Eve haciz gelme durumu genel olarak bankalar tarafından oluşur. Bankaya olan borcunuz 500.000 ve daha üzerinde ise burada haciz gelmesi mümkündür. Ancak küçük borçlar var ise burada yasal işlem başlatılması bankanın ya da herhangi bir kurumun insaflı olma durumuna göre de değişir.
Örneğin borçlunun evinde 3 tane televizyon olması halinde, 2 tanesi haczedilir. Ancak değeri çok fazla olan lüzumlu eşyalar haczedilir. Örneğin, 10.000 TL değerinde televizyonunuz vardır, bunun haczi mümkündür.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Haciz işlemi öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresinde yapılacaktır. Bu adres borçlunun ailesi ile yaşadığı yer ise bu eve de haciz gelebilmektedir. Ama bu evden sadece borçluya ait olan eşyalar haczedilebilecektir.
Haczin olması için mevcut borcun mutlaka ödenmemiş olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra haciz konusunda verilecek olan takip kararının kesinleşmesi de şarttır. İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür.
İlgili 15 soru bulundu
Banka 90 gün içerisinde borcun ödenmesini talep eder. Bu süre içerisinde borç ödenmezse haciz başlatılır. Haciz kişi belirli bir sigorta kurumuna ya da belirli bir maaşı alıyorsa ilk olarak maaşına haciz gelir. Yeterli olmadığı takdirde evine haciz işlemi uygulanır.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez. Ancak bu malların size miras kalması halinde mirastan üzerinize düşen hakkınıza haciz gelebileceği unutulmamalıdır.
Evime icra kağıdı geldi ne yapmalıyım
Yapılan başvuru dikkate alınarak borçlu kişiye borcun tahsili için tebligat gönderiyor. Tebligat dikkate alınıp İcra dairesine 7 gün içinde itiraz edilebiliyor. Borcun belirtilen süre içinde ödenmesi durumunda dosya kapanabiliyor.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
İcra harç hesaplaması detaylarına bakılacak olursa maktu harçlar olarak tahsil edilir icra dosyası 80,70 TL ye harç ödenerek dosya açılmaktadır. Ayrıca icra takip işlemlerinde 59,30 TL lik harç ile icra işlemlerinin sonuçlandırılması için alınan tutar olarak ifade edilmektedir.
Nitekim birçok borçlu düşük miktarlardaki borçları için icra takibi yapılamayacağını düşünmektedir. Kişileri bu düşünceye iten ise Yargıtay'ın 2015 yılında vermiş olduğu bir içtihat oldu. Buna göre; 3.300 TL'nin altındaki alacaklar için Tüketici Hakem Heyetleri'nden karar alınmaksızın icra takibine geçilemeyecektir.
2 bin liranın altındaki borçlar siliniyor
- Vergi dairelerine 31 Aralık 2022'den önce 2 bin lirayı aşmayan borcu olan vatandaşlarımızın cezalarının tahsilinden vazgeçiyoruz.
Alacaklı olan taraf avukatı aracılığıyla ya da doğrudan icra dairesine giderek, borcundan vazgeçtiğini beyan eder. Bu işleme ibra adı verilmektedir. Alacaklının borcundan feragat ettiğini bildirmesinin ardından icra dairesi ibraname hazırlar. Böylelikle ibraname yoluyla icra dosyası kapatılmış olur.
05.04.2023 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile İcra ve İflas Kanunu'na "Konutta Haciz" başlıklı madde eklenerek hakim kararı olmaksızın konutlarda haciz işleminin yapılamayacağı düzenlenmiştir.
Evet mal varlığı olmayana da haciz gelebilir ancak mal varlığı olmayan kişinin haciz gelebilecek varlığı olmadığından gelirlerine yönelik haciz uygulaması yapılır. Ev, araba gibi hiçbir mal varlığı olmayan bir borçlunun haciz kararı sonrasında aylık maaşına haciz gelebilir.
Yasal olarak İcra takibinin başlatılabilmesi için usulüne uygun olarak yetkili İcra Dairesine takip talebi verilmesi gerekmektedir. Alacaklının alacağına kavuşmak için yetkili İcra Dairesine yaptığı takip talebiyle birlikte borçlu aleyhine borç miktarı kadar başlayan yasal takibe İcra Takibi denmektedir.
İcranın Durdurulması
Kanun yolu prosedürü ile ilamlı icra takibi devam edebilecektir. Borçlu, ilamın icrasını durdurmak istiyorsa, teminat karşılığında bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay' dan icranın durdurulması kararı almalıdır.
Borçluya ödeme emri tebliğ edilmeden, icra takibine devam edilerek haciz ve satış yapılamaz (2). Borçluya icra emri gönderilmedikçe diğer bir takip işlemine devam edilemez. Takip işlemleri usulüne uygun olarak ilgililere bildirilmelidir. Böylece ilgililer, zamanında takip işlemleri hakkında bilgi sahibi olurlar.
Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür. Fakat aile evinde gerçekleştirilen haciz işleminde, sadece borçluya ait olan eşyalar haczedilebilmektedir.
İşsizlik maaşı ya da bireysel emeklilik sisteminde yer alan birikimler de hacze konu olmayan durumlardır. Bunun yanı sıra borçluya ait yiyecekler, yakacaklar, borçlunun geçimini temin ettiği hayvan ve yemler haczedilemez.
Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar. Mirasçılar miras bırakanın (murisin) diğer borçlarından olduğu gibi, vergi borçlarından da sorumludurlar.
Eve icra memuru geldiğinde kapı açılmasa dahi memurun çilingirle açma yetkisi vardır. Merak edilen konulardan biri Evime Haciz Geldi Ne Yapmalıyım? Sorusunun yanıtıdır. Haciz memurunun kapı açılmazsa çilingirle kapıyı açtırmasının ardından memur haciz işlemini gerçekleştirme yetkisini kullanır.
Borçlu haciz sırasında malın bulunduğu yerde bulunmaz ve hemen bulundurulması mümkün olmazsa haciz, gıyabında yapılır. Talep vukuunda borçlu kilitli yerleri ve dolapları açmağa vesair eşyayı göstermeğe mecburdur. Bu yerler icabında zorla açtırılır.
İcra dairesi açılış saati hafta içi 08.00 olarak belirlenmiştir. Mesai saati başlangıcından itibaren icra dairesinin yetkileri arasında olan tüm işlemler yapılabilir. İcra dairesi çalışma saatleri dâhilinde düzenlenen öğle arası 12.00 ila 13.00 arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri