TDK'ya Göre Yok Oluş Kelimesinin Doğru Yazımı Yok oluş deyimi bir mecaz ve yan anlam olarak kullanılmakta olup, ayrı ayrı yazılması gerekmektedir.
Yok oluş kelimesi " Yok oluş" şeklinde ayrık olarak yazılır. "Yokoluş" şeklinde yazılması durumunda yanlış yazılmış olur.
Yok olmak eyleminden türeyen "yok oluş" da ayrı yazılır çünkü eylemden ad türeten -iş eki gelmiştir. Bu, ifadeye ekin kendi anlamından öte bir anlam kaymak. O yüzden tıpkı gidiş, geliş, kaçış gibi oluş kelimesi türetilmiş olur ve "yok oluş" şeklinde yazılır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''varoluş" olarak yazılır. Aşağıda cümle içerisinde doğru örnekleri görebilirsiniz. DOĞRU KULLANIM: Varoluş nedenimi ararken kendimi tasavvufun içinde buldum.
YOK SAYMAK NASIL YAZILIR? Bu kelimenin yok saymak mı, yoksaymak mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı yok saymak şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
yok oğlu yok, 12 karakter ile yazılır. Ayrıca, y harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'y', 'o', 'k', ' ', 'o', 'ğ', 'l', 'u', ' ', 'y', 'o', 'k', şeklindedir. yok oğlu yok kelimesinin tersten yazılışı koy ulğo koy diziliminde gösterilir.
Türkçe yazım kurallarına göre varoluş doğru yazılışı ayrı olamaz. Çünkü Türkçe krallarına göre ses düşmesine, anlam değişikliğine uğrayan kelimeler bir araya geldiğinde bitişik yazılmalıdır.
Bu kelimenin var olmak mı, varolmak mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı var olmak şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Var olan TDK'ye göre doğru ve hatalı kullanımları aşağıdaki gibidir: Var olan (doğru yazılışı) Varolan (yanlış yazılışı)
Her Ne Kadar Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Her, ne ve kadar kelimelerinden oluşan her ne kadar ifadesi, bir tamlamadır. Bu nedenle kelimenin ayrı yazılması gerekir.
TDK'ya göre TDK'ye göre "yeşilzeytin"in bitişik, "siyah zeytin" ayrı yazılıyor. YEŞİLZEYTİN Mİ, YEŞİL ZEYTİN Mİ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Ölüm, doğmak ve yaşamak gibi doğal bir hadisedir. Yüce Allah, ölümden kaçışın hiçbir canlı için mümkün olmadığını “Her canlı ölümü tadacaktır, sonra bize döndürüleceksiniz.” [2] şeklinde ifade buyurmuştur.
Oluş fiili olan cümlelerde nesne bulunmamaktadır. Ayrıca bu cümlelerde eylemler kendi kendine oluşmaktadır. Bu nedenle cümle içerisindeki eylemlerin nasıl oluştuğuna bakarak eylemin oluş fiili olup olmadığını anlamak mümkündür. Ayrıca bu eylemlerde iş kılış fiilinden farklı olarak onu kelimesi başına getirilemez.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Öngörmek doğru yazılışı ise bitişiktir. Öngörmek TDK sözlüğüne göre bir işin ilerisini kestirmek veya bir işin nasıl bir yol alacağını önceden anlayabilmek ve ona göre davranmak olarak tanımlanıyor.
Ansızın ya da aniden anlamına bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazılışı birleşik şekilde yazılışıdır. Yani doğru yazılışı "BİRDENBİRE" şeklinde olanıdır. Cümle içinde kullanırken birleşik şekilde kullanılması doğru kullanımına örnek olacaktır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Merak edilen denizaşırı sözcüğünün bitişik yazılması doğru olarak kabul ediliyor. TDK'ya göre belirtilen kelime ayrı olarak yazılmaması gerekiyor.
Bu kelime her zaman ayrı yazılması gereken bir sözcük grubudur. Çünkü bağlaç olan “-de” her durumda ayrı yazılmalıdır. Benimde şeklinde bitişik olarak yazıldığında imla hatası yapılmış olur.
Çünkü bazı durumlarda bitişik yazılabilecekken, bazı durumlarda ayrı yazılması gerekmektedir. Türk Dil Kurumu resmi web sayfasında yer alan bilgilere göre yok olmak ve yok oluş kelimeleri ayrı yazılmaktadır. Yok oluş deyimi bir mecaz ve yan anlam olarak kullanılmakta olup, ayrı ayrı yazılması gerekmektedir.
Soru edatları daima AYRI yazılır. Buna göre yok muydu ifadesi doğru yazılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri