Evlat edinen ile evlatlık arasında asgari olarak 18 yaş farkının bulunması şarttır.
2. Evlât edinen evlatlıktan en az 18 yaş büyük olmalıdır.
Eski Türk Medeni Kanununda evlat edinenin alt soyunun varlığı, küçüklerin evlat edinilmesinde engel oluştururken Yeni Türk Medeni Kanununda böyle bir engel bulunmamaktadır. Yani çocuğu, torununun torunu olması küçüklerin evlat edinilmesine artık engel değildir.
Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesi uyarınca evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenme yasaktır.
4721 Sayılı Türk Medeni Kanununun 306. maddesinin 3. fıkrasında; “Eşlerden biri, en az iki yıldan beri evli olmaları veya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlat edinebilir” hükmü mevcuttur.
İlgili 20 soru bulundu
GENEL OLARAK EVLAT EDİNME
Evlat edinme neticesinde evlat edinenle evlatlık arasında meydana gelen nesep, doğumla meydana gelen nesep gibi “kan rabıtasına” değil taraflar arasında akdedilen “evlatlık mukavelesine” dayanmaktadır. Bu sebepledir ki evlat edinmeden doğan nesebe “akdî nesep” denmektedir.
Kan hısımlığında sayılan evlenme engellerinden daha kısıtlıdır. Türk Medeni Kanunu'nda evlatlığa ilişkin evlenme engelleri: Evlatlık ile evlat edinen kendi aralarında evlenemez, Evlat edinen ile evlatlıktan birinin altsoyu ile eşi arasında evlilik birliği kurulamaz.
MK.m.314/f.3'e göre, "evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alır”. Evlat edinenin soyadını taşımak evlat edinilen küçük için hem bir hak hem de bir yükümlülüktür. Evlat edinilen küçüğün soyadının değişmesi kanun hükmü gereğidir.
Evlat edinen Allah'ın yasağını çiğnemiş olur. EVLAT edinmek İslamiyet'te yoktur. Bir çocuğu alıp bakmak caiz, fakat evlat edinilen çocuk o kişinin ailesine mirasçı olamaz. Evlat edinen kişinin gerçek çocuğu akrabalık ve kan bağı oluşmadığından evlat edinen erkek, büyüttüğü kızı 18-20 yaşına geldiğinde evlenebilir.
Önceki senelerde evlat edinilecek çocuk ile evlat edinecek olan kişi arasında 40 yaş fark olması şartı aranmaktaydı. Örneğin 38 yaşında başvuru yapsa bile 43 yaşında başvurusu onaylanan kişi 3 yaşından küçük çocuk evlat edinemezdi. Ancak bu şart Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kaldırılmıştır.
Öte yandan, 4857 sayılı kanunda evlat edinme izni kullanımının ücretli ya da ücretsiz olduğu belirtilmemiştir. İlgili kanunun 74.maddesine göre çalışanlar, yalnızca doğum izninde iş göremezlik ödeneği alır. Evlat edinme durumunda böyle bir zorunluluk yoktur.
Devlet çocuğun doğum sırasına göre 300-600 TL arasında doğum yardımı yapıyor. Üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen memurlara kadın ya da erkek ayrımı olmadan 8 hafta ücretli, istek halinde 24 aya kadar ücretsiz izin verilebiliyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, çalışmaları tamamlayan Bakanlık Evlat Edinme Yönergesi'ni yürürlükten kaldırdı. Böylelikle "evlat edinme uygulamalarında, evlat edinilecek çocuk ile evlat edinecek aile arasında en fazla 40 yaş fark olması gerekir." hükmü de tarihe karışmış oldu.
Mahkeme kararıyla birlikte evlatlık ilişkisi kurulmuş olur.” Hükmü getirilerek, evlat edinmeye izin kararı verilmesi usulü kaldırıldığından, dava ve hüküm tarihi itibarıyla Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu- nun 8. maddesinin 5. bendindeki evlat edinme davalarında sulh hukuk mahkemesinin görevli olduğuna ilişkin hüküm, ...
Hükme göre, “Eşlerden biri, en az iki yıldan beri evli olmalarıveya kendisinin otuz yaşını doldurmuş bulunması koşuluyla diğerinin çocuğunu evlat edinebilir.”. Üvey çocuğun evlat edinilmesi bakımından üvey çocuk, eşin evlilik içi çocuğu olabileceği gibi, evlilik dışı çocuğu ve hatta daha önce evlat edindiği çocuk da ...
Evlat Edinmenin Bildirilmesi ve Sonuçları
Evlatlık, evlat edinenin mirasçısı olur. Evlatlık, küçük ise evlat edinenin soyadını alır. Evli kadının kızlık soyadı evlatlığa soyadı olarak verilmez.
Başvuruların İncelenmesi. Evlat edinmek üzere başvuran kişi ve eşler; Belgeleri, başvuru tarihinden itibaren en geç 2 (iki) ay içinde tamamlayıp sunarlar. Bu süre içinde belgeleri sunmayanların başvuruları işleme konulmaz.
Türk Medeni Kanunu'na göre, evli olmayan kişilerin tek başına evlat edinmesi mümkündür (TMK m. 307/I). Alman Medeni Kanunu BGB §1741 ve İsviçre Medeni Kanunu ZGB Art. 264b hükümlerinde de evli olmayan kişilerin tek başına evlat edinebileceği düzenlenmiştir.
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çocuk Hakları Komisyonu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli yoktur" fetvasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.
1.2. Levirat Evliliği: Levirat evlilik, abinin ölmesi üzerine, ölen kişinin erkek kardeşinin dul kalan eşle; yani yengesi ile evlenmesiyle meydana gelir. Bu tür evlenme biçimi ülkemizin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülür.
Bu durumda, bir erkek ile süt kızı arasında sürekli evlenme engeli oluşur. Süt kızın, nesep ya da süt emme cihetiyle furûu durumunda olan çocuklar da süt babaya haram olur. Süt anne ile süt oğlu arasında da aynı haramlık geçerlidir. konusudur.
Muhammed, Zeyd bin Hârise'yi evlat edinmişti. Ona Muhammed'in oğlu Zeyd denilmekteydi. Zeyneb bint-i Cahş, ilk iman edenlerdendi.
Çocuk ile evlat edinecek arasında en az 18 yaş fark bulunmalıdır. Çocuk ayırt etme gücüne sahip ise rızası aranır. Çocuğun rızası olmaması halinde evlat edinme işlemi yapılamaz. Ayrıca evlat edinilecek çocuğun varsa anne ve babasının rızası da alınmalıdır.
Diyanet şöyle buyurmuş: "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli yok." İnsan, evladıyla da evlatlığıyla da evlenmez. Çaresiz bir kızı evlat edinmek iyilik içindir şehvetinizi doyurmak için değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri