Parkinson Tremoru Nedir? İkinci en yaygın tremor ise Parkinson'a bağlı titremelerdir. Parkinson tremoru sıklıkla elleri etkilemekle birlikte kollarda, başta, ses tellerinde, vücutta ve bacaklarda da görülebilen yaygın bir hareket bozukluğudur. Vücudun belirli bir bölgesinde başlar ve diğer bölgelerine doğru ilerler.
İntansiyonel tremor: Amaçlı yapılan hareketler esnasında meydana gelen titremedir. Postural tremor: Bir uzvu yer çekimine karşı bir pozisyonda tutarken meydana gelir. Göreve özgü tremor: Yazı yazma gibi belli bir etkinlik esnasında görülür.
Sıklıkla Parkinson'un ilk belirtisidir ve hareketle kaybolur. Bir uzuvda veya vücudun bir tarafında başlar ve sonra diğer tarafa doğru ilerler. Distonik Tremor: Bu titreme türü, istemsiz kas kasılmaları ile karakterize bir hareket bozukluğu olan distoni hastalığı olan kişilerde ortaya çıkar.
Parkinson'da ise el titremeleri istirahat haline ortaya çıkar, su içerken ya da bir objeye uzanırken kaybolur. Hareketlerde yavaşlama görülebilir. Ayrıca hastalar küçük adımlarla, öne eğik bir postürde(duruş) yürümeye eğilimli olurlar.
Parkinson hastalığı tanısı için önce hareket yavaşlığı yani “bradikinezi” saptanmalıdır. Hastada titreme belirtisi olmasa dahi hareket yavaşlığının olması durumunda Parkinson hastalığı tanısı konulabilir. Hareket yavaşlığı, hastalığın belki de engelilik yaratan en temel belirtisidir.
İlgili 34 soru bulundu
Parkinson hastalarında ortalama yaşam süresinin artması da bu bulguların tanı ve tedavi de ki önemini arttırmaktadır. Motor olmayan devreyi takiben gelişen ilk motor semptom istirahat tremoru (titreme) veya bradikinezi'dir (hareketlerde yavaşlama). Daha sonra rijidite (katılık) ve postural instabilite gelişir.
Başlangıcı hareket sistemi aksaklığı belirtileri ile karakterizedir. Mimiklerin azalması, konuşmanın monotonlaşması ve bozulması, gövdenin hafif öne eğik pozisyon alması, hareketlerde yavaşlama, titreme, kollarda ağrı ile birlikte hareket kısıtlılığı gibi belirtiler gösterir.
Titreme: El titremesi (tremor), başparmağın kontrolsüz hareketleri, çene ve dudakta hafif titremeler Parkinson'un en sık görülen belirtileridir. Bu titremelere bacak kaslarının seğirmesi eşlik edebilir.
Parkinson hastalığında, beyinde derin yerleşimli yapılarda iki yanlı olarak yer alan çekirdeklerde; sinirler arası iletiyi sağlayan maddeleri üreten sinir hücreleri hasara uğrar (dejenerasyon) ve yıllar içinde sayıları giderek azalır. Bu hücreler %80 oranında azaldığında hastalığın belirtileri ortaya çıkar.
Halen klinik pratikte Parkinson hastalığı için diagnostik bir kan testi bulunmamaktadır. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalarda, kan-beyin bariyerini geçebilen ve kanda bulunabilen nöron kaynaklı ekstraselüler veziküllerin (eksozomların) bu anormal α-sinüklein proteini agregatlarını içerebildiği gösterilmiştir.
Tremor hastalığının çok farklı tipleri olsa da temelde istirahat tremoru ve hareket tremoru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Esansiyel tremor ileride Parkinson hastalığı'na dönüşür mü? Esansiyel tremor ve Parkinson hastalığı farklı hastalıklardır. Ancak esansiyel tremor hastalarında ileride Parkinson hastalığının ortaya çıkma ihtimali, esansiyel tremoru olmayan kişilere göre daha yüksektir.
Titreme, vücudun her yanında görülebilmekle beraber en çokelleri ve başı tutan, istemsiz olarak tekrarlayan ince ritmik sarsılma hareketleridir.
Titreme hastalığı olarak da bilinen tremor, kas spazmı ve seğirmeden farklı olarak ortaya çıkarak vücudun istemsiz hareket etmesine neden olur. Yaşam tarzı ya da çeşitli faktörlerden dolayı inme ve Parkinson hastalıkların sonucunda titreme görülebilir.
İzometrik tremor, sonrasında hareket gerçekleşmeyen kas kasılmaları sırasında oluşur. Örneğin, ağırlıklar aynı pozisyonda hareket etmeden tutulduğunda bu tür titreme ortaya çıkabilir.
Hastanın el bileği dorsifleksiyonda iken hekim avuç içlerini ön kola doğru iterek yarım dakika bu pozisyonda bekler. Hekim elini çektiği andan itibaren hastanın kaba ritmik/aritmik kuş kanadı çırpınışı şeklinde titreme göstermesidir.
Parkinson atakları nasıl olur? Hastalığın ilk evrelerinde yüz ifadesinde ve mimiklerde kayıp, yürürken yavaşlama, reflekslerde azalma, hareket halindeyken aniden donma, sebepsiz düşme gibi belirtiler atakları gösterir.
Atipik parkinsonizm sendromları, Parkinson hastalığının klasik bulgularının yanına başka bulgu ve belirtilerin eklendiği, genellikle levodopa tedavisine iyi yanıt vermeyen, ilerleyici nörodejeneratif sendromlardır.
Parkinson tanısı hastanın öyküsünün dinlenmesi ve muayene yolu ile konulur. Bazı test ve görüntüleme yöntemleri de kullanılır ama bunlar başka hastalıklar olmadığını teyit amaçlı istenir, Parkinson hastalığını bir beyin MR'ında tespit etmek mümkün değildir.
Bu yapıların etkilenmesine bağlı olarak gelişen hipokinetik hastalıkları grubunda Parkinson hastalığı ve Parkinson plus hastalıkları yer alıyor. Hiperkinetik hastalıklar ise şunlardan oluşuyor: Tremor, distoni, myoklonus, kore, tik bozuklukları, Wilson hastalığı, akatizi, stereotipi ve huzursuz bacak sendromu.
Titreme (Tremor): Parkinson hastalığı belirtileri arasında en dikkat çekici olandır. Hastaların doktora başvurma sebeplerinin başında yer almaktadır. Titreme bazı hastalarda tek bir parmakta ya da elde başlayıp kola, ayağa ve hatta karşı uzuvlara da sıçrayabilir.
Hastadaki klinik bulgular ve anlattığı hikâye belirlenen kriterlere uygun ise o hastalara Parkinson hastalığı tanısı koyarız. Parkinson hastalığı tanısı, MR gibi görüntüleme yöntemleri ile konulmaz ama bu hastalığı taklit edebilecek diğer hastalıkları ekarte edebilmek için MR'a çoğu kez başvururuz.
Bu nedenlerle Parkinson hastalığının etiyopatogenezinde D vitamini eksikliği rol oynayabilir (5). Parkinsonlu hastalarda immobilizasyona sekonder ya da ikamet ettikleri coğrafi konuma bağlı olarak D vitamin eksikliği olabilir (6).
Parkinson hastalığı hareketlerin yavaşlaması, titreme ve kas sertliği gibi belirtilerle karakterize edilen bir nörolojik bozukluktur. Bu hastalık dopamin adı verilen bir beyin kimyasalının eksikliği sonucu ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri