Dikim için en uygun dönem ilkbahar aylarıdır. Çünkü kış aylarında incir ağaçları yaprak vermez. Büyük ağaçlar var olan yapraklarını döker. Kış döneminin ılık ve nemli geçtiği şehirlerde, ilkbahar aylarında incir dikimi fideden yapılabilir.
Çelikler köklenme ortamına yatay veya dikey olarak 5 cm aralıklarla dikilirler. Köklendirme hangi ayda yapılır? Çeliklerin alım zamanı, büyüme mevsiminin sonlarına doğru, genellikle Ağustos ayı ve kısmen Eylül başlarıdır.
Çekirdekten incir çimlendirme işlemi üzerine güzel bir video oldu. Sizler de kendi bahçenizde kolayca çekirdekten meyve çoğaltabilirsiniz. Oldukça basit bir işlem. Havai köklendirme ve çelikten köklendirmeye göre meyve vermesi uzun bir süreç.
İncir fidanı dikimi için en uygun zaman dilimi kış uykusu devresidir. İncir ağacı, kış aylarında yaprak döken bir ağaç türüdür. Bu nedenle de yapraksız olduğu döneme kış uykusu dönemi denir. Bu nedenle ilkbahar dönemi incir fidanı dikimi için idealdir.
Dişi incir arısı yumurtalarını erkek incirin içine bırakır. Erkek incir, genetiği itibariyle yumurtaları muhafaza edecek ortama sahiptir. Dişi incir yumurtaları bırakmak için erkek incirin içine girerken anteni ve kanatları kopar. Bu nedenle erkek incirin içine giren arı dışarı çıkamaz.
İlgili 28 soru bulundu
İncir ağacının dikiminden başlayarak belirli zamanlarda gübre desteği gerekmektedir. Dikiminde uygulayacak olduğunuz leoanardit içerikli organik gübre ile gelişimini hızlandırabilir. Ayrıca dikimden sonra yapılacak fosfor ve potasyum içerikli gübreler ile kök ve gövde yapısını daha iyi duruma getirebilirsiniz.
Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda İncir Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev içerisinden ...
İncir ağacı fidanının dikimi için en uygun zaman, uyku devresidir. İncir, kış mevsiminde yapraklarını dönek bir ağaçtır. Bu nedenle yapraksız olduğu döneme kış uykusu devresi denir. Bu dönemle, ilkbaharda şu yürümesi arasında kalan zaman dilimi, incir ağacı dikimi için idealdir.
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
İncir fidanı dikim yapıldıktan sonra en geç 2 sene içinde meyve verir. Çok büyüyen bir ağaç olduğu için tam verime geçmesi zaman alacaktır. Verimin ve gelişimin devam edebilmesi içinde var olan meyvelerin toplanması, ağacın gübreleme, sulama, budama gibi bakımının yapılması gerekmektedir.
Bazı meyvelerin çekirdeklerini dikerseniz o meyveyi üreten ağacın aynısını elde edersiniz. Örneğin badem, ceviz, incir, Malta eriği, Trabzon hurması gibi meyvelerin çekirdeklerini diker ve büyütürseniz o ağaç bu meyveleri geç de olsa verir. Ağaç yaprak, dal ve görünüş olarak “aşılı” olandan da farkı olmaz.
"Ocağına incir ağacı dikmek" diye bir atasözü olduğunu hatırlatan Akbıyık, "İncirin saçak ve kılcal kökleri yana doğru gideceğinden binaların temellerine zarar verebilir. Hatta kanalizasyonları çatlatıp, içine girerek tıkayabilir. Güçlü kökler zamanla, alttan yaptığı basınçla betonu bile yerinden oynatabilir.
Ama ne olursa olsun önemli olan ve anlaşılması gereken, bir incir yerken ağzınızda çıtırdadığını hissettiğiniz her bir parçacığın bir çiçeğe karşılık gelen bir tohum olduğudur. Dolayısıyla incirin üreyebilmesi için, bu tohumların toprağa ulaşması gerekir.
İncir suyu çok sever, suda yazın bile 30,40 günde köklenip suyun içine bir çay kaşığı odun külü ekleyip vi...
Çeliklerin köklenme süreleri çok değişiklik gösterir. Genellikle 3–6 haftada köklenme başlar ve bu süre 9–10 aya kadar uzayabilir. Ancak yumuşak çeliklerde bu süre daha kısa olabilir.
Bu sebepten dolayı incir ağacının meyve vermesi yaklaşık 2 ya da 3 yıl kadar sürebilmektedir. Tabii bunlar içerisinde incir ağacının bakımı ve hava koşulları ile bu konuda önemli bir yere sahiptir.
Köklendirme yapmak istediğiniz suya bir adet aspirini koyup eritirseniz köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz. Kestiğiniz dal fazla yapraklıysa suya girecek olan sapa yakın yaprakları kesin.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
Eleyerek tozundan ve toz şeker zerreleri gibi olan ince tanelerinden arındırın. Güvenli hale getirdiğiniz torf ile iri taneli dere kumunu birbirleriyle iyice karıştırın. En iyi köklendirme toprağı budur.
Ilıman iklim meyvesi olan incir İç Anadoluda bazı yumuşak iklime sahip olan yerlerde de yetişebilmektedir. Dikilen bir incir ağacında dikildiği yıl hariç en geçe 2 sene içerisinde ürün alabilirsiniz.Tabi burada dikilen fidanın yaşınan 1 -2 arasında olduğunu kabul ediyoruz.
evlerinin ve yaşam yerlerinin oralar olduğu söylenir. durumları da yüksektir. yeri kırılır, çünkü incir ağacı cinlerin uğrak yer ve evidir.
İncir ağacının en uygun yağış isteği 625 mm dir. Yağış miktarının 550 mm. nin altına düşmesi durumunda sulama yapmak gerekir. Yıllık yağışın yeterli olmadığı yıllarda yağışların miktarına da bağlı olarak bir veya iki sulama yapmak yararlı ve hatta zorunludur.
Evlerin yakınlarına dikilen incir ağaçları da suya ulaşmak için evin temelindeki beton ve plastik maddeleri delerek, suya ulaşıyor. İncir ağacının temele zarar verdiği düşünülüyor. İşte bu yüzden incir ağaçlarının evlerden uzak dikilmesi tavsiye ediliyor.
İncir ağacı en iyi fidan yöntemi veya çelik aşılama yöntemi ile yetiştirilir. Fidan kullanarak yetiştirmek çok kolaydır. Gübre ile karıştırılmış olan toprağa sağlam olan fidanlar yerleştirilir ve can suyu verilir. Güneş alan bir yerde olması önemlidir ve 3 - 4 günde bir defa sulanması yeterlidir.
İncir ağacı subtropik yani ılıman iklim bitkisi olup yazları sıcak ve kurak yerleri, kışları ise ılık yerleri sever ve buralarda daha iyi yetişir. Kış aylarında maksimum -8 derece soğuğa dayanabilmektedir. Daha soğuk yerlerde yetiştirilmek istenirse iç mekânda yetiştirilme yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri