Evlilik sonrası ikametgah değişikliği yapacak çiftlerin, oturacakları evin bağlı olduğu nüfus ve vatandaşlık işleri dairesine müracaat etmesi gerekiyor. Ayrıca evlendikten sonra ikametgah değişikliği e-devlet üzerinden, Adres Değişikliği Bildirimi alanından bildirebiliyor.
Yurt içinde yetkili Türk makamları önünde yapılan evlenmeler; evlenmenin yapıldığı tarihten itibaren on gün içinde usulüne uygun olarak düzenlenecek evlenme bildirim formu ile o yerin nüfus müdürlüğüne bildirilir.
II.
14- Kanun hükmü gereğince ad ve/veya soyadı değiştirme talebi bulunan kişinin yerleşim yerinin bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne müracaatı esastır. Bu nedenle il veya ilçe idare kurullarınca yerleşim yeri dışındaki nüfus müdürlüklerine yapılan müracaatlar kabul edilmeyecektir.
Yeni evli çiftler, daha resmi olarak bir araya gelmek için ikametgâh değişikliği yapması zorunludur. Bunun için kişilere resmi nikah günü itibariyle 30 gün tanınmıştır. Bu süre içerisinde değişiklik yapmayan kişiler para cezası ödemek zorunda kalacaktır.
Yeni evlenen kişilerin nikahın hemen ardından randevu alarak kimliklerini yenilemeleri gerekmektedir. Yeni evlenen kadınlar kocalarının soyadını alacaksa vakit kaybetmeden yeni kimlik randevusu almalı ve başvuru için verilen tarih ve saatte randevu aldığı genel müdürlükte hazır bulunmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Nikahı kıyan makam ister 1. gün ister 10. gün bu bildirme işlemini yapabilir. Bu nedenle nikah kıyıldıktan 10 gün sonra belirlenen nüfus müdürlüğüne gitmeniz önerilmektedir.
Yasal olarak yeni evlenenlerin bir ay içerisinde kimliklerini değiştirmeleri gerekir. Ancak nikah işlemlerinden hemen sonra nüfus müdürlüğüne gitmeyiniz. Çünkü bulunduğunuz belediyenin nikahınızı kıymasından sonra evliliğinize dair evrakların nikahın kıyıldığı nüfus müdürlüğüne gönderilmesi gerekir.
Yani boşanma süresinde olan eşler ayrı yerlerde ya da duruma göre aynı yerlerde ikamet edebilir.
İstediğim kişiye yetki verebilir miyim? Yerleşim yeri ve diğer adresi aynı olan (işlem anında aynı adreste kayıtlı bulunan) ailenin ergin fertleri birbirlerinin yerine adres değişikliği bildiriminde bulunabilirler. Vekâletname ibraz edenler de kişilerin adresleri ile ilgili bildirimde bulunabilirler.
Bankada soyadı değişikliği nasıl yapılır sorusunun yanıtını açık şekilde belirtecek olursak; Bu işlemin yapılması oldukça kolaydır. Geçerli kimlikle bankaya giderek, bankadaki bilgilerin güncellenmesi talep edilir ve soyadı değişikliği gerçekleşmiş olur.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
SGK Müdürlüğüne giderek Soyisim değişikliği dilekçenizi vermenizdir. SGK Müdürlüklerinde de bu dilekçenin hazır hali bulunmaktadır. Bu dilekçeyi müdürlüklerden kolayca temin ederek boş alanları doldurarak ilgili birime teslim etmeniz yeterlidir.
Evliliğin tescilini gerçekleştirmek için evlendiği ülkedeki Türk konsolosluğuna bildirimde bulunmak yeterli. Bu bildirim, nikahtan sonraki bir ay içinde yapılmazsa idari para cezası uygulanabiliyor.
Evlenen kişiler özellikle kadınlar evlendikten sonra soy adı değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemek zorundadır.
“Devlet Memurları kendileri, eşleri ve velayeti altındaki çocuklarına ait taşınır ve taşınmaz malları, alacak ve borçları hakkında özel kanunda yazılı hükümler uyarınca mal bildirimi verirler” Denilmiştir.
Tanıdığı kişinin adresine kaydolmak isteyen kişinin e-Devlet hesabına girin. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü çatısı altındaki “Adres Değişikliği Bildirimi (Birlikte Oturma İçin / Muvafakatlı)” hizmetini seçin. Adrese kaydolmanız için izin veren kişinin adres bilgileri görüntülenecek. Bu adres seçin.
MADDE 9 – (1) Yerleşim yeri, bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Kişinin aynı anda birden çok yerleşim yeri adresi olamaz. (2) Yerleşim yeri dışında kalan ve geçici süre ile oturulan yazlık, kışlık, ikinci veya üçüncü gibi konutlar da kişinin talebi halinde diğer adres olarak tutulur.
Adrese kayıtlı kişinin “Adres Beyanı için Muvafakat Verme” sayfası üzerinden adres bildiriminde bulunmak isteyen kişiye ait bilgileri girerek onaylaması gerekir. İstenen bilgiler, bildirimde bulunacak kişilerin isim, soyisim ve kimlik numarasıdır. Onaylama işlemi e-imza, mobil imza ya da SMS doğrulaması ile yapılır.
Birbiri yanına adres kaydı yaptırmak isteyen kişiler e-devlet üzerinden muvafakat/izin vermek şartı ile birbiri yanına adres kaydı yaptırabilirler.
Adres değişikliği süresini aşan kişiler hakkında cezai yaptırım uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra oturduğu konuttan başka bir konutu ikamet adresi olarak gösteren kişiler hakkında da ikametgah cezası uygulanmaktadır. Bu nedenle adres bildirimi işleminin zamanında gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Vukuatlı nüfus kayıt örneği almak için, e-Devlet sistemine PTT'den aldığınız şifreniz ile giriş yapıyorsunuz. Ardından e-Hizmetler sekmesinden Kişisel Bilgiler kısmına tıklıyor, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümünde yer alan Nüfus Kayıt Örneği Belgesi Sorgulama ya da Doğrulama kısmını seçiyorsunuz.
Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL, Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı kayıp bedeli: 166 TL.
Anayasa Mahkemesi, 'kadının soyadı' hükmünü iptal etti. Buna göre, kadınların evlendikten sonra yalnızca bekarlık soyadlarını kullanabilmeleri için dava açmalarına gerek kalmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri