Necatigil, B. (1968). Evler (Şiirler). 2 bs., İstanbul: de Yayınları. Necatigil, B. (1965). Eski Toprak (Şiirler).
Özet: Türk edebiyatında evlerin şairi olarak tanınan Behçet Necatigil, dizelerinde ev leri sadece nıekün nlarakolarak değil, simgeledikleri değerlerle de işler. Onun şiirlerinde dış dünyanın acımasızlığından ve zorluklarından kaçan birey, eve ve odasına sığınır ama ev içi yaşamını da eşyalar daraltır.
Necatigil'e göre ev sadece içinde yaşanılan bir mekan değildir. O, ev içindeki ve dışındaki ilişkileri, toplumu, değer yargılarını, hatta bütün bir yaşamı evin içinden bakarak yorumlar. Bu nedenle de Necatigil, eleştirmenler tarafından “Evler”in şairi olarak nitelendirilir.
Evin değişen anlamlarının şiirde, evi çevreleyen sokak, kent gibi mekânlara bakışı da değişime uğrattığı söz konusu edilmiştir.
Herhangi bir edebi topluluğa katılmamış, kendi şiirini "toplumcu realist" olarak tanımlamıştır. 1935-1979 yılları arasında eser veren Necatigil, şiirlerinde geleneksel ve modern şiiri buluşturmuş, kendine özgü eserler yazmıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Behçet Necatigil, Cumhuriyet döneminde 1935-1979 yılları arasında toplumcu realist sanat anlayışıyla şiirler yazmış bağımsız bir şair, radyo oyun yazarı, çevirmen, inceleme, araştırma, deneme yazarıdır.
1960 yılında Çapa Eğitim Enstitüsü'ne tayin olan Necatigil, 1972'de bu okuldan emekli oldu. Emeklilik günlerini evinde edebiyatla yoğunlaşarak, çalışarak geçirdi. Kanser teşhisiyle kaldırıldığı Cerrahpaşa Hastanesinde 13 Aralık 1979 tarihinde hayatını kaybetti.
Behçet Necatigil 1916 doğumlu olan Türk şair, öğretmen ve aynı zamanda çevirmendir. Türk edebiyatında Modern şiirin öncü şairlerindendir. Behçet Necatigil herhangi bir edebi akımdan etkilenmemiş kendine özgü olan anlayışı ile şiir yazmaktadır. Aynı zamanda fikir adamı olarak bilinir.
bağımsız şiirini kurmuş ve ikisi de modern Türk edebiyat tarihinde önemli şairler olarak yer almıştır. Kendi şiirini kurmak isteyen Behçet Necatigil hiçbir şiir topluluğuna katılmasa da zaman zaman kapalı deyişi benimseyerek İkinci Yeni'ye geçişi kolaylaştıran şairler arasındadır (Akkanat, 2015).
Ölüm Şairi: Cahit Sıtkı Tarancı
Şiirlerinde geleneğe ait pek çok unsuru kendine özgü bir bakış açısıyla yeniden kuran Behçet Necatigil, hem edebî metinlerinde hem de düzyazılarında geleneğin yaşayan ve yaşatılan bir olgu olduğunu savunmuştur.
Öğretmenlik, çevirmenlik ve şairlik yapan Behçet Necatigil, 16 Nisan 1916 tarihinde İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Modern Türk şiiri şairlerinden olan Behçet Necatigil'in babası, aslen Kastamonulu olan Hacı Mehmet Necati Efendi'dir. Annesi ise müderrislik yapan Hafız İbrahim Hakkı Efendi'nin kızı Bedriye Hanım'dır.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Aprın Çor Tigin, Uygur dönemine ait Mani dininin etkisinde şiirler yazmış adı bilinen ilk Türk şairidir. Turfan kazılarında bulunan şiirleri ilk kez A. von Le Coq tarafından 1919'da yayımlanmıştır. Bulunan iki şiirinden ilki, üç dörtlükten oluşan ve ilahi tarzında yazılmış bir övgü olup ilk dörtlüğü zedelenmiştir.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden Behçet Necatigil "Sevgilerde" şiirinde okuyucusuna sevgi duygusunu başarılı şekilde aktarıyor. İşte Behçet Necatigil'in sevgilerde şiirinin sözleri. Behçet Necatigil, Sevgilerde şiirinde insanların dışarı vurmaya çekindiği sevgilerini kaleme alarak insanlığa kendince sitem etmiştir ...
Behçet Necatigil'in bütün şiirlerinden seçmeler kitabı “Sevgilerde” Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Behçet Necatigil'in 1935-1972 yılları arasında yayımladığı şiirlerinden hazırladığı bir 'seçme şiirler' kitabı “Sevgilerde”.
Behçet Necatigil, 16 Nisan 1916'da İstanbul'un Fatih semtinde, Atik Ali Paşa'da doğdu.
Behçet Necatigil'in radyo oyunu Yıldızlara Bakmak'ta, Necatigil'in şiirlerinde olduğu gibi semboller yoğundur. Sıradan yaşamının bir anında yıldızlara bakma ihtiyacı hisseden Yolcu ile onun yıldızlara bakmak için gittiği rasathanenin müdürü oyunun başlıca kişileridir.
Mütareke ve Cumhuriyet dönemi şairleri arasında gösterilen Kemalettin Kamu (1901-1948), Türk şiirinde “ana vatan şairi”, “gurbet şairi” olarak da tanınan bir isimdir. Asıl adı Kemalettin Kâmi Kamu olan sanatçı, babasının memuriyeti sırasında 15 Eylül 1901'de Bayburt'ta doğmuş, çocukluk ve ilk gençlik yıllarını Refahiye ...
Behçet Necatigil'in Divançe (1964) ve Turgut Uyar'ın Divan (1970) isimli şiir kitapları Osmanlı şiiri tartışmalarında önemli bir ağırlığa sahiptir.
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ilk şiir kitabı 1935 yılında yayımlanan "Havaya Çizilen Dünya"dır.
Cumhuriyet döneminin ünlü şairlerinden Behçet Kemal Çağlar, Kayseri'nin Şabanbeyzadeler namıyla bilinen ünlü bir ailesinden Şaban Hamdi Bey'in oğludur. Babasının memuriyeti sırasında bulunduğu Erzincan'ın Tepecik köyünde 1908 yılında doğdu.
Bu bakımdan Behçet Kemal Çağlar'ın edebiyat tarihindeki konumu, incelemeye değerdir. Çağlar, 1908-1969 yılları arasına tanıklık eder. Bu tanıklık; Osmanlı'nın monarşik düzeninden Cumhuriyet'in demokratik sistemine uzanan önemli bir dönüm noktasını kapsar.
Dıranas 21 Haziran 1980'de Ankara'da öldü. Yapıtları: Gölgeler (1946, tiyatro), Çıkmaz (O Böyle İstemezdi'nin ilk yazımı), O Böyle İstemezdi (1948, tiyatro). Bu oyunları daha sonra Gölgeler ve Çıkmaz, Oyunlar adıyla 1978'de tekrar yayınladı.
Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri