Maydanoz, Ocak-Eylül arasında ekilebilir bir bitkidir. Ancak verim alabilmeniz için en uygun ekim zamanı Mart ayının sonu, Nisan ayının başıdır. Saksının içini toprakla doldurun. Bu sırada toprağın nemli olmasına da dikkat edin.
Maydanoz ocak-eylül arası ekilebilir bir bitki olsa da en uygun ekim zamanının mart sonu-nisan başı olduğunu unutmamalısınız. Maydanoz farklı koşullarda yetişebilen, oldukça uyumlu bir bitki. Ocak ayından eylül ayına dek, yani yılın büyük bir kısmında ekimi yapılabiliyor.
Herhangi bir araçla toprağı sıkıştırmayın, toprağın gevşek kalmasına özen gösterin. Her bir maydanoz tohumunu birbirinden 5 cm uzakta olacak şekilde toprağa dizin. Eğer saksınız dikdörtgen ise tohumları yan yana dizebilirsiniz. Ardından ekilen tohumların üzerini 10 cm geçecek kadar toprakla örtün.
Maydanoz yetiştirmek isteyen birçok kişinin merak ettiği konulardan biri kışın maydanoz ekilir mi konusudur. Maydanoz soğuk hava şartlarını sevmeyen bir bitki türüdür. Bu yüzden bahar aylarında ekilmesi gerekir.
Maydanozunuzun verimli olması için kaliteli ve organik tohum almanızı tavsiye ederiz. Her mevsim yetişebilen maydanozu yinede şansa bırakmamak için Mart sonu ve Nisan ayı gibi ekebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Çimlenmesini 21 günde tamamlamaktadır. Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir.
Yemeklere hem sağlık hem de lezzet katar. Maydanozun 100 gramında 36 kalori, 56 mg sodyum, 554 mg potasyum, 133 mg kalsiyum, 133 mg C vitamini, 50 mg magnezyum bulunur. Rutubetli ve sulak toprakları çok sever.
Ekimini yaptığınız maydanoz, 3-4 hafta içinde filizlenmeye başlar. Ancak yenilebilmesi için 1-2 hafta daha beklemeniz gerekir. Maydanozu yiyebilmek için, en az 5-6 hafta gelişimini beklemeniz önerilir. Maydanozun hasat zamanı geldiğinde, bahçe makasıyla düzgünce kesmeniz gerekir.
Her bölgenin bitkisi: Maydanoz
Yarı gölge alanları daha çok sever ve soğuğa dayanıklıdır.
Maydanozlar soğuk aylarda verimli olmaz. Eğer soğuk kış günlerinde toprağa ekim yapılırsa büyümesinin garantisi olmaz. Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz.
Maydanozunun bulunduğu saksıyı gündüz güneş gören bir yere koyabilirsiniz. Maydanozun yetişmesi için 20 derece bir sıcaklık yeterli olacakken sürekli güneş görmemesine dikkat edin. Bu yüzden çok fazla güneş altında bırakmayın daha çok güneşi dolaylı olarak gören bir yere yerleştirebilirsiniz.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
Maydanoz Tohumu Nasıl Çimlenir?-Maydanoz Tohumu Çimlendirme Yöntemleri Nelerdir? Maydanoz tohumlarını ocaklara atmandan önce 1 gün suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz maydanoz tohumu çimlendirme yüzdesini artıracaktır.Toprak ısısının 10-20 derece arasında olması uygundur.
Maydanoz tohumunun en ideal ekim zamanı Mart ayı sonu Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaz ayları içinde de ekimi yapılabiliyor.
Maydanoz tohumlarının ekilmesinden sonra ne zaman filizleneceği herkesin merak ettiği sorudur. Maydanoz tohumlarının çimlenmesi ortalama 3 veya 4 haftayı bulabilmektedir. Saksıda maydanoz yetiştiren kişiler toprak nemine dikkat etmesi gerekmektedir.
Maydanoz tohumunu 0,5-1 cm derinliğine gömmek yeterlidir. Maydanoz tohumları arasında 1-2 santim olursa daha iyi olur. Maydanoz tohumunu hızlı çimlendirme tekniği suda bekletmektir. Eğer Maydanoz tohumunu ekmeden 1 gün önce ıslak peçete veya 1 bardak suda bekletirseniz tohumlar daha hızlı çimlenir.
İlk biçimden 20 gün kadar sonra ikinci biçim yapılıyor. Yılda ortalama 6-7 biçim ile gerekli verim alınabiliyor. Çiftçilerimiz her biçimin ardından azotlu gübre ve sulamayla maydanozların gelişimine destek oluyor. Maydanozda sürgün vermeden önce kök tacı zedelenmeden biçilmesi gerekiyor.
Uygun bir herbisit kullanımı ile hiç çapa işlemi yapmadan maydanoz üretimi yapmak mümkündür. Olgunluk, hasat ve depolama Çeşide ve mevsime bağlı olarak tohum ekiminden 60-70 gün sonra bitkiler hasat olgunluğuna gelirler.
Ata tohumu maydanoz çeşidi, yerli türlere benzer. Milli ve yerli tohum olarak bilir. Genetik yapısıyla oynanmamış olduğundan dolayı yetiştiriciler tarafından tercih edilir. Maydanoz tohumu türleri arasında koku, tat ve verim açısından en iyi olanlar arasında yer alır.
Maydanozlar +1 °C'de yaklaşık 2 hafta ve -1 °C ile -2 °C arasında yaklaşık 2 ay depolanabilmektedir. Maydanozların solmasını önlemek için, depoda bağıl nem %95 olmalıdır. Eğer, maydanozlar polietilen folyo torbalarda sıkıca kapatılmış olarak -1 °C ile -2 °C arasında depolanırsa tazeliklerini çok iyi korurlar.
Roka Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
- Maydanozlar çok fazla suyu sevmez ama susuz da kalamaz. Onlara çok fazla su vermek, küçülüp bodurlaşmalarına ve yapraklarının sararmasına neden olacaktır.
Besin maddeleri açısından zengin ve hafif olması tercih edilir. Derin ve iyi drene edilmiş topraklar, maydanozun kök gelişimi için idealdir. Toprağın pH derecesi 5.0 ile 8.0 arasında olduğunda maydanoz için uygun bir ortam oluşturur.
Maydanoz Sapının Faydaları
Maydanozun sapları da yaprakları gibi enfeksiyonlara karşı koruyucu, cilt ve göze iyi gelen, kan şekerini dengelenmesine destekleyen özelliklere sahiptir. Diğer yandan cilt ve göze iyi gelmesiyle de bilinir. Besleyici içeriği olan maydanoz sapları atılmamalıdır.
Maydanoz tohumu, maydanoz bitkisine ait olan küçük, oval yapılı ve üzeri çizgili spermatozoit taneciklerini ifade ediyor. Hafif kıvrık bir şekle sahip olan maydanoz tohumları tüylü ve gri-yeşil bir görüntüye sahip oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri