İnsanın canından çok sevdiği bir evlâdını kaybetmesi, kolay dayanılacak bir acı değildir. İnsan böyle bir acıyı düşmanının bile yaşamasını istemez. Onun için atalarımız, “Allah evlât acısını düşmanımın bile başına vermesin” demişlerdir.
Normal bir yas süreci ortalama 6-7 ay sürerken, çok yakınların kaybı 2 sene civarı sürebilir. Evlat kaybı gibi bazı komplike yas süreçleri ise bütün bir ömür sürebilir.
"Evlat acısı zaten unutulmuyor. Ne zaman ölürsün ne zaman onlara kavuşursun evlat acısı ancak o zaman diner. Allah kimseye bir daha böyle acılar göstermesin.”
Başınız sağolsun. Allah size uzun ömürler versin.
Aynı zamanda yetim kelimesinin kimsesiz çocuk olarak bilindiği söylenebilir. Annesi ve babası hayatta olmayan çocukların yetim olarak adlandırıldıkları bilinmektedir. Anne ve babası tarafından terkedilen çocuklar da yetim olarak bilinmektedir. Yetim kelimesi, babası ölen çocuklar için kullanılmakta olan bir ifadedir.
İlgili 16 soru bulundu
Allah geride bıraktıklarına sabırlar versin. Başınız sağ olsun. Yattığı yer cennet olsun. Başınız sağ olsun.
Evlat acısı TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,mecaz Çocuğu ölen kişinin duyduğu üzüntü, ciğer acısı, ciğer yarası
Evlat, herhangi bir kimsenin dünyaya getirdiği veya bakımını üstlenerek ebeveynlik yaptığı kimse. Türkçeye Arapçadan geçen sözcük Arapçada çoğul anlamda olmakla birlikte Türkçede tekil olarak kullanılır.
Evlatlar, evraklar, evliyalar, fukaralar gibi çoğul kullanımlar yanlıştır. Zira evlat veledin, evrak varakın, evliya velinin, fukara fakirin çoğuludur.
evlat, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, e harfi ile başlar, t harfi ile biter.
Bulüğ çağına gelmeden vefat eden çocuklar, berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerden sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
"Sözüne itibar edilen müslüman âlimler, müslümanların çocuklarından her kim küçük yaşta ölmüşse, onun cennetlik olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Çünkü o çocuk dînen mükellef (sorumlu) değildir." (Nevevî; "Sahih-i Müslim Şerhi"; c: 16, s: 207).
Fetva Kurulu, "ölü veya düşük olarak doğan çocuk, kendisine ruhun üflendiği dördüncü ayı tamamlamamışsa üzerine cenaze namazının kılınmayacağını" belirtti.
Yine Hanefi fakihlerinden Kâsâni, İmam Ebu Yusuf'tan naklen şöyle der; “Ölü olarak doğan çocuk yıkanır ve isim verilir, fakat cenaze namazı kılınmaz.” Doğum esnasında kendisinde ses, nefes, hareket gibi hayat belirtisi olup sonra ölen çocukların yıkanması vâcibdir.
Bu dünyada küçük çocuğunu kaybeden anne babaya bir mükafat olarak, cennette o çocukları onlarla birlikte olacak ve bu dünyadaki kısa bir çocuk sevgisine bedel ahirette ebedi bir çocuk sevgisini onlara tattıracaktır.
Mezhepte esas kabul edilen görüşe göre yıkanmaz, bir beze sarılıp defnedilmesi sünnettir. [Birinci görüş]: Daha güçlü görüşe göre dört aya ulaşmış olsa bile bu düşük ceninin namazı kılınmaz, çüknü kendisinde hayat emaresi görülmemiştir. Bu durumda ceninin yıkanması, kefenlenmesi ve defnedilmesi gerekir.
Çocuklar ölümle çok erken yaşlarda ilgilenmeye başlasalar da 3 yaşından önce ölümü kavrayacak zihinsel yeti oluşmamıştır. 3 yaşından önce ebeveyn kaybı yaşayan çocuğa söz konusu kişinin öldüğü söylense de korku ya da üzüntü duymayacak, o kişinin verdiği bakımla ilgili eksiklikten kaynaklanan sıkıntıları yaşayacaktır.
Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler, dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Bu konuda gelen hadise göre cennetlikler, cennete otuz üç yaşlarında gireceklerdir. İbn-i Kayyim -Allah ona rahmet etsin- bu yaş hakkında şöyle demiştir: "Şüphesiz bu yaşta (otuz üç yaşta), görünen pek çok hikmetler vardır. Çünkü bu yaş, lezzetleri en iyi şekilde tatma yaşıdır.
Nihat Hatipoğlu ile Sahur programında Zehra Demirci, "Ölen kişiler evlerine ziyarete gelir mi?" diye sordu. Hatipoğlu, "Tabii ki her şey Allah'ın müsaadesiyle olur.
'İşte bu, cennet ehlinin makamca en düşük olanıdır!'”(
Dolayısıyla akıl hastaları / deliler de nihâyet, Allah'ın lütfuyla ve izniyle cennete girerler.
Aktarılan kaynaklara göre ölen Müslüman çocuk öldüğü zaman İbrahim aleyhisselam ile birlikte Cennet bahçesinde olacaktır.
Kimler Evlat Edinemez? 30 yaşını doldurmamış olan kişiler tek başına evlat edinemezler. Evli olan kişilerin evliliği 5 yılını doldurmamışsa veya eşler 30 yaşını doldurmamışsa eşler birlikte evlat edinemezler.
Bu sebeple İslam hukukunda evlat edinme yer almamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri