Mümkün olduğunca yatak odası, çalışma odası ve çocuk odalarının uzağına, üfleme havasının yakındaki pencerelerden içeri girmeyecek ve oluşturacağı gürültü komşuları rahatsız etmeyecek bir yerde konumlanmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde dış ünite çalışma sesi rahatsızlık verecektir.
İlk olarak, dış ortam havasının üzerinden rahatça dolaşabileceği bir yere yerleştirilmelidir. Eğer klima, genellikle ısıtma amaçlı kullanılacaksa dış üniteyi güneye takmak en uygun seçenektir. Klima, genellikle soğutma amaçlı kullanılacaksa dış ünitenin kuzeye yerleştirilmesi en iyi verimi sağlayacaktır.
Montajın en önemli hususları arasında en baş sırada olan konu ise kolonlar. Klima montajı yapılırken binanın taşıyıcı kolonlarına temas edilmemeli, bu kolonlar üzerinde kesinlikle çalışılmamalı.
Hava akış yönü odayı soğutmak için yukarı, ısıtmak için aşağı olmalıdır. Havanın çok sıcak olmadığı ve nemin yüksek olduğu günlerde klima cihazını nem alma modunda çalıştırın. Nemin alınması, iç ortamda konforlu bir ortam yaratacaktır.
Klima duvara monte edilecekse döşemeden minimum 2.5m ya da daha fazla yükseklikte konumlandırılmalıdır. İklimlendirme cihazınızı TV, radyo, müzik aletlerinden en az 1m uzağa yerleştirin. Eğer üniteler 1 metreden daha yakın bir yere monte edilmişse, klimanın oluşturacağı ses bu cihazların olumsuz etkileyecektir.
İlgili 26 soru bulundu
– Klimadan en iyi şekilde verim alabilmek için cihazı pencere ya da kapı yanına monte etmemeye özen gösterin. Ayrıca klimanın verimli çalışabilmesi için zeminden 2 metre yüksekliğe takılması önemlidir. – İç ünitenin sağ, sol yanlarında ve altında en az 5 cm boşluk bırakmaya dikkat edin.
Bu özelliğin yanıtı, btu hesaplama işlemi ile öğrenilebilir. 12000 btu klima ne kadar alanı soğutur diye sorarsak, cevap olarak yaklaşık 25 m2 alanlarda kullanıldığı öğrenilir. Sonuç olarak, 12000 btu olan bir klima için maksimum 27 m2 olan alanlarda kullanılması uygun görülür.
Klima yazın yukarı, kışın aşağı üflemeli
Klima yazın soğuk hava üflerken kanatçıklarını tavana doğru vermelisiniz. Bu sayede klima önün de oturanlar hasta olmadan oda sağlıklı şekilde soğur. Kışın ise sıcak havayı yere doğru vererek tüm odayı daha efektif ısıtabilirsiniz.
Yani sıcak bir günde 4 saat çalışan bir klima 2 liralık elektrik tüketmektedir. Bir evde ortalama olarak 6 ila 8 saat çalışan klimanın günlük maliyeti 3 ila 8 lira arasında olacaktır. Yazın sıcak günlerinde kullanılan klima ortalama 110 ila 140 lira arasında elektrik yakmış olacaktır.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Dış ünitenin yüksekliği ve bakır boru bağlantılan göz önünde bulundurularak birinci ayak delikleri işaretlenir. Delme işlemi esnasında delik, delinen duvara tam dik gelecek şekilde değil aşağıya doğru hafif bir eğim verilerek delinir. Dübellerin yerleştirilmesini takiben ayak vidalan sıkılarak sabitlenir.
Bir odada yalnızca bir klima kullanılmalıdır. Diğer klimayı ancak farklı bir odanız için kullanabilirsiniz. Tabi kullanacağınız odanın da klima montajına uygun olması önemlidir. Hangi odanız için klima düşünüyorsanız kapasite açısından ona göre seçim yapmanız gerekmektedir.
Dış üniteli klima tipi için durum biraz farklıdır. İç ünite ve dış ünite mümkün olduğunca yakın monte edilmelidir. Dış ünite atmosferle kolayca temas edebilecek bir yere kurulmalıdır. Ayrıca klimanın çalışma performansını yüksek seviyede tutabilmek için bakır borunun mümkün olduğunca kısa olması gerekmektedir.
Yine 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 190 – 250 arasında fatura gelir. A sınıfı 24.000 BTU Klimalar Ne Kadar Yakar? A Sınıfı 24.000 BTU olan klimalar en yüksek ısıda saatte 2.19 kw elektrik sarf eder. 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 240 – 350 arası fatura gelir.
En az elektrik harcayan klimalar A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflara ayrılan klimalardır. R410A gaz ile çalışarak çevreye daha az zarar vermektedirler. 1 birim harcayarak 3 birimlik enerji veren A sınıfı klimalar, elektrik sarfiyatını minimuma indirirler.
Evet, Klima A+++ yüksek enerji verimliliği sayesinde enerji tasarrufu sağlar ve elektrik faturalarınızı düşürür. Klima A+++ modelleri pahalı mı? Klima A+++ modelleri genellikle diğer modellere göre biraz daha yüksek fiyatlı olabilir, ancak uzun vadede enerji tasarrufu sağladıkları için maliyeti karşılarlar.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Klimanın ayarları yaz mevsiminin şartlarına uygun şekilde ayarlanmalıdır. Yaz aylarında ayarlanacak ortam sıcaklığının dış sıcaklıktan 7'-8' C düşük olması konfor sağlar. Örneğin 35 derecelik dış sıcaklıkta klimanızın sıcaklığı 28 – 27 derece olmalıdır.
Klimanızı 2 – 3 saat fan modunda çalıştırarak içindeki rutubeti almalısınız. Filtrelerinizi kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizleyin. Klimanın dikey ve yatay kanat yönünü ayarlayarak oda sıcaklığının ve hava akımının eşit olarak dağılmasını sağlayın. Yetkili servisinize danışmadan bakım yapmayın.
dünyada klima sektörünün top 3 markası sırasıyla: "daikin", "mitsubishi electric", "mitsubishi heavy industries"dir.
Pencere üniteleri ve taşınabilir üniteler tek tek odaları soğutmak için tasarlanırken, tek klima tüm evi soğutur mu diye düşünenlerin bakmaları gereken tipler split sistemler ve merkezi klimalardır.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri