Kaktüs köklerinin rahatça büyümesi ve hareket etmesi için toprağın sıkışık olması önerilmez. İnce kumlu karışım toprak kullanmanız önerilir. Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu kullanmanız önerilir.
Toprak, kalın kumlu, torf ve pomzalı olmalıdır. Gevşek yapılı topraklar, kaktüs köklerinin daha iyi büyümesini sağlar.
Taşların üzerine, saksının yarısına kadar toprak döktükten sonra kaktüsünüzü toprağın üzerine yerleştirmelisiniz. Ardından kalan toprağı da kaktüsün gövdesini kaplayacak şekilde eklemeli ve can suyu vermelisiniz. Kaktüs Dibine Ne Konur? Kaktüs dibine humuslu ve asidik olan toprakları yerleştirebilirsiniz.
Kaktüs toprağının yüksek miktarda perlit içermesi öneriliyor. Özel kaktüs kumu, taş, kum ve perlit karışımı içerebiliyor. İçerisinde taş, odun kömürü parçaları ya da kum taneleri bulunan kaktüs toprağı, yetiştirilecek bitki köküne sıkıştırılmadan ekleniyor.
Eğer evinizde kaktüs yetiştirmek isterseniz arada bir mutlaka toprağını değiştirmeniz gerekir. Toprağı değişen kaktüs, çürüme ve kuruma gibi problemler yaşamaz. KAKTÜS TOPRAĞI NASIL OLUR? Kaktüsün bitkisinin diğer bitkilerden ayıran en önemli özellik suyu kendi gövdesinde depolama özelliğine sahip olmasıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Toprak: Kaktüsler, çiçek toprağı ve kalın kum karışımında yetiştirildiği zaman en çok verim alınır. Bunun yerine torf ve pomza karışımı da kullanılabilir. Seçtiğiniz toprağın suyu geçirmesi ve kireçli olmaması önemlidir. Torf-pomza karışımı kullanıyorsanız ara sıra suni gübre vermeniz gerekmektedir.
Gübredeki en uygun N: P2O5:K2O oranı 6:4:6 şeklinde olmalıdır. Kaktüslerde ve diğer sukkulent bitkilerde ise 4:7:5 oranı daha uygundur. Yani bu bitkilere daha az N, buna karşılık daha fazla P ve K verilmelidir.
Kaktüs sukulent toprağı alırken perlit oranı bol, özel kaktüs kumu kullanmanız önerilir. Kaktüs toprağında birbirinden farklı maddeler yer alır. Kum, taş parçaları, odun kömürü gibi malzemeler suyun uzun süre tutulmasını önler. Böylece kaktüs nemli toprakta kalır ve çürüme riski düşer.
Kaktüs saksı seçimi: Kaktüsünüzü aldığınız kaptan çıkardıktan sonra çıkardığınız o saksıdan biraz daha büyük ama yine küçük sayılabilecek bir saksıya dikmelisiniz. Saksının mutlaka drenajlı olmasına, yani alt kısmında delikler olmasına ve alt tablası olmasına dikkat etmelisiniz.
Kaktüslerin besin ihtiyacı oldukça az sukulentlerin biraz daha fazladır. İlkbahar ve yaz ayları boyunca 2-3 defa Azot oranı az Fosfor ve Potas oranı daha yüksek bir gübre verilebilir. Piyasada bu oranlarda pek ürün bulunmadığı için hayvan gübresi veya solucan gübresi verilebilir.
Çöl bitkisi olan kaktüs, suyu çok sevmez. Eğer fazla su verirseniz, saksıdaki deliklerden fazla olan suyu atacaktır. Saksının çok çok büyük olmasına gerek yoktur. Köklerin rahat şekilde yerleşeceği boyutlarda kaktüs saksısı tercihi yapabilirsiniz.
Hayvan gübresi yerine kaktüs bitkinize çiçek açtıran veya çiçek coşturan vitamin olarak bilinen gübreleri verebilirsiniz. Gübre vermek için ise genellikle ilkbahar ayını tercih etmelisiniz. Kaktüs bitkilerine kıs aylarında gübre vermenize gerek kalmaz.
Kaktüsü çoğaltmak için yavru kökü ile birlikte çoğaltmanız gerekmektedir. Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin.
Saksı toprakları içerisinde %50 torf, %30 kompost veya bunun yerine sıra organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 perlit ve vermiküt karışımı olmalıdır. Saksı altlarında delik olsa bile fazla su bitkileriniz için zararlı olabilir.
Bahçeden alınan toprağı kullanmayınız. Bahçe topraklarında yabani ot tohumları, zararlı yumurta ve larva olma ihtimali çok yüksek olmaktadır. Saksı topraklarında % 50 torf, % 30 kompost veya organik malzeme karışımı, %10 temiz kum, %10 luk bir perlit,vermiküt karışımı ideal olacaktır.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Tavşan kulağı, bol miktarda güneş ışığı almaktan çok hoşlanır. Bu yüzden günde en az 4 saat doğrudan güneş ışığı almalıdır. Mümkünse güneye bakan ve doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınında konumlandırılmalıdır.
Kaktüsler çok yağış ve su istemeyen bitkilerdir. Genellikle çöllerde ve sıcak iklimlerde yetişirler.
Kaktüs, genel olarak çöl gibi az yağış alan, sıcak iklimlerde yetişir. Kapalı ortamda yetiştirilen kaktüs ise rüzgarı direkt olarak alan alanlardan uzak tutulmalıdır. Ancak yine de aydınlık bir ortamda tutulmalıdır. Pencere kenarları, balkonlardaki gölgelik kısımların bir kaktüsün yetişmesi için en ideal alanlardır.
Tınlı topraklar tarımsal açıdan orta düzey- de verimli ancak fiziksel özellikler bakımından bitki yetiştiriciliğine en uygun topraklardır. İnce bünyeli ağır topraklardır. En az % 40 kil içerirler. Su ve hava geçirgenlikleri oldukça düşüktür.
Kaynana Dili Kaktüsü Toprağı
Aslında, tüm toprak türlerinde yetişebilir, fakat yine de bir kaktüs türü olduğu için, drenajlı toprakları çok sever. Eğer ev ortamında bakacaksanız, kaktüsler için kullandığınız geçirgen yapıdaki karışım toprağını kullanmanızı tavsiye ederiz.
Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.
Kaktüs kışın nasıl bakılır? Evlerde yetiştirilen süs bitkisi kaktüsler sıcak iklim yapısına ayak uydururlar. Bu sebeple kaktüsler kışın sıcak yerlerde yetişebilir. Havadar yerlerde muhafaza edilmesi gereken bu bitkiler kapalı oda veya balkonda, arada havalandırmak şartıyla yetiştirilir.
Stres ve Gerginliği Azaltma: Kaktüs bakmak, gözleri yormadan uzak nesnelere odaklanma imkanı sağlayarak stresi ve gerginliği azaltabilir. Oksijen Üretimi ile Solunum Sağlığına Katkı: Kaktüsler, fotosentez sırasında oksijen üretirler, bu da iç mekanlardaki hava kalitesini artırarak solunum sağlığına katkıda bulunabilir.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri