bunun için, sözleşme süresi dolunca kiracıya tahliye davası açılmalıdır.
Kira Kontratı Yenilenmezse Devam Eder Mi? Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
Kiracının tahliyesinde en hızlı yol, tahliye talebiyle icra takibi başlatmaktır. Kira bedelini ödemede temerrüde düşen kiracıya yapılacak yazılı bir ihtarname ile en az 30 gün süre verilerek kira bedelini ödemesi gerektiği ihbar edilir.
Şayet bir ay içerisinde bu ihtar keşide edilmezse yeni malik de kira sözleşmesini aynı koşullarla üstlenmiş sayılır ve bu nedenle tahliye davası açamaz[6].
Yeni malik, kiralananı edinme tarihinden itibaren 1 ay içinde kiracıya ihtarname göndererek ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir. Yeni malik, ihtarname şartına uyduğu takdirde 6 ay içinde dava açma hakkına sahiptir.
Yeni malikin gereksinim sebebiyle tahliye davası açabilmesi için taşınmazı edinme tarihinden itibaren bir(1) ay içerisinde kiracıya ihtarname gönderilmeli ve 6 ay sonra dava açılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri