Mide ve sindirim problemlerine iyi geldiği, özellikle gaz söktürücü olarak tüketildiği yaygın olarak bilinir. İshal ve gastrit oluşumunu engelleyebilen ada çayı, kolik tedavisinde de kullanılır. İltihap oluşumunu engellediği, spazm azaltıcı özelliklerinin varlığı da yapılan sınırlı çalışmalarda görülmüştür.
Adaçayı; cilde, boğaz ağrısı ve ağız yaralarına, hazımsızlık ve mide yanmasına, öksürüğe ve bronşite, adet gecikmesine, adet dönemi öncesi görülen mide bulantısı ve baş ağrısı gibi semptomlara, stres ve uykusuzluğa iyi gelmektedir.
Adaçayı regl düzensizliği yaşayan kadınlar için etkili olmaktadır. Düzenli olarak tüketilen adaçayı regl dönemlerini düzenler. Ayrıca rahimde oluşan iltihapları gidererek sancı ve ağrıları ortadan kaldırır. Östrojen içeren adaçayı, anne olmak isteyen tüm kadınlara tavsiye edilmektedir.
Adaçayı, gargara suyu olarak kullanılarak ağız ve diş sağlığını korumaya yardımcı olur. Adaçayının idrar söktürücü özelliği vardır. Bu özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonunun tedavisine destek olur. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Yaklaşık 2 gram ada çayı üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. Yaprakları süzülür ve fincana doldurularak servis edilir. Eğer poşet çay yapmak isterseniz, bir poşet ada çayını bir fincana koyup üzerine 200 ml sıcak su ekleyin ve 5-10 dakika kadar demleyin.
İlgili 20 soru bulundu
Ayrıca adaçayı yağı vajinal mantar gibi rahatsızlıkları kısa sürede temizler ve en hassas günlerinizi daha sağlıklı geçirmenizi sağlar.
Adaçayının Faydaları
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında özellikle boğaz şişmesi ve boğaz ağrısında antibakteriyel özelliği ile iyileşmeye yardımcı olur. Demlenen adaçayına eklenen bal ve limon grip ve nezle gibi soğuk algınlıklarında etkilidir.
Halk arasında acı elma yağı olarak da bilinen konsantre hâlde bulunan ada çayı yağının oral olarak alınması sağlık sorunlarına yol açabilir. Kanser hastalarının bazı ada çayı türlerini tüketmesi önerilmez. Diyabet, Alzheimer ve nöbetleri durdurmaya yönelik olarak alınan ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.
Adaçayı (Latince ismi Salvia officinalis L.), üst solunum yolu enfeksiyonlarında son derece etkili bir bitkidir. Tedavi edici olarak yaprakları kullanılır. Antimikrobiyal (Mikrop öldürücü) ve Antienflamatuar (İltihap giderici) etkisi vardır. Bu etkisini, içerdiği Sineol, Thujone ve Borneol maddelerine borçludur.
Ada çayı içeriği bakımından zengin bitkilerdendir. İçeriğinde bulunan sineol isimli maddenin balgam söktürücü ve öksürük önleyici etkisi vardır. Aynı zamanda, boğazdaki iltihabın azalmasına yardımcı olur.
“Adaçayının bileşiminde bulunan astrojen aktif maddesi kadınlık hormonu içerdiğinden dolayı bayanlarda cinsel gücü artırır, karşı cinse karşı soğukluğu giderir. Bitkinin meyvesinde bulunan aktif maddeler kadınlarda afrodizyak etki yaparak cinsel gücü artırır. Üreme sisteminin hormon dengesini düzenler.
Adaçayı tüketmeden önce mutlaka bir bitki uzmanına danışılmalıdır. Yukarıda değindiğimiz gibi hamile olanlar, hamilelik şüphesi bulunanlar veya hamilelik dönemi sonrasındaki olanlar adaçayını kesinlikle kullanmamalıdır. Küçük bebeklerde ve çocuklarda kullanımı rahatsızlıklara yol açacağından tüketilmesi önerilmez.
Yoğun tüketimi karaciğerin işlevini olumsuz etkiler. Bazı türleri thujone maddesi içermektedir. Bu madde bedene uzun süreli girerse karaciğeri ve sinir sistemini bozabilir. Yoğun miktarda ada çayı tüketmek kadın ve erkeklik hormonlarının dengesini bozmaktadır.
Ada çayı, en çok çay olarak demlenerek tüketilir. Bunun için bir bardak kaynar suyun içerisine bir tatlı kaşığı kurutulmuş ada çayı ekleyin ve demlenmesi için 5-6 dakika bekleyin. Çayın tadının acılaşmaması için, çayı demledikten sonra süzün ve sıcak bir şekilde için.
Günde 3-7 gramdan fazla thujone tüketilmemelidir, bu nedenle günde birkaç fincan adaçayı, güvenli bir şekilde zehirlenme riski olmadan içilebilir. Bu çayların içeriğinde ki thujone maddesi elbette büyük bir zarar vermez fakat yine de günlük ideal ölçü 2 fincandır.
Adaçayı, östrojen hormonu içerir ve bu sayede zamanında adet görülmesine yardımcı olur. Oldukça etkili bir adet söktürücü olarak tanımlanan adaçayı aynı zamanda rahimde miyom ve kist oluşmasını engeller.
İLTİHAP GİDERİCİ, ANTİMİKROBİYAL VE ANTİOKSİDAN
Değişik ülkelerde yapılan çok sayıda araştırma sonucu, iltihap giderici, antimikrobiyal, antioksidan etkilerinin olduğu bulundu. Antimikrobiyal etkisinin bulunmasından dolayı, soğuk algınlığı, nezle vb. üst solunum yolu rahatsızlıklarında kullanılması tavsiye edilmekte.
Bademcik ve boğaz enfeksiyonlarına karşı koruyucu
Yaklaşık bir su bardağı suda bir poşet adaçayı veya bir tatlı kaşığı taze adaçayı on dakika ağzı kapalı olarak demlenir. Günde iki-üç defa gargarası yapılır. Ayrıca, beraberinde bir ay boyunca her gün bir çay bardağı adaçayı içilir.
Adaçayının yapraklarında bulunan uçucu bileşenler; ağız ve boğaza yerleşen enfeksiyon ve iltihapları gidermeye yardımcı oluyor.
4) Cinsel İsteği Bastırır
Sık sık adaçayı tüketenlerin cinsel dürtüleri bastırılır. Adaçayını çok tüketen erkeklerin sperm kalitesi düşer. Adaçayının faydalarını almak isteyenler ölçülü tüketmeyi unutmamalı.
Böyle zamanlarda adaçayı tüketmek stres seviyenizi düşürerek gevşemenizi ve rahatlamanızı sağlar. Sakinleştirici etkiye sahip olan bu mucizevi bitki, önemli sunumlardan ve sınavlardan önce de sıklıkla tercih edilir. Uzmanlar adaçayının rahatlatıcı etkisinin depresyon tedavisinde de önemli bir rol oynadığını belirtir.
Boğaz enfeksiyonuna iyi gelen çaylar arasında; zencefil, adaçayı, ıhlamur, kuşburnu, nane-limon, ekinezya, papatya bulunmaktadır. Bu çayları demleyerek ılık bir şekilde içebilirsiniz.
En Hızlı Öksürük Kesici Yöntemler
Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için yeterli olacaktır. Öksürük için birebir çare olan ballı zencefil tüketmek iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Karabiber ve balı karıştırarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri