el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir.
Sual: Kur'an okurken nelere dikkat etmek gerekir? Kur'an-ı kerim okurken şu edeplere dikkat edilmelidir: 1- Abdestli olarak, temiz bir yerde kıbleye karşı diz üstü oturmalıdır! Erkekler başı açık okumamalı, hiç değilse bir takke giymelidir!
Kur'an okurken bir bayan nasıl giyinmeli, kısa kollu kıyafetle Kur'an okumak caiz midir? Değerli kardeşimiz, Kısa kollu kıyafetlerle Kur'an-ı Kerim okumak caizdir. Ancak mümkün oldukça tesettüre riayet ederek okumak gerekir.
Kuran okunurken başının örtüleceğine dair hiçbir ilişki Kuran'da yok. Bu bir gelenektir. Anadolu'da yıllardan beri bayanlar ibadet yaparken, namaz kılarken başını örttüğü için, Kuran okunurken, mevlidlerde, mezarlığa giderken başını örter. Dini konularda bayanların başlarını örtmesi gelenek haline gelmiştir.
İslam-TR Üyesi
Kuran okurken veya dinlerken kılık kıyafet nasıl olmalı ve kurana karşı saygımız dış görünüş veya saygıda aşırıya giderekmi olmalı.mesela sadece dinlerken kılık kıyafete ,oturup kalkma ayak uzatma bunlaramı dikkat edilir .
İlgili 18 soru bulundu
Hayız, nifas ve cünüp durumlarında dua ayetlerinin dışında hiçbir ayet okunmaz. 2. Eğer mümkünse Kuran-ı Kerim'i kıbleye dönüp okumalıyız. 3. Kuran-ı Kerim'i okurken elbisemizin temiz olması gerekir. İdrar, kan ve pislik bulaşmış kıyafetlerle Kur'an okunmaz.
Erkekler kot pantolon ile Kur'an okuyabilir. Ancak kızların okuması sakıncalıdır. Eğer kot pantolon vücut hatlarını belli etmiyor ise kızlarda kot pantolon ile Kur'an okuyabilir. Vücut hatlarını belli etmeyecek giysiler giyilmeli.
Alimler Kur'an'a saygısızlık sayılacak durumları şöyle özetlemişlerdir: Yere veya necis olan yerlere atmak, Ona basmak, tükürmek ve hakaret ve saygısızlık sayılacak tüm davranışlar. Kişinin eşiyle Kur'an bulunan odada cinsel ilişkiye girmesi saygısızlık sayılmaz.
Uyuyanın yanında okumakta ise herhangi bir sakınca yoktur.
Kur'an-ı Kerim'i evde muhafaza etmek konusunda en çok merak edilen konulardan biri de hangi noktaların bunun için uygun olduğudur. Kutsal kitabımızın genel itibarıyla sessiz, yemek yemek, sohbet etmek ve televizyon izlemek gibi günlük aktivitelerin yapılmadığı yerlerde saklanması tavsiye edilir.
Kur'an okurken namazdaki gibi bir tesettür şart değildir, müstehcen olmaması yeterlidir.
Kadınların başı ve kolları açıkken Kur'an ve Cevşen okumaları caizdir. Çünkü kadının Kur'an okurken başını ve kollarını örtmesinin farz olduğunu gösteren bir bilgi yoktur. Bununla beraber başı örtülü olarak okumaları iyi olur.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'an okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.
Elbette efdal olan kuran okurken abdestli olmanız gerektiği gibi tesettürlü de olmanızdır. Ama tesettür yabancı insanlar için meşru kılınmış bir farzdır. Bu gerekliliğin sebebi yokken tesettürlü olmamak caizdir.
Eğer yüzde kullanılan bu makyaj malzemeleri, ciltte tabaka oluşturmuyorsa yağ gibi akıp gidiyorsa abdeste ya da gusle herhangi bir engeli bulunmaz.
Hadis-i şerifte beyan edilir ki: "Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar.
Kur`ân-ı Kerîm okunurken yatmayıp oturmayı ona saygıyla alâkalı görmediği için yatan birisinin yanında okumanın ise bir sakıncası olmamalıdır. Uyuyanın yanında okumakta ise herhangi bir sakınca yoktur. Sadece kendi duyacağı kadar okuyorsa her zaman okuyabilir.
- Bu durum evlerde, kitabevlerinde veya marketlerde olmasına göre değişir mi? Değerli kardeşimiz, - Kur'an-ı Kerimi, ayet ve hadis yazılı kağıtları veya diğer dini kitapları saygısızlık amacı olmadığı takdirde çanta, poşet gibi bir şey içerisinde belden aşağı vaziyette taşımakta bir sakınca yoktur.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Yorgunluk: Uykunun gelmesinin en yaygın nedeni yorgunluktur. Kitap okurken gözlerimiz çok çalışır ve beynimiz aktif olarak çalışır. Bu nedenle, yorgun olduğumuzda kitap okurken uyku daha hızlı gelir.
Bulunduğunuz odada muhtemelen Kur'an yüksek bir yerdedir. Bu şekilde ayağınız o tarafa uzatsanız bile Kur'an'a uzatmış olmazsınız. Kur'an'a hürmet güzeldir, ama bundan dolayı sıkıntıya girmeye gerek yoktur. Fotoğrafın üzerinde Kur'an âyetleri yazılmış ise buna saygılı göstermek gerekir.
Böyle durumlarda Kur'an'a saygı ve yüceltme açısından Kur'an radyosunu kapatmak daha doğrudur. Şeyh Abdulaziz bin Baz'a şöyle soruldu: Ev dışına çıkıldığında evde Kur'an-ı Kerim okunmasını açık bırakmanın hükmü nedir? Cevap: Sakıncası yoktur.
Evet. Sual: Yatakta Kur'an okurken, ayakları uzatmak caiz midir? Yorgan altında ve bacaklar bitişik vaziyette saygılı bir vaziyette, ezberden okumak caizdir. Ayakları toplayarak okumak daha uygun olur.
Yukarıda verilen deliller çerçevesinde ilk dönemden itibaren Kur'ân'a abdestsiz olarak dokunulamayacağı konusunda ümmet arasında ortak bir kanaat ve bir nevi amelî sünnet oluşmuştur. Kur'ân'ın Allah kelamı olmasından hareketle, abdestsiz dokunulmaması ona gösterilmesi gereken saygının bir gereği olarak görülmüştür.
Diyanet İşleri Başkanlığı, saygısızlık kastı yoksa yatarak Kuran okumakta bir sakınca bulunmadığına işaret etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri