Bunun için ilk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere ulaşılmalı ve hangi şalterlerin attığının belirlemesi yapılmalıdır. Daha sonra, atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir.
Sigorta belli durumlarda zarar görebilir. Sigorta bağlantılarının ve kablolarının eskimesi, yanması, sigortanın aşırı gerilimlere maruz kalması arızaya sebep olur. Sigorta atmasını yanık kokusu, yanma ve patlama takip ediyorsa, bu durum sigorta bağlantılarının eskidiğini ya da zarar gördüğünü gösterir.
Şalter attığında, sigorta değişimi için sigorta ürünlerini aldığınız satıcı ile iletişime geçebilir ya da ilgili elektrikçilerden yardım alabilirsiniz. Sorunun tam ve eksiksiz bir şekilde anlatılması, yapılacak müdahaleler açısından önem taşımaktadır.
Parafudr kaçak akım koruma şalterinden önce bağlanmalı, böylece darbe akımları kaçak akım koruma şalterine ulaşamadan toprakta sönümlenir. Yıldırımlı havalara kaçak akım koruma şalterinin atmasına sebep olan bir diğer neden ise yağmurlu havalarda yoğun nem ve ıslaklığa bağlı olarak izolasyon hatalarının oluşmasıdır.
Kurma kolu OFF pozisyonunda iken devre kesicinin kontakları açık pozisyondadır ve devre kesiciden akım geçmemektedir. Kurma kolu orta pozisyonda (TRIP) iken devre kesici herhangi bir arızadan dolayı veya uzaktan açtırma bobinine sinyal göndermek suretiyle açmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Sigorta attığında ya da hasar gördüğünde ev aletlerine doğrudan zarar verebilecek ani bir kıvılcım çıkar. Cihazların yangın riskine ve benzeri aşırı yük hasarlarına karşı korunması için birçok farklı sigorta türü vardır.
Kabloların renk kodlaması kırmızı uç (faz), mavi (nötr), sarı ve yeşil (toprak) şeklinde olmalıdır. Faz kablosunun kahverengi olduğu durumlar da vardır. Topraklama kabloları da yan keski ile uçları açıldıktan sonra birbirine bağlanarak sigortanın uygun bölümüne bağlanır.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Eğer kaçak akım rölenizde bir sorun var ve sürekli bu durum tekrar ediyorsa mutlaka bir profesyonelden destek alınmalıdır. Sürekli atan rölenin çalışması için öncelikle bulunduğunuz tesis veya bina içindeki tüm elektrik sigortaları kapatın. Ardından panoya ait olan ana sigorta açılarak kaçak akım rölesi de açılır.
Bu görüntünün dışında; şalterlerden birinin veya birkaç tanesinin yönünün farklı olması durumunda veya yalnızca elektrik sigortasının yönünün farklı olması durumunda şalter atmış demektir. Ayrıca, 'tık' sesine benzeyen bir ses duyulduktan sonra da elektrik bağlantısının kaybedilmesi de şalter attığını gösterecektir.
Apartman elektrik sigortası neden atar? Apartman sigortaları aşırı yüklenme, kaçak, topraklama sorunu, suya maruz kalma veya elektrik tesisatının eskimesi gibi durumlarda atabilmektedir. Mutlaka sorun giderilmeli ve apartman ortak alan sigortası ile de gerekli tedbir ve güvence sağlanmalıdır.
Buzdolabının fişini takar takmaz sigorta atması elektriksel veya donanımsal bir arızadan meydana gelir. Kısa Devre: İç veya dış bileşenlerdeki kısa devre, aniden yüksek akım akışına neden olabilir. Bu durum sigortayı tetikleyerek devreyi keser.
Yalıtım normalde direnç açısından yüksek olduğundan, hasar veya eskimeden etkilenebilir. Daha düşük direnç nedeniyle bir miktar kaçak akım akabilir, önemli ölçüde daha uzun iletkenler daha yüksek kapasitansa sahiptir. Bu da daha fazla kaçak akım röleleri atmasına neden olur.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Devrede meydana gelmiş kaçak akımı anında algılayan, tespit eden ve açma işlemi yaparak, insanları veya tesisatı koruyan, olası tehlikeleri önleyen cihaza kaçak akım rölesi denilmektedir. Genelde tanımlama olarak, kaçak akım anahtarı veya kaçak akım sigortası olarak adlandırılır.
Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir. Standart: Kaçak akım rölesinin üretildiği standardı göste- rir.
Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Devre üzerinde olası bir kaçak akım olması durumunda ise toroidal akım trafosunun üzerinde akım dengesizliği sonucu fark akımı (kaçak akım) oluşur. Bu fark akımı, kaçak akım rölesi tarafından algılanarak devre üzerindeki enerji çok kısada bir sürede kesilir, böylelikle kaçak akım oluşmasını önlenir.
Bu hataların engellenebilmesi için evinizde veya işyerinizde kaçak akım rölesi kullanmanız yeterli olacaktır. Çünkü, böyle bir kaçak oluşması durumunda ve bu kaçağın sayacı döndürmeye yeteceği 30mA kaçak durumunda kaçak akım rölesi atacak ve durum düzelene kadar kaçak akım rölesini açamayacaksınız.
Hayati olarak önem arz eden kaçak akım rölelerinin belirli bir açma kapama ömürleri bulunmaktadır. Markalarına ve tiplerine göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 10 yıldır.
sigorta bağlı olduğu fazdan geçen akıma göre attığı için topraklama ile alakası yoktur.
Evimizde kullanılan bütün cihazlar elektrik projemizde kayıtlıdır. Örneğin bir çamaşır makinesi yaklaşık olarak 2500 watt güç harcarken ve C-16A tipi bir sigortaya ihtiyaç duyarken 5 tane lambanın beslendiği bir aydınlatma linyesi için B-10A bir sigorta yeterlidir.
Kombiler için 2-6 Amper arası sigorta bağlanması yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri