Türkiye genelinde konut değeri hesaplama için 214 aylık kira bedeli hesaplanır. Uzmanlar bu sayıyı İstanbul özelinde 212 ay olarak da kabul ediyor. Satın almayı düşündüğünüz evin aylık kira bedelini 214 ile çarparak evin değerini öğrenebilirsiniz.
Kira bedeli üzerinden hesaplayın
Satılık ilanı hazırlanan evin fiyatını belirlerken, evin kira bedeli üzerinden ilerleyebilirsiniz. Kira bedeli ile satış bedeli arasında ortalama 200-220 kat arasında değişen bir oran söz konusu oluyor.
Emsal kira bedeli, kiraya verilmiş mülkün emlak vergisi değeri miktarının %5'ine karşılık gelmelidir. Örneğin emlak vergisi değeri 900 bin TL olan bir gayrimenkulün emsal kira bedeli 45 bindir.
Bir evin yatırım olarak geri dönüşü hesaplanırken 17-20 yıllık kiraların toplamı temel alınır. Türkiye'de genellikle 18 yıl baz alınır. Sonuç olarak bu yöntemle kira değeri yüksek olan bir evin fiyatı daha yüksektir denilebilir.
Türkiye genelinde ev değerleri ortalama 214 aylık kira bedeli olarak hesaplanırken, İstanbul'da ise bu çarpanın ortalaması 212 ay. Yani bir ev yatırımının geri dönüş süresi Türkiye'de yaklaşık 18 yıl olarak hesaplanabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Ev kiraları neye göre belirlenir diye sorulacak olunursa bu soruya verilecek en net cevap TÜFE oranlarıdır. Normal şartlarda ev kiraları artış oranı üretici fiyat endeksi oranına göre belirlenmekteydi. Fakat yeni ekonomi kapsamına göre bu artışların oranı tüketici fiyat endeksi yani TÜFE'ye göre belirlenmektedir.
Kira zammı, taşınmaz için yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir kez olmak üzere gerçekleşiyor. Kira artış oranı bir önceki yılın kira tutarına ve son 12 ayın tüketici fiyat endeksi bir diğer adıyla TÜFE'ye göre hesaplanır. Taşınmazın aylık kiralama bedeline TÜFE oranından daha yüksek bir zam uygulanamaz.
Türkiye genelinde konut değeri hesaplama için 214 aylık kira bedeli hesaplanır. Uzmanlar bu sayıyı İstanbul özelinde 212 ay olarak da kabul ediyor. Satın almayı düşündüğünüz evin aylık kira bedelini 214 ile çarparak evin değerini öğrenebilirsiniz.
Kira tespit davalarında mahkemece, bilirkişilerce inceleme yapılması, taşınmazın durumunun ve emsal kira bedellerinin araştırılması gerekmektedir. Mahkeme, yapılan araştırmalar sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu uyarınca ve hakkaniyete uygun şekilde kira bedelini tespit edecektir.
Konut değerleme, Türkiye'de konut değerleme uzmanları veya gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılan bir işlemdir. Bu uzmanlar SPK'dan lisans almış uzmanlardır. Bu kişilerin yanında henüz lisans almamış dört yıllık üniversite mezunları veya iki yıllık üniversite mezunları da görev alabilmektedir.
Emlak Endeksi Kullanılabilir
Ev alım satımı yapılacak il veya ilçedeki metrekare fiyatlarındaki değişim ve tahmini fiyatları öğrenmek için sahibinden.com'da yer alan Emlak Endeksi hizmetinden faydalanılabilir. İl, ilçe ve mahalle bilgiler girilerek pratik bir şekilde ilgili bölgeye ait emlak endeksine ulaşılabilir.
Her bir konutun çıkartılan 1 metrekare fiyatları toplanır ve referans alınan konut sayısına bölünür. Bulunan 1 metrekare fiyatı, rayiç bedeli hesaplanacak evin metrekaresiyle çarpılır. Bulunan sonuç evin rayiç bedeli olarak kabul edilir.
Yani satın almak istediğiniz evin aylık kira çarpanı 18-20 aralığında olmalıdır. 18x12 ay=216 ise yıllık kira çarpanıdır. Günümüzde bankaların krediye uygun görülen eski ev ve yeni ev için verdikleri uzun vadeli konut kredilerinde kullanılan kira çarpanı oranı 200 ile 300 arasındadır.
5 yıl sonunda kira artışı nasıl yapılır? Ev sahibi 5 yıl sonunda kira artışı için kira tespit davası açabilir. Ev sahibi kira tespit davası açmaz ise 5. yıl sonunda kira artışını kanuni sınır olan kira bedelinin %25'i oranında yapabilir.
Kira artış oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamaya göre hesaplanır. 2023 kira artış oranı da yine tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre hesaplanacaktır. Önceki yıllara göre tek fark; kira artış oranının yüzde 25'i geçemeyeceği yönündedir.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Kira artışı TÜFE ya da sözleşmedeki hükümlere göre yapılır. Özetle ev sahipleri kafalarına göre “kiralar çok arttı” diye kiracılarını çıkaramazlar.
Kiracı Zammı Kabul Etmezse Ne Yapılır? Kiracı zammı kabul etmezse kira sözleşmesinden kaynaklanan kira bedelini ödeme borcunu yerine getirmiş olmayacaktır. Sözleşmede kira artışına ilişkin hüküm varsa ev sahibi kiracıya ihtarname göndererek yeni kira bedelini ödemesi için en az 30 gün süre vermelidir.
Ortalama konut metrekare satış fiyatı 11 bin 361 TL, ortalama konut fiyatı 1 milyon 476 bin 930 TL oldu. İstanbul'da ise konut satış fiyatlarında değer artışı yüzde 203, ortalama konut metrekare satış fiyatı 22 bin 49 TL, ortalama konut fiyatı 2 milyon 645 bin 880 TL.
Genel olarak bir dairenin bedelinin 1/200'i kadar olabilir. Bu hesaba göre ev kirası ne kadar tutar? Cevap; 300.000 lira olan bir dairenin kira bedeli ise ortalama 1500 lira civarı olmalıdır.
Aylık kira çarpanını 12'ye bölerseniz yıllık kira çarpanını bulursunuz. Türkiye'de yıllık yerine genellikle aylık kira çarpanı kullanılır. Örneğin 180 bin TL'ye aldığınız daireyi 750 TL kiraya verirseniz bunun Aylık kira çarpanı 240, Yıllık kira çarpanı ise 20 olur.
Gayrimenkule ödediğiniz parayı aylık brüt kira gelirine böldüğünüzde gayrimenkulün aylık kira çarpanını, aylık kira çarpanını da 12'ye böldüğünüzde yıllık kira çarpanını bulursunuz.
Özetle kira sözleşmesine eklenecek ara zam veya yüzde 25 artış oranının üzerinde artış gibi hükümler geçersizdir ve kiracı, söz konusu maddelerin geçersizliğini mahkemeye taşıyarak bir anlamda fazla kira artışını şikâyet edebilir.
Böylece kiralayan lehine, bir önceki yıla ait kira bedelinin %25'ini geçmemek koşuluyla kira artışı yapılması mümkün kılınmaktadır. Taraflar arasında bir anlaşma bulunan hallerde bu anlaşma, bulunmayan hallerde ise TÜFE oranı %25'i geçmemek kaydıyla geçerli kalmaya devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri