Suyun içinde şişen tohumları alın ve bir kâğıt havlunun içine sarın. İçinde tohumların olduğu havlu kâğıdı ıslatın ve bir buzdolabı poşetinin içine koyun. Tohumlar 2 hafta boyunca serin bir yerde bulunmalıdır. İkinci haftadan itibaren çekirdeklerin çimlenmeye başladığını göreceksiniz.
Tohumlar belirli bir süre bazik suda veya ılık suda bekletilebilir. Böylelikle tohumları şişirip dış kabuklarını yumuşatarak çimlenmelerini hızlandırmış oluruz. Islatma işlemini nemli bir bez içinde bekleterek de yapabiliriz. Tohumlar ekilmeden önce, ıslatma-kurutma uygulaması da yapılabilir.
Kinoa, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, turp, brokoli, soya fasulyesi gibi bitki tohumları başta olmak üzere tüm sebze ve tahıllar çimlenebilir. Çimlendirilecek tohumlar hiçbir şekilde işlenmemelidir. Tohumlar suda bekletilerek, oksijen, sıcaklık gibi etkenlerle oluşan uygun bir ortamda uyanmaya başlarlar.
Bir kapta su kaynatılır ve bir süzgeç içine konulan tohumların üzerinden 1-2 litre kaynamış su süzdürülüp 10-15 dakika dinlenmeye bırakılır. Dinlenen suya ıslatılan tohumlar eklenir ve sabaha kadar bekletilir. Sıcaktan oluşan küçük çatlaklardan tohum içine nem almaya başlar ve çimlenmeye hazırlanır.
TOHUM NE KADAR SÜREDE ÇİMLENİR? Tohumlarınızı çimlendirmeniz uygun koşullar altında en az 3 gün sürer. Ancak tohumun cinsine göre bu süre 5 günü de bulabilir. Tüm aşamalara dikkat etmeniz ve uygun bir ortamda muhafaza etmeniz çimlenme süresi üzerinde son derece etkilidir.
İlgili 19 soru bulundu
En hızlı çimlenen tohumlar , lahana ailesindeki her şeyi içerir; bok choi, brokoli, lahana, karnabahar vb. ve marul. En yavaş çimlenen tohumlar biber, patlıcan, rezene, kereviz olup 5 gün sürebilir. Domates, pancar, pazı, kabak, soğan gibi geri kalanı yaklaşık 3 gün sürecektir.
Ekeceğiniz bitki tohumunun çimlenme süresi değişiklik göstermektedir. Bu noktada tohumun bulunduğu sıcaklık ortamı çimlenmesinde önemli bir etkendir. Genel olarak bakıldığında, çimlenme sıcaklığı 19 derece olan tohum, 10-12 günde çimlenmeye başlayacaktır. Bu süre bazen daha kısa sürerken, bazen bir ayı bulabilir.
Tohum; Bitki çiçeklerinin dişi organlarının tozlanma ve döllenmesinden sonra meydana gelen, embriyo ve embriyo yedek besin maddesi bulunduran generatif üreme organına denir. Tohum çimlenmesi için su, nem ve sıcaklığın ideal seviyede olması gerekir. Aksi halde tohum uyku halinde kalır yani çimlenmez.
Ekim öncesi suda bekletilmeyi seven tohumların başında; bezelye, fasulye, balkabağı, dolmalık kabak, pazı, pancar, ayçiçeği, acı bakla, bakla ve salatalık gelir.
Tohumların çimlenmesi için toprağın nemli tutulması, ancak çok ıslak olmaması gerekir. Çok az nem varsa tohumlar filizlenmez; çok fazla nem varsa, gelişmek yerine çürümeye başlayabilirler. Bazı tohumların başlangıçta çimlenmesi uzun zaman alır.
Bazı bitkilerin tohumları çimlenme faktörleri yanında, bünyelerine su alıp şiştikten sonra belli ışık yoğunluğu almak isterler. Bu gibi bitkilerde ışık çimlenmede uyarıcı ve hızlandırıcı etkide bulunur. Bazı bitki türlerinde ise, çimlenmenin normal seyredebilmesi için, ışıklı ya da ışıksız bir ortam gerekli olmaktadır.
Marul gibi bazı tohumlar çimlenmek için ışığa ihtiyaç duyar ve toprak yüzeyinde durmalıdır, ancak yine de nemli toprakla iyi temas halinde olmalıdır. Tohumlarınızı ektikten sonra toprağı tekrar ıslatmak için bir sprey şişesi kullanın. 4. Akıllıca sulayın.
Tohumlar onları suda tohumları beklettiğimizde ya da ısı ve oksijen oranı doğru bir ortamda dinlendirdiğimizde uyanırlar. Tohum üzerindeki koruyucu kabuk çatlatır ve filize dönüşür. Bu işleme tohum çimlendirme veya filizlendirme denir.
Işık Gereksinimi: Işık, bazı bitki türleri için çimlenme sürecinin bir parçasıdır. Bu bitkiler ışığa duyarlıdır ve ışığın varlığı çimlenme sürecini başlatır. Karanlık Gereksinimi: Bazı bitkiler ise karanlık gerektirir. Bu tür bitkilerin tohumları karanlık koşullarda çimlenir.
İlk olarak uygun büyüklükte ve derinlikte bir saksının seçilmesi gerekir. Tohum, saksının boyutuna göre seçilmeli ve saksının dibine su akışını sağlamak için delikler açılmalıdır. Ardından, saksının içine uygun miktarda toprak doldurulmalıdır. Toprağın nemli olması önemlidir, aşırı sulanmamış olmaması gerekir.
Yapmanız gereken şey bir bardağa su koymak. Çimlendirmek istediğiniz tohumları bu suya koymak. Birkaç saat sonra dibe çöken tohumlar kaliteli, yüzen tohumlar eski, çürük veya boştur.
Çimlenmesini 21 günde tamamlamaktadır. Yetiştiricilikte tarla seçimi çok önemlidir. Maydanoz üretimi yapılacak tarla tek ve çok yıllık yabancı otlardan mutlaka temiz olmalıdır. Üretim yapılacak tarla mümkünse 1-2 yıl önceden maydanoz üretimine hazırlanmalıdır.
*Soğuk Suda Bekletme;
-Kabuktan kaynaklanan çimlenme engelinin giderilmesi için tohumlar, oda sıcaklığına sahip su içinde 24-48 saat süreyle bekletilir. -Özellikle bazı Ladin, Çam ve Göknar türlerinde 2-7 gün hatta iki haftaya varan şişirme işlemleri iyi sonuçlar vermektedir.
Bir bitki tohumuna ait embriyonun uygun koşullarda, yeni bir bitkiyi oluşturmak üzere, tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkması ve büyümesine çimlenme denir. Tohumun çimlenmesi için, tohumun bulunduğu ortamda yeterli miktarda su, oksijen ve uygun sıcaklık olması gerekir.
Maydanoz tohumunu 0,5-1 cm derinliğine gömmek yeterlidir. Maydanoz tohumları arasında 1-2 santim olursa daha iyi olur. Maydanoz tohumunu hızlı çimlendirme tekniği suda bekletmektir. Eğer Maydanoz tohumunu ekmeden 1 gün önce ıslak peçete veya 1 bardak suda bekletirseniz tohumlar daha hızlı çimlenir.
Bazı bitkilerin tohumlarında dormansi (çimlenme engeli) bulunmakta ve tohumlar elverişli ortama (su, oksijen, sıcaklık ve bazı durumlarda ışık) rağmen çimlenememektedirler. Özellikle ılıman kuşaktaki ağaç türlerinin tohumlarında dormansi daha sıklıkta görülmektedir.
kadar fazla olursa o kadar iyidir. günde bir sulanmalıdır, toprağı daima nemli olmalıdır.
Ekim derinliği iyi hazırlanmış, nemli ve tavlı topraklarda ekim derinliğinin ortalama olarak 5-7 cm arasında olması yeterlidir. Buna karşın toprak nem ve tavının yetersiz olduğu ve özellikle geç ekimlerde tohumun nemli toprak tabakasına düşebilmesi için ekim derinliğinin 7-9 cm arasında olması uygundur.
Çim tohumları mevsim olarak genelde Nisan, Mayıs yada Eylül, Ekim aylarında ekilmelidir. Bu aylarda yapacağınız ekim işlemi diğer aylara nazaran son derece faydalı olacaktır. Yaz dönemlerinde çim ekim işlemini yapmaya kalkışmayın.
Tohum çimlendirme sürecini hızlandırmak için uygun sıcaklık, nem ve ışık şartları sağlanmalıdır. Ayrıca, uygun toprak ve sulama da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri