Yerel yönetim ( belediyecilik ) yasalarına göre yol sokak ve kaldırımlar kamuya aittir. Yani tüm vatandaşlara aittir hiçbir apartman ev maliki burası benim kapımın önü deyip burayı işgal edemez.
Apartman önüne park etme kanunu ya da dükkan önüne araç park etme kanunu gibi bir kanun yoktur. Aracınızı herhangi bir apartmanın önüne park edebilirsiniz.
Sincar, “Eğer bahsedilen araç park yerleri ve Kat Mülkiyeti Kanununa göre taşınmaza ait olan alanlardan yerlerden ise buralar özel mülk olduğu için bu kısımlar üzerindeki tüm tasarruf hakkı bu binanın kat maliklerine aittir.
Unutulmaması gereken nokta, dükkan önündeki boşluğun ortak yer sayılması ve maliklerin arsa payı oranında kullanımına sunulmuş olmasıdır. Yani bir başka ifadeyle, dükkan sahibinin de bu ortak kullanım alanında diğer malikler kadar hakkı vardır.
Kaldırım yoksa ve koyduğun duba araç geçişine engel teşkil etmiyorsa izin alırsın rahat. İzin alarak yaptırmanız daha doğru olur.
İlgili 32 soru bulundu
Zabıta Amirliklerine ihbarda bulunmak için Alo Zabıta Hattını (153) arayabilirsiniz.
Kanuni olarak ele alırsak konuyu; Trafik Kanununda kaldırıma park diye bir ceza yok, park yapılmaz diye geçen yerlere park etmişse ceza kesilebilir, yani Trafik Polisine şikayet ederseniz sonuç alamazsınız. Ancak 5326 Sayılı Kabahatler Kanununa göre kaldırıma park etmek YASAKTIR !
Evin önüne, garaj önüne park eden araç nasıl çektirilir diyorsanız bunları da 155'i arayarak hemen bildirin ve aracın çekilmesini isteyebilirsiniz. Kolluk kuvvetleri en kısa sürede araç hakkında gerekli işlemleri gerçekleştireceklerdir.
"İş yerleri önündeki boş yeşil alan, apartmanın, sitenin ortak alanıdır. Masa, sandalye koyarak, kış bahçesi yaparak sadece işletme müşterilerinin kullanması mümkün değildir. Kat mülkiyeti kanuna göre aksi sözleşme yoksa kat malikleri ortak alan ve tesisleri arsa paylarına oranla kullanım hakkına sahiptir.
Dükkan önüne masa sandalye koymak için yaptırıp kullabilir mi? Apartman altındaki dükkan, dükkanın önündeki alanın ne kadarını yasal olarak kullanabilir.
Sadece bahçenin kullanım hakkını dükkana veren bir işlem. Muvafakatta yazan izinlere ve belediyenin izinlerine istinaden bahçenin üstü ve yanları kullanım amacıyla kapatılabilir. Ancak hiçbir surette binaya girişi engelleyecek şekilde bahçe kapatması yapılamaz.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre otoparklar, ortak alan olarak ifade ediliyor. Kat malikleri bütün ortak yerlere, 'arsa payları oranında' ortak mülkiyet hükümlerine göre malik oluyor. Kat malikleri, ortak yerlerde kullanma hakkına sahip.
Madde 59 – Yerleşim birimleri dışındaki kara yolunda zorunlu haller dışında taşıt yolu üzerinde duraklamak veya park etmek yasaktır.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Genellikle konutların önünde, iş yerlerinde, bina ve apartman önlerinde yaya ve sürücüleri uyarmak amacıyla kullanılır. Levhada ” Kapı Önüne Park Etmek Yasaktır ” kelimeleri yazılıdır. Aynı zamanda park yasak sembolü kullanılır.
Bunun haricinde park yeri bulamadığınız için kısa süreliğine de olsa aracınızı kaldırıma bırakmayı aklınızdan geçirirsiniz. Ancak bu durum kanunen yasaklanmıştır.Kaldırıma park cezası da hatalı park cezası düzenlemelerine göre belirlenir. Yani 2023 senesinde de ilgili kanun maddesine göre bu cezanın tutarı 437 TL'dir.
Apartmanlarda ve sitelerde ortak kullanım alanı olarak sayılmasa da binada kapı önleri ortak geçiş alanı olarak değerlendiriliyor. Daire kapısı önüne ayakkabı veya herhangi bir eşya koyan kat malikleri ve kiracılar mahkemelik olabiliyor.
Sonuç olarak, apartman bahçesi ortak kullanım alanıdır ve tüm apartman sakinlerinin arsa payları oranında faydalanma hakkına sahiptir. Bahçenin kullanımı konusunda çıkan sorunların çözümü için apartman yönetimi, gerekli önlemleri alarak bahçenin eşit ve düzenli şekilde kullanımını sağlamalıdır.
Ortak yere yapılan müdahalenin önlenmesi talebi (ortak kullanım alanı işgali şikâyet dilekçesi) ile Sulh Hukuk Mahkemesi'nden kat maliki hakkında işlem yapılması talep edilebilir. Yine talep öncesi ortak alana müdahalede bulunan kat malikine ihtarname de gönderilebilir.
Ağaoğlu, "Bir aracın çekilebilmesi için okul, ambulans, itfaiye, kamu binaları gibi giriş çıkışı engellenmemesi gereken yerlere park etmiş olmalı ya da trafiği engelleyecek ikinci sıra yapılan araçlar çekilebilir. Yangın musluklarının yanına park edilmemeli.
Nerelere park edilmemelidir? Park yasaklı alanlar, kaldırım, araba yolu, giriş kapısı önü, özel mülkiyet alanları, ücretli otoparklar gibi alanlara park edilemez. Uygun olmayan yerlere park edilen e-mopedler ceza alabilir ve ya çekilebilir.
Öncelikle sakin kalmayı başarmalı ve sinirlenmemelisiniz. Diğer araçların camlarında herhangi bir iletişim numarası yoksa 155'i aramalısınız. Plaka numaralarını söyleyerek yetkililerin aracın kayıtlı olduğu kişilere ulaşmasını dakikalar içinde sağlayabilirsiniz.
Kaldırıma par etmek her durumda yasaktır. Park yasağı falan aranmaz.
Rahatsız olan arkadaşlar, polisi arayın. Tır çekicisi, kamyon, sokak arasına park yapamaz.
Benzer bir şekilde geçiş yollarını kapatacak şekilde durmak, fabrika gibi alanların giriş çıkışını engellemek de trafik kuralı ihlalleri arasındadır. Yanlış yere araç park etmek veya yanlış yerde araçla duraklamanın cezası ise 873 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri