Protein tozu yerine et, yumurta, süt, yoğurt, peynir, fasulye, nohut, badem gibi gıdalar, temel protein kaynakları olarak tüketilebilir” dedi. Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, özellikle gençlerin ve sporla uğraşanların protein tozu kullanımında aşırıya kaçılmaması gerektiğini açıkladı.
Sporcu protein shake nasıl yapılır? Sporcu protein shake hazırlamak için bir su bardağı badem sütü ya da yağsız inek sütü kullanın 1 ölçek vanilyalı whey protein tozu, 50 gr kırmızı meyve, muzun yarısı ve isteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı balı blender yardımıyla karıştırın. Artık protein shake içmeye hazır.
Bu proteinleri elde etmek için yağsız süt, kinoa, kenevir tohumu, nohut, bezelye, kuru yumurta tozu, kahverengi pirinçten faydalanabilirsiniz. Tercih ettiğiniz protein kaynağını toz formuna getirebilmek için bir blendera veya kahve değirmenine ihtiyacınız olacak. Seçtiğiniz ürünleri öğütücüden geçirerek iyice inceltin.
Belirli enzimler süte eklenir ve sütün ayrışması sağlanır. Bu ayrışma sırasında ortaya çıkan kısımlardan biri de süt kesiği yani lordur. Lordan peynir üretilir ve geride kalan sıvı kısımda ise whey proteini bulunur. Bu sıvı yüksek ısılarda pastörize edilip toz halinde kurutulur.
Etkileyici kaslara ulaşmayı hızlandırmak için illa protein tozu kullanmak gerekmiyor. Nokta atışı bir beslenme düzeniyle de “ben buradayım” diyen kaslara sahip olabilirsiniz. Süt ve süt ürünleri, tüm et türleri başta olmak üzere protein açısından zengin gıdalara yönelmelisiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Yalnız; protein tozu ve Aminoasit kullanımında kasta sarkma olur.Buda bir gerçek.Bunlardan uzak durmak gerekir.. vücut geliştirme kurallarından birisi de ; DOĞAL BESLENMEDİR. Protein ve aminoasitler kasların gelişmesi için kaçınılmazdır. Zaten proteinlerin yapı taşı aminoasittir.Proteinsiz kas gelişmez.
Kas, büyümek için doğru miktarda besine ihtiyaç duyar. Bunlar protein, karbonhidrat ve yağ içeren besinlerdir. Daha spesifik olarak, kaslarınızın enerji depoları (glikojen) için karbonhidratlara ve liflerini oluşturmak için proteine ihtiyacı vardır.
Besin kaynağı olarak bezelye ve soya başta olmak üzere esmer pirinç, spirulina, kinoa, mercimek, edamame ve bazı kuru yemişler kullanılır. Bitkisel protein tozu çeşitleri en az hayvansal protein tozu ürünleri kadar yüksek amino asit profiline sahiplerdir.
Whey Protein Tozu Kullanımında Yaş Sınırı Var mı? Whey proteini tüketiminde araştırmalarla belirlenmiş herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ortalama 16 – 18 yaş aralığındaki gençler; antrenman yoğunluğu ile birlikte artan protein ihtiyacını peynir altı suyu (whey) protein tozu ile desteklemeyi tercih edebilirler.
Protein tozu kas yapar mı? Sorusuna verilebilecek en kısa cevap: Evet yapar. Whey ve bitkisel proteinler, kas geliştirme sürecine kesinlikle yardımcı olan amino asitler içerir. Aktivite ve egzersiz sırasında kas lifleri parçalanır.
Protein alımının doğal yollarla besinlerden alınması, ağır spor yapanların ise vücuttaki eksiklerini aşırıya kaçmamak şartıyla protein tozlarıyla takviye etmeleri öneriliyor. Fiziksel aktivite yapmayan, durağan bir yaşam tarzı olan insanların ise protein tozunu kesinlikle kullanmaması gerekiyor.
Öncelikle şunu söylemeliyiz ki; günümüzde piyasada satılan protein tozlarının içindeki ölçekler ortalama 25-30 gram protein tozu almaktadır.
En iyi protein nelerde var? En iyi ve kaliteli protein anne sütü ve yumurtada bulunmaktadır. Ayrıca miktarı bakımından kırmızı et, tavuk ve hindi eti, deniz ürünleri ve balık, süt, bezelye, chia tohumu, mercimek, keten tohumu, badem, fındık, soya, peynir, kabak çekirdeği gibi besinler protein zenginidir.
Bu konudaki ortak görüş; yağsız vücut ağırlığının 2,75 katı olarak hesaplanmasıdır. Bir insanın günlük protein ihtiyacı en basit haliyle bu şekilde formüle edilir. Dilerseniz şimdi yağsız vücut ağırlığı 50 kilo olan bir kişinin günlük alması gereken protein miktarını hesaplayalım: 50 x 2,75=137,5 gr.
Protein İhtiyacını Karşılamak İçin Beslenme Planı
Sabah öğününde 1 yumurta ile bol yeşillik tüketilmelidir. Sonrasında ara öğün olarak 6 badem ve 100 gr yağsız yoğurt yenebilir. akşam ise salata yanında 1 kase sebze çorbası tüketmek günlük alınması gereken proteinin vücuda alınmasına yardımcı olur.
Protein Tozu Hammaddesi
Protein tozu hammaddeleri genellikle çeşitli protein kaynaklarıdır. En popüler protein tozları whey protein ve soya protein tozlarıdır, bu yüzden bu türlerin ana hammaddeleri süt ve soya fasulyeleridir. Diğer protein tozu türleri, hammaddeleri olarak kenevir, bezelye, veya yumurta kullanabilir.
Miktar olarak protein tozunu günlük ihtiyacınızı tamamlamak için gereken ne kadarsa, o kadar alabilirsiniz. Fazla protein almanın da bir zararı yoktur. Spor yapılan günlerde protein ihtiyacı diğer günlerden farklı olmayacaktır, çünkü spor yapmadığınız gün de kaslarınız yenilenmektedir.
Sağlıklı bir yetişkin için kilogram başına 0,8 gram protein alımı ideal seviye olarak kabul edilir. Her gün yoğun antrenman yapan bireyler içinse bu miktar, profesyonel görüş alınarak iki katına kadar çıkarılabilir.
Nasıl ki peynir, süt, tavuk gibi protein kaynaklı besinlerin tüketilmesi saç dökülmesine yol açmıyorsa, protein tozları da böyle bir duruma sebebiyet vermez. Protein tozunun olası zararlarını öğrenmek için “Protein Tozu Zararlı mı?” yazısını okuyabilirsiniz.
Vücudunuza Ek Besin Takviyesi Yapan Protein Tozu Çeşitleri Trendyol'da!
Scitec, Weider, Olimp, Optimum, Multipower gibi uzun yıllardır sporcu besini üreten global markaların protein tozu ürünleri; farklı protein kaynaklarıyla sporcuların antrenmanlarından istedikleri verimi almalarını sağlar.
Kas gelişimini tetiklemek için uyandıktan hemen sonra da 20-40 gram whey proteini alabilirsiniz. Hidrolize whey proteini (daha hızlı sindirilmesi için daha küçük parçalara bölünmüş bir whey proteini çeşidi) ya da izole whey proteini tercih etmenizi tavsiye ederiz.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Protein ihtiyacı kişiden kişiye değişebilir, ancak genel olarak spordan sonra 20-25 gram protein almak yeterli olabilir. Bu miktar, kas onarımını ve sentezini desteklemek için genellikle yeterlidir. Protein kaynakları arasında tavuk, hindi, balık, yumurta, süt ürünleri, baklagiller ve tofu gibi besinler bulunur.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri