Konut ve işyerlerine Bayrak asılması Madde 17 - İşyeri, konut vb. özel yerlere, Milli Bayramda,resmi bayramlarda, kurtuluş ve Atatürk'ü anma günlerinde 7 nci maddenin A bendi hükümlerine bağlı olmaksızın Bayrak asılabilir.
Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz.
A) Sürekli çekili kaldığı yerlerde Bayrak, bakım, onarım ve yenisiyle değiştirilmesi için sabah veya akşam alacakaranlık zamanında törensiz olarak indirilir ve çekilir. B) Her gün Bayrak çekilen yerlerde Bayrak, saat 08.00'de, günün bu saatte ağarmadığı hallerde ise gün ağardığında çekilir ve gün batımında indirilir.
Prensip olarak bayrak sabah saat 08.00'de çekilir ve gün batımında indirilir. Milli bayram, genel tatil ve hafta tatili günlerinde tatilin başladığı saatte çekilir ve tatil sonunda gün batımında indirilir. Yurt dışındaki Türk resmi binalarında bayrağın kullanılışı mahalli ve uluslar arası uygulamalara göre yapılır.
Kuleler arası bayrak asma sistemi çalışma prensibi
Kumanda sistemine basılınca halatlar zemine iner . Bayrak zeminde kancalar ile çelik halatlara bağlanır. Uzaktan kumanda sistemi ile yavaşça yukarı doğru binaların durumuna göre aynı anda veya ayrı ayrı çekilir.
İlgili 22 soru bulundu
Anadolu'da gelenektir bir inşaat tamamlandığında çatıya bayrak dikilir. Bu inşaatın sağ salim, kazasız belasız tamamlandığını gösterir. Çatıyı kapatan işçiler inşaat sahibinden bahşiş almak için de yaparlarmış.
Türk bayrağı, 10 Kasım 1938'de sabah saat 9'u 5 geçe ölen Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına, her 10 Kasım'da, 09:05 ile gün batımı arasında yarıya indirilir.
Konut ve işyerlerine Bayrak asılması
Madde 17 - İşyeri, konut vb. özel yerlere, Milli Bayramda,resmi bayramlarda, kurtuluş ve Atatürk'ü anma günlerinde 7 nci maddenin A bendi hükümlerine bağlı olmaksızın Bayrak asılabilir.
Bayrak tesliminde neden 3 kez öpülüp alına konur? Üç zamanın sayısıdır: Geçmiş, şimdi ve gelecek. Doğum, yaşam ve ölüm.
Okullarda kullanılan gönder bayrakları belirli ölçülere sahiptir. Buna göre de standart ölçüler belirlenmiştir. Okullarda bulunan 4 ve ya metre arası direklerin ölçüsü de 70 x105 cm olmalıdır. Ayrıca 12-15 metre arası direkler için ise 300 x 450 cm gönder bayrakları kullanılır.
Bayrak, direğe hızlı çekilir, yavaş indirilir. bulunan kromajlı küçük direğe çekilir. Bayrakla birlikte fors da çekilmesi gerektiğinde, fors çamurluğun üzerindeki direğe çekilir.
Madde 9 – (Değişik: 22/2/2001 - 2001/2130 K.) Bayrağın sürekli çekili kalacağı kuruluşlar aşağıda gösterilmiştir. A) Cumhurbaşkanlığı, B) Türkiye Büyük Millet Meclisi, C) Anıtkabir, D) Hükümet konakları, E) Polis, Jandarma, hudut, gümrük muhafaza karakollarıyla hudut kapıları.
Yani bayrak direği üzerinde bayrağı en üst noktaya çıkarmak olarak anlatmak mümkündür. Özellikle Milli bayramlarda, önemli bir kişinin ölümü ve benzeri gibi durumlarda göndere çekmek kapsamında bayrak en yukarı çekilir.
Konut veya işyeri olarak kullanılmayan binalar ile iskâna açılmamış ya da inşaat halindeki yapılara, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bayrak, afiş veya poster gibi tanıtıcı malzemelerin asılamayacağına ve yapıştırılamayacağına” karar verilmiştir.
Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz.
Bu bayrakta hilal ile birlikte sekiz köşeli yıldız kullanılmıştır. Sekiz köşeli yıldız şekil bilimine göre zafer anlamı taşımaktadır. 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde bayraktaki yıldız beş köşeli şeklini almıştır. Beş köşeli yıldız insanı sembolize etmektedir.
Bayrak bir ülkenin bağımsızlığını simgeleyen ve bir ulusun milli değerlerini yansıtan renkli bir kumaş olarak tanımlanabilir. Bu nedenlerden ötürüdür ki bayraklar ülkelerin değer verdikleri ve baş üstünde tuttukları en önemli simgelerdendir.
Beyaz bayrak, ateşkes veya ateşkes müzakeresi için kullanımı uluslararası kabul görmüş bayrak. Zayıf taraf teslimiyetini göstermek için beyaz bayrak açar. Müzakerecinin silahsız olduğunu ve iletişim kurmak istediğini gösterir.
Bayrak, bir ülkeyi veya kurumu temsil eden renkli kumaş. Genellikle uzun bir sopa veya direğin ucunda salınırlar. Her ülkenin bağımsızlığını simgeleyen bir bayrağı vardır.
(11) Bayrağın sürekli çekili olmadığı yerlerde iki dakikalık saygı duruşunu takiben İstiklal Marşı eşliğinde Bayrak, hızlı bir şekilde direğe çekilir ve İstiklal Marşı'nın ikinci kıtasının söylenmesi süresince ağır ağır yarıya indirilir.
Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümü, 2023 yılında 10 Kasım cuma gününe denk gelmektedir. Vatandaşlar bugünde evlerine ve iş yerlerine bayrak asabilirler.
Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez.
Türkiye. Türk bayrağı, 10 Kasım 1938'de sabah saat 9'u 5 geçe ölen Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına, her 10 Kasım'da, 09:05 ile gün batımı arasında yarıya indirilir.
Bayrağın yarıya çekilmesi veya bayrağın yarıya indirilmesi, bir ülkenin bayrağın saygı, yas, tehlike sinyali veya bazı durumlarda bir selamlama sembolü olarak normal yüksekliğine kıyasla daha alçak bir seviyeye indirilmesini ifade eder.
Kanun gereği Türk Bayrağı makam sahibi koltuğuna oturduğu zaman makam sahibi kişinin / makamın sağında kullanılır. Makam masası önümüzde olacak şekilde karşıdan bakıldığında ise solumuzda kalır. Türk Bayrağı takılı olan direğe alem (Ay-Yıldız ) takılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri