Evlikle ilgili veriler ve boşanma sayıları incelendiğinde en tehlikeli yılların evliliğin ilk 5 yılı olduğu ortaya çıkıyor.
İlk 5 yıl ise ilişkiye giriş ve çiftlerin hayatı birlikte bir takım olarak ele alıp beraber sürdürmeyi öğrenme süresidir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki erken yaşta, olgunlaşma sürecini tamamlamadan evlenmenin, boşanma üzerinde büyük etkisi var. Çünkü erken yaştaki evlilikler ergenlik dönemi ilişkilerine benzer.
İlişkilerin Dört Evresi: Flört, Nişanlılık, Evlilik, Ebeveynlik - YouTube.
Bu önemli virajları atlatabilen, karşılıklı sevgi ve saygıyı koruyabilen ve birliktelikleri için gayret eden çiftler beşinci seneden sonra evliliğe devam edebilirler. Bu kritik seneler atlatıldıktan sonra evlilik karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak daha sağlam bir temele oturur.
Sadakat duygusu yitirilmiş ise yani artık kişiler kendisini eşine eskisi gibi bağlı hissetmiyorsa, başkalarına duygusal kayma, başkalarıyla cinsel fanteziler kurma, başkalarıyla paylaşım yapma eğilimi oluşmaya başladıysa artık ilişkide bitme sinyalleri alınıyor diyebiliriz. İlişki demek aynı zamanda iletişim demektir.
İlgili 39 soru bulundu
"Aşkım bitti, sevgim bitti, artık heyecanım kalmadı gibi ifadelerle evlilikler sonlandırılıyor" diyen Dr. Yavuz, "Halbuki biten aşk sevgi değil, arkadaşlık, dostluk ya da paylaşımın sona ermesi. Yapılan araştırmalar, evliliğin 2,5 yılından sonra aşkın ve sevginin bittiğini gösteriyor.
Boşanma sayısı, 2022 yılının Ağustos ayında 3 bin 945 iken adli tatil sonrası Eylül ayında 5,0 kat artarak 19 bin 775 oldu. Evlilik süresine göre boşanmalar incelendiğinde, 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların %32,7'si evliliğin ilk 5 yılı, %21,6'sı ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.
Evlilik yıldönümlerinin isimleri
İsimlendirmelere örnek olarak: 1. yıl pamuk, 10. yıl kalay, 20. yıl porselen, 25. yıl gümüş, 40. yıl zümrüt, 50. yıl altın, 70. yıl platin, 80. yıl meşe, 90. yıl granit ve 100. yıl su.
Kanun maddesinde eşlerin en az 3 yıldan beri evli olmaları, fiilen birlikte yaşamaları ve yurt içinde en büyük mülki idare amirliklerine, yurt dışında ise Türk konsolosluklarına yazılı olarak başvuruda bulunmaları şartları bakımından netlik mevcuttur.
Türk Medeni Kanunun 124. Maddesinin 1. fıkrasında, evlenebilmek için en düşük yaş sınırı 17 olarak belirlenmiştir. Erkek veya kadın 17 yaşını doldurup 18 yaşından gün almadıkça evlenemez.
Evliliğin ilk üç yılı en zor olmakla birlikte parodoksal bir şekilde evliliğin en canlı yıllarıdır. Yıllar ilerledikçe evlilikte zorluklar giderek azalmakla birlikte ilk beş yıl hatta ilk yedi yıl devam eder. Boşanma istatistiklerine baktığımızda boşanmaların en fazla ilk yılarda gerçekleştiği görülür.
Evlilik kurumunun sağlamlığı için 5 S teorisini de önemli buluyoruz: Sevgi, saygı, sabır, sadakat ve samimiyet.
Cinsellik olmadan evlilik olur mu tabiki hayır. Sağlıklı bir evlilik olabilmesi için cinsel hayat en önemli bileşendir. Evliliklerde cinsel hayatımız %70 gibi önemli bir oran oluşturmaktadır. Cinsel yaşantı olmaksızın sürdürülebilen evliliklerde eşler ciddi sorunlar yaşayabilmektedir.
Evlilikte 4S Kuralı olduğunu söyleyen Tarhan; "Sevgi, Saygı, Sabır ve Sadakat evlilikte olması gereken dört temel gereksinimdir ve 4S kuralı olarak kabul edilir.
Yaş farkı arttıkça çiftler arasındaki cinsel sorunlar da artmaktadır. Evli çiftlerin ilk 2 yılı başarılı bir şekilde atlattığı durumlarda ise boşanma risklerinin % 43 azaldığına dikkat çekilmiş. Ancak 10 yılı aşan evliliklerde boşanma oranının % 94 arttığı görülmektedir.
Kültüre göre evlilikler farklı isimlerle anılır örneğin, 1. yıl pamuk, 10. kalay, 20. porselen, 25. yıl gümüş, 50. yıl altın ve 100. yıl su maddesi ile ilişkilendirilir.
Örneğin, 20. yıl kristal, 25. yıl porselen, 30. yıl gümüş, 35. yıl inci, 40. yıl mercan, 45. yıl yakut, 50. yıl safir, 55. yıl altın, 60. yıl zümrüt, 70. yıl pırlanta ve 75. yıl platin.
Evlilik yıldönümlerinde çeşitli işaret ve gelenekler mevcuttur. Beşinci yıl dönümü olan "ahşap" düğünü, en "fırtınalı" olarak nitelendirilen bir dönemdir. Çift hala çok genç, güçlü ve yıldönümünü sonuna kadar kutlamak istemektedir.
En önemli boşanma nedeni sorumsuz ve ilgisiz davranma oldu
En az bir kez boşanmış bireylerin (görüşme sırasındaki medeni durumuna bakılmaksızın ve birden fazla boşanmış bireylerin son boşanma olayına göre) boşanma nedenleri incelendiğinde, yüzde 32,2 ile sorumsuz ve ilgisiz davranma ilk sırada yer aldı.
Boşanma Sürecinde Çiftlerin Yaşadığı İlk Evre Nedir? Boşanma süreci pek çok aşaması olan bir süreçtir. Kişiler bu kararı aldıklarında ilk evre şok evresidir. Yani kişi bir karar almıştır ve bu kararın önünü arkasını düşünemeyecek kadar “Boşanma” ya odaklanmıştır.
İşte boşanmanın en çok yaşandığı il...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de son 10 yılda 1 milyon 151 bin 591 çift boşandı, 6 milyon 90 bin 212 çift de evlendi; geçen yıl boşanmanın en fazla yaşandığı il İstanbul, en az gerçekleştiği il ise Hakkari olarak kayıtlara geçti.
Sevginin bittiği yerde, nefret başlar. bilmektir ve eline diline beline sahip olmaktır.
İlişkiyi sürdürmek için bir taraf diğerinden daha fazla emek sarf ediyorsa, anlayış, güven ve sadakat kalmamışsa, sorunlar artık konuşularak çözülemeyecek boyuta ulaşmışsa boşanmak gerekebilir. Bunun dışında alkol, kumar ve madde bağımlılığı da ciddi problemdir.
Eşiyle birlikte dışarıda görülmeyi pek tercih etmez. Zorunluluk halinde eşine karşı diken üstündedir onu kontrol altında tutmaya çalışır. Hareketleri, konuşması vs. Eşi yanında iken rahat olmadığından ne kadar maskelemeye çalışsada bir gerginlik söz konusudur ve yüz ifadesine de yansır bu durum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri