Erkeklerde evlilik yüzüğü genellikle sol elin yüzük parmağı olan soldan ikinci parmağa takılır. Ancak söz ve nişanda ise tam tersi olarak sağ ele takıldığı görülür.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Kişiler nişanlandıkları zaman yüzüklerini sağ ellerinin yüzük parmağına takmaktadır. Kişiler evlendikleri zaman bu yüzükler sağ elden sol el yüzük parmağına geçmektedir. Son zamanlarda kişiler yüzükleri daha farklı şekillerde de kullanmaktadır. Son zamanlarda gümüş yüzükler çok kullanılmaktadır.
Evlilik öncesi söz ve nişanlanma olduğu taktirde çiftler nişan yüzükleri için sağ ellerindeki yüzük parmaklarını kullanırlar. Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağa takılı ise nişanlı yada sözlü oluşu, sol parmağa takılı ise evli olduğunu gösterir.
Sual: Yüzük takmak hususunda dinimizin hükmü nedir? Erkeklerin altın yüzük takmaları, dört mezhepte de caiz değildir. Altın ile gümüşü süs olarak takmak yalnız kadınlara helaldir.
İlgili 33 soru bulundu
Peygamberimiz (s.a.s) Yüzüğü Hangi Parmağa Takardı? Bütün bu rivayetlere göre orta ve işaret parmağına yüzük takmak tasvip edilmezken serçe parmak veya yüzük parmağına uygun görülmektedir.
ERKEĞİN ALTIN TAKMASI NEDEN HARAM? İslam âlimlerinin çoğunluğu erkeğin altın kullanımının haram kılınışının sebebinin israf ve övünme olduğunu belirtmiştir. İbni Abbas Radıyallahu Anhümâ'dan rivayet edildiğine göre; Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, bir adamın elinde altın bir yüzük gördü, onu çıkardı ve attı.
İşaret parmağına yüzük takanların genel olarak megolaman bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Sağ el işaret parmağına yüzük takılması güce duyulan özlemi ifade eder. Genelde takdir görmek isteyenler sağ el işaret parmağına yüzük takar. Sol el işaret parmağı ise çoğunlukla kendini güçlü hissedenlerin tercihi olmuştur.
Evlilik yüzüğünün sol elde kullanılmasını içeren bu çok özel gelenek, Eski Mısır ve Roma'dan günümüze kadar ulaşmıştır. Sol eldeki yüzük parmağından geçen bir damarın kalbe ulaştığı düşünüldüğü ve evlilik yüzüğünün sevgi ve aşk ile doğrudan bir ilgisi bulunduğu için evlilik yüzükleri, sol elde kullanılır.
Nişan ve söz aşamasında alyanslar sağ el yüzük parmağına takılmaktadır. Evlilik gerçekleştiğinde ise yüzükler sol yüzük parmağına takılır. Alyansların birçok farklı modelleri bulunur ve farklı madenlerden yapılabilir. Yaygın olan model ise düz altın alyans modelleridir.
Şâfiîler'e göre demir ve kurşundan yapılmış yüzüğü takmak mubahtır; gümüş yüzük takmak ise erkekler için sünnet, kadınlar için mubahtır (Hatîb eş-Şirbînî, I, 461, 579).
Çiftlerin evlilik yolunda attıkları ilk adım nişandır. Nişanlanan çiftler evlilik yoluna girdiklerini ifade etmek için nişan yüzüğü takarlar. Bu yüzükle birlikte aynı zamanla birbirlerine ömür boyu bir arada kalacaklarına dair söz vermiş de olurlar.
Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağındaysa o kişi nişanlı veya sözlü, sol parmağındaysa da evli olduğunu simgeler. Günümüzde evlilik teklifi yapılırken tek taş takacak kişiler sağ el dördüncü parmağa takarken, alyans, evliliği simgelediği için sol elin yüzük parmağına takılması uygun görülmektedir.
Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır. Çiftler söz merasimlerinde tektaş nişan törenlerinde alyans takmayı uygun görürler.
İşaret parmağına yüzük takmanın herhangi bir anlamı bulunmamaktadır. Çünkü bu parmağa takılan yüzüklerin sadece aksesuar amaçlı olduğu tahmin edilmektedir. Ancak toplumumuzun bazı kesimlerinde bireyin bekar olduğunu belirtmek için bu parmağa yüzük taktığı düşünülmektedir.
Bazı toplumlarda evlilik yüzüğü sol elin yüzük parmağına takılır. Ancak bazı toplumlarda da sağ elin yüzük parmağına takılır. Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir.
Evlilik öncesi süreci ifade eden nişan yüzüğü ise sağ ele takılır. Sağ ele takılmış olan nişan yüzüğü, toplum arasında o kişinin nişanlı olduğu anlamını ifade eder.
Söz, nişan gibi simgesel yüzükler evlenmeden önce genel olarak sağ yüzük parmağına takılır. Evlilik sonrasında ise bu yüzükler el değiştirir ve sol elin yüzük parmağına geçer.
Evlilik yüzüğü; iki elin sağ ve sol parmaklarına takılır. Ancak, yüzüğün sağ parmakta olduğu hallerde nişan yüzüğü olarak tanımlanabileceğinden bahsetmek gerekir. Bunun yanı sıra, sol parmaktaki yüzük ise evlilik yüzüğü olarak değerlendirilir. Türk toplumunda tektaş yüzük ile kadınlara evlenme teklifinde bulunulur.
“Nişan yüzüğü hangi parmağa takılır?” sorusunun cevabı, yeni nişanlanacak çiftlerin merak ettiği konular arasında yer alır. Sağ eldeki yüzük parmağı, geleneksel olarak nişan yüzüğünün takıldığı yerdir. Çiftler, nişanlanırken yüzükleri sağ ellerindeki yüzük parmağına takılır.
Evlilik yüzüğü hangi ele takılır? İki elin sağ ve sol parmaklarına takılan yüzüğün anlamı, bu parmağa yüzük parmağı denilmesinde anlaşıldığı üzere oldukça açıktır. Yüzük sağ parmaktaysa nişan yüzüğüdür, sol parmaktaysa evlilik.
820- Erkeğin altın ziynet kullanması örneğin, boynuna altın zincir, parmağına altın yüzük, koluna altın saat takması, haramdır ve onunla kılınan namaz batıldır. Ama kadının namazda ve namaz dışında altını ziynet olarak kullanmasının sakıncası yoktur.
On dört ayar yüzüğün altın değeri fazla olduğu için erkeklerin kullanması caiz olmaz.
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha. fazla olduğundan erkeğin bu yüzüğünü takması caiz. değildir.
Nişan için dahi olsa; altın yüzük takınmak erkeklere haramdır. Hz. Ali'nin yaptığı rivayete göre, Peygamberimiz (asm) "Altın yüzük takınmayı yasakladı...” (Tirmizi, 264; Sabuni, Fıkhu'l-İbadat 148).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri