Astımda bronş düz kasları kasılarak hava yolları daralır. Piridoksin bronş düz kaslarının gevşemesine katkıda bulunan adenozin trifosfat(ATP) ve adenozin monofosfat (AMP) üretiminde kritik rol oynar. Piridoksin birçok besinde bulunmakla birlikte muz bu vitaminin en önemli kaynağıdır.
Bu nedenle besinlerle alınmaları gerekir. Astımla ilişkili hücresel olayların baskılayarak hava yolu ödemini geriletir ve dolayısıyla bronş genişletici etki gösterir. Omega 3 yağ asitleri balık, balık yağı, ceviz, ceviz yağı, fındık, keten tohumu, semizotu ve kanolo yağında bulunur.
İlgili 19 soru bulundu
Alerjik Astım Tedavisinde Nefes Egzersizleri
Nefes egzersizlerinin, alerjik astım tedavisinde faydalı olabildiğine yönelik veriler vardır. Bu tedavi yöntemlerinin, her hastada kullanımı için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır. Sonuç olarak; Alerjik astım tedavisinde, öksürük dönemlerinde bal veya zencefil önerilebilir.
"Son yıllarda yapılan araştırmalar, D vitamini ile astımın hem ortaya çıkması hem de kötüleşmesi arasında net ilişkiler göstermiştir.
Andız pekmezi vücudu toksinlerden arındırır. Astım ve bronşite iyi gelirç Üst solunum yolu hastalıklarının belirtilerini azaltır.
Selenyumdan zengin diyet astımdan koruyucudur. Deniz ürünleri, tavuk, tahıllar, et, soğan, sarımsak selenyumdan zengin gıdalardır. Selenyum aynı zamanda E vitaminin etkisini de artırmaktadır. Yapılan çalışmalarda, astım hastalarının kan selenyum düzeylerinde düşüklük saptanmıştır.
Astım hastalarına günlük 2-2,5 litre kadar su içmeleri önerilmektedir. Yeterli sıvı almayı sağlamak adına meyve ve bitki çaylarının tüketimi de önerilebilir. Yetersiz sıvı alınması durumunda, histamin salınımı artarak astım yakınmaları şiddetlenebilir.
Gıda. Alerjik astım krizlerinin birçoğu gıda alerjisi sebebiyle ortaya çıkar. Astıma yol açan gıdaların en çok bilinenleri kabuklu yemişler, kabuklu deniz hayvanları, süt ve süt ürünleridir. Bunlar dışında, kişiden kişiye değişiklik gösterebilen pek çok gıda da alerjik astıma neden olabilmektedir.
Vitamin ve mineraller açısından zengin bir besin olan keçiboynuzu, astım, bronşit ve alerjik astıma karşı kullanılır.
Haftada 5 ve üzerinde adette elma tüketiminin hem akciğer fonksiyonlarını iyileştirdiği hem de KOAH riskini azalttığı biliniyor. Ek olarak bu meyvenin düzenli olarak tüketilmesi ile akciğer kanseri ve astım riskinin düşebildiği yönünde veriler mevcut.
Şu besinlerle ciğerlerinizi yenileyip nefes darlığı sorununu engelleyebilirsiniz. Elma, muz ve domates birer antioksidan olduğu için diyetlerde yer almalıdır.
Muz. Zengin potasyum içeriği sayesinde muz tüketmek de akciğere iyi gelen meyvelerdendir.
En sık vitamin D'nin özellikle astım atağını önlemede ve dirençli astım tedavisinde faydalı olduğu bildirilmektedir. Son yıllarda, atopik dermatit ve kronik ürtiker-anjiyoödemin tedavisinde de vitamin D'nin kullanımının önemli role sahip olduğuna dair literatür verisi de artmaktadır.
Astımda, genetik faktörler etkindir ama çevresel faktörlerle de tetiklenebilmektedir. Alerjik astımı olan hastalar genetik olarak alerjik bünyeli doğmuş olan kişilerdir.
Öncelikle kriz geçiren kişiye müdahale etmek için ortamın havalandırılması gerekir. Rahat nefes alabileceği şekilde pozisyonda olmasına dikkat edilmelidir. Hasta rahat edebileceği şekilde oturur pozisyona getirildikten sonra hemen 112 Acil Servis aranmalı.
Keçiboynuzu, akciğerlere detoks sağlıyor
Keçiboynuzu, akciğerlerin toksinlerden arınmasını sağlayan kısacası detoks etkisi yaratan bir besindir. Akciğeri temizleyen ve kansere karşı koruyucu etkisi ile ön plana çıkan keçiboynuzu, su ile kaynatılarak tüketilebilir.
Özellikle kış aylarında sık sık hastalanan kişilerdenseniz soğan size doktorsuz günler vaat ediyor. Zira solunum yolları hastalıklarını tedavi eden bir başhekimdir soğan. Nezle, grip, öksürük dışında astım ve bronşite de iyi gelir. Balgam söktürücü özelliği de vardır.
10) Solunumu Rahatlatır
Tahin ve pekmezin solunum hastalıklarına karşı doğal bir ilaç olduğunu da ekleyelim. Astım ve bronşit gibi durumlarda, nefesi rahatlatma etkisi ile hatırlanır. Antioksidan besinlerden biri olan tahin pekmez, bademcik iltihabı gibi anlarda mikropları yok eden besin olarak gündeme gelecektir.
Midede asit salınımını arttıran yiyecekler arasında bulunan çiğ sarımsak ve çiğ soğan, reflü nedeniyle çocuğunuzun alerjik bronşiyal astımını tetikleyebilir.
B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri