Öncelikle kafaların karışmaması açısından şunu da belirtmek gerekir ki; Her iki dönem için de geçerli olan husus şudur:Evlenmeden önce alınan mallar kimin üzerine kayıtlıysa onun kişisel malı sayılır ve boşanmada mal paylaşımı hesabına dahil edilmez.
Evlenmeden önce satın alınan mallar, satın alan eşin kişisel malı olarak kabul edildiğinden mal paylaşımına dahil edilmez. Evlenmeden önce satın alınan, ancak kredisi evlilik içinde ödenen ev, araba, arsa vb. gibi mallar belli bir hesaplama tekniği ile boşanmada mal paylaşımına dahil edilir.
Hükümden de anlaşılacağı üzere eşlerin evlenmeden önce almış olduğu mallar ve bu mallardan evlilik birliği içerisinde dahi elde ettiği değerler kişisel mal niteliğinde olup tasfiye halinde bu mallar üzerinde karşı taraf hak sahibi olamayacaktır.
Kabaca evlilik birliği içerisinde edinilen mallar, edinilmiş mallardır ve bunlar üzerinde her iki eşin de ortak hak sahipliği vardır. Ayrıca eşler, kişisel malları üzerinde de tek başına hak sahibidir.
Genel olarak evlilik birliği içerisinde alınan ev, araba gibi edinilmiş malların yarısı oranında diğer eşin hak sahibi olduğu kabul edilir.
İlgili 18 soru bulundu
Araba satışı için eşin rızası aranmaz. Ruhsat sahibi eş, noter üzerinden araç satışını gerçekleştirebilir. Bu işlemin tamamlanması için eş ya da yetkili bir kurumdan izin alınmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Keza, hakim kararına da gereksinim duyulmamaktadır.
Boşanmada; eşlerden sadece bir tanesinin kişisel olarak kullandığı eşyaları, evlilik öncesinde eşlerden birine ait bulunan mallar, eşlerden birine kalan miras, evlilik sırasında karşılıksız (bedel ödemeksizin) kazanılan değerler, manevi tazminat alacakları, kişisel malların yerine geçen değerler paylaşılmaz.
Çocuğa nafaka hesaplaması yapılırken çocuğun yaşı, yaşam standartları sağlık durumu, eğitim durumu ve nafaka borçlusunun ödemeyebilme gücü dikkate alınır. 2023 yılı için çocuğa ödenen en düşük nafaka 750 TL'dir. Bu tutar hiç çalışmayan ya da asgari ücretli olanların ödemekle yükümlü olacağı asgari nafaka miktarıdır.
Kim kazanıp satın alırsa alsın, evlilik sonrasında alınan her ev, araba ve arsa gibi ruhsatlı ve tapulu taşınmazlar ortak kabul edilir. Eş ev hanımı olsa ve maddi kazanç getirecek bir çalışma hayatında bulunmasa bile boşanmada mallar ortak paylaştırılır. Yani ev hanımları da ev ve arabaların ortak sahibidir.
Kişisel malların yerine geçen mallar da kişisel maldır. Örneğin, eşlerden birinin evlilik öncesi sahip olduğu araba o eşin kişisel maldır. Arabanın satışı ile aynı bedelle yeni araba alınırsa o araba da kişisel mal yerine geçen maldır ve kişisel mal olmaya devam eder.
Eğer ispatlanamıyorsa erkek bu altınları veya karşılığını kadına geri vermek zorundadır. Özetleyecek olursak boşanma davasında altınlardan ziynet eşyası niteliğinde olanlar kime takıldığına bakılmaksızın kadına aittir. Bu kategori dışında kalan tüm altınlar ve diğer değerler kime takıldıysa ona bırakılır.
İster ilk evlilik, ister ikinci evlilik olsun, eğer ölen ebeveyn evli ise çocuğun miras hakkı ¾'tür. Geriye kalan ¼ pay eşin miras hakkıdır.
Boşanma Sürecinde Araba Kimde Kalır? Boşanma sürecinde araba kimin adına kayıtlı ise onun kullanımında kalır. Boşanmadan sonra mal paylaşımı davası açıldığında arabanın bedelinden pay oranında ödeme alınabilir. Ancak boşanma sürecinde aracın üzerine haciz koyulması mümkün değildir.
Karar verilmeden önce de tedbir kararı olarak aile konutu şerhi davası olduğuna dair şerh konulması istenebilir. Evlenmeden birlikte yaşayanların , resmi nikahsız çiftlerin aile konutu olabilir mi? Hayır, aile konutu müessesesi medeni kanuna uygun olan resmi evliliğe bağlıdır.
Mal paylaşımı davası, boşanma davası süresinde herhangi bir zamanda açılabilir. Böylece mallar üzerinde ihtiyati tedbir talep edilerek, eşten mal kaçırma önlenebilir. Bunun belirli bir süresi yoktur.
Türk Medeni Kanununun 225. maddesi uyarınca tarafların boşanma davası açtıkları tarih itibariyle mal rejimleri de sona ermektedir. Bu sebeple banka hesapları içerisinde bulunan paranın paylaşımı da bu tarihten itibaren banka hesabı içerisinde bulunan tutar üzerinden yapılır.
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 2014/21125 E. ve 2015/17417 K. sayılı kararında; ”…Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır.
Aile konutu şerhi olan ev nasıl satılır? Aile konutu şerhi olan ev malik olmayan diğer eşin de açık rızası alınarak satılabilir. Bununla beraber eğer bir şekilde aile konutu şerhi konulmuş taşınmaz rıza alınmadan satılmışsa o halde satıştan sonra da rıza verilmesi halinde satış yine geçerli olacaktır.
Kadının nafaka hakları (tedbir nafakası ve yoksulluk nafakası) Mal paylaşımından kaynaklı alacak hakları Aile konutu şerhi isteme hakkı Ücretsiz avukat talep hakkı (adli yardım hakları)
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
4 bin TL maaş alan ne kadar nafaka verir? Bu konuda kesin bir şey söylenemez. Ancak 4000 TL alan bir kişi ortalama olarak 750-1000 TL arasında yoksulluk nafakası ödeyecektir diyebiliriz.
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Kişisel malların gelirleri ya da sosyal güvenlik kurumları tarafından yapılan ödemeler gibi. Bu çerçevede örneğin eşlerin evlendikten sonra (mal rejiminin devamı esnasında) kazandıkları paralar, satın aldıkları ev, araba, bankada biriktirilen para, ticarî bir işlet- menin kâr payı kural olarak edinilmiş maldır12.
Türk Medeni Kanunumuzda boşanma davası sonucunda müşterek çocukların velayetinin kesin olarak anneye bırakılacağı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Aile Mahkemesi, çocuğun yüksek menfaatini gözeterek hangi yaşta olursa olsun velayeti gerekli gördüğü hallerde babaya da verebilecektir.
Çocuklar üzerinde velayet hakkı iki taraflı Anne ve Baba tarafından birlikte kullanılır. Anne ve baba velayetin yürütülmesi hususunda anlaşamazlar ise babanın reyi muteberdir. Çocuk küçükken anne ve babasının velayeti altındadır. Anne ve babanın biri ölmesi durumunda ise velayet sağ kalan kişiye verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri