Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık su karıştırılarak macuncu bir kıvamda hazırlanan karışım yaranın üzerine sürülerek bir süre lezyon üzerinde bekletilmelidir. Daha sonra bu karışım temiz ılık suyla durulanmalıdır. Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir.
Küçük çaplı yaraların iyileşmesi 1-2 hafta sürebilir. Daha büyük yaraların iyileşme süresi ise uzun olacaktır. Ağız yaraları için antimikrobik ve analjezik içerikli ağız gargaraları ya da spreyler kullanılır. Tedavi sürecinde yarayı tahriş edecek asit oranı yüksek içecek içilmemeli ve asitli besinler tüketilmemelidir.
1) İbrahim Saraçoğlu
Anadolu'da yoğurt otu olarak bilinen bitkiyi alıp bitki çayı olarak içilmesini öneriyor. Bu çay ile gargara yapılmasının da etkili olduğunu ekler. Ayrıca limon ile gargara yapılmasının da ağız içi yaralarını iyileştirmede etkili sonuçlar verdiğini belirtir.
İlgili 42 soru bulundu
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Aşırı sıcak, baharatlı, narenciye ya da asitli yiyecekler hem ağız içi yarasını azdırabilir hem de iltihaplanmaya neden olabilir. Bunun yerine krizi dindirmek için ıspanak, yoğurt, somon veya kara lahana gibi daha yumuşak ve daha hafif besinleri tercih edin.
Faydalı ürünler arasında yer alan sirke de ağız yaralarının evdeki tedavisinde kullanılıyor. Sirkeyle gargara yapmak ağız yaralarının hafiflemesine ve rahatlamasına yardımcı oluyor.
Karbonat: Antibakteriyel özelliği ve yaralar üzerindeki iyileştirici etkisi nedeniyle karbonat, ağız yaralarının iyileştirilmesi için sıklıkla tercih edilen evde bakım yöntemlerinden bir tanesidir. 1 çay kaşığı kadar karbonatı az miktarda su ile karıştırarak hazırladığınız bu su ile gargara yapabilirsiniz.
Protefix® yara ve koruma jeli diş sağlığı açısından özellikle önerilmektedir, çünkü uygulama sayesinde sık bilinen yan etkiler oluşmamaktadır: Doğal ağız örtüsünü bozmaz. Ağrıyı dindirir, yara iyileşmesine yardımcı olur.
Maden suyunu dilin yara olan bölgesinde belli bir süre bekleterek yaranın iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz. Maden suyu ile gargara yapılması da dil yaralarının iyileşmesini sağlayan bir diğer seçenektir.
Bu yaraların tedavisinde genel olarak analjezik ve antimikrobik içeren spreyler ya da ağız gargaraları reçete edilir. Kişinin tedavi süresince acılı, bol baharatlı, tuz yemeklerden, turunçgiller, asitli içeceklerden ve alkolden uzak durması önemlidir. Yine bu süreçte ağız içi hijyenine önem verilmelidir.
Gerekli görüldüğü durumlarda çinko sülfat, siyanokobalamin, B12 vitamini desteği sağlanabilir. Sık ve şiddetli seyreden aftlarda sistemik immünsüpresif ilaçlar da uygulanabilir.
Aft bulaşıcı değildir, uçuk bulaşıcıdır.
Bebekler diş çıkardıkları dönemde yanaklarının iç kısmını ısırabilir, bu durum da yaralara neden olur. Bununla birlikte, bebeklerde ağızda yara oluşumunun farklı nedenleri de olabilir.
Oralmedic Aft Kremi ile bu sorunla başa çıkmak mümkündür. Yaraya temas yüzünden tekrar nükseden acıları dindirir. Solüsyon, kolay uygulama imkanı sağlayan formda sunulur. Aft tedavisini üst seviyeye çıkaran oldukça etkili bir yöntem olarak öne çıkar.
Kabartma tozu da doğal aft tedavilerinden birisidir.
1 su bardağı suyun içine nane yağını ve karbonatı ekleyin. Tüm malzemelerin karışmasını sağlayın. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra karbonatlı doğal gargarayı uygulayın. Çalkalanan kirli suyu tükürdükten sonra bir defa daha deneyin.
Oralmedic® Aft Tedavisi. Ağız Yaralarının Ağrısını Anında Gideren Dünyanın İlk ve Tek Ürünü 📍Tüm Eczanelerde.
Bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık su karıştırılarak macuncu bir kıvamda hazırlanan karışım yaranın üzerine sürülerek bir süre lezyon üzerinde bekletilmelidir. Daha sonra bu karışım temiz ılık suyla durulanmalıdır. Tuzlu su ile gargara ağız yaralarının tedavisinde fayda sağlayabilir.
Terapötik ağız gargaraları, bakterileri öldüren ve hem plak hem de diş eti iltihabını azaltan aktif bileşenler içerir. Terapötik ağız gargaraları reçetesiz olarak temin edilebilir veya diş hekiminizin bu ürün için özellikle reçete yazması gerekebilir. Kozmetik gargaralar ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürür.
Diş eti iltihabı, aft yaralarına iyi gelerek ağızdaki bakterileri yok eder. Durulama suyunda kullanılan kekik suyu saç derisindeki kepek, pullanma ve kuruluk sorunlarına iyi gelir.
Yarım bardak suya yarım çay kaşığı tuz ilaveli karışımla günde 3 kez gargara yapılabilir. Bir kaşık sumağı bir bardak ılık suya ekleyip karıştırınız. Bu karışımla ağzınızı çalkalayınız. Sumak yaradaki enfeksiyonu azaltırken, ağız içindeki virüsleri de temizler.
Dudak kenarı yarası en çok vitamin eksikliği ve düzenli beslenemeyen insanlarda görülür. Bunun dışında soğuk hava, güneş ışığı ve rüzgar da dudak yaralarına neden olarak görülmektedir. Dudak etrafında yara olması insanların günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkileyerek yaşam kalitesini düşürmektedir.
Ağız içi yaraların (Oral Aft) olması Behçet Hastalığı tanısı konması için ilk koşuldur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri