Göklerin yedi tabakasına ve yerin yedi katına dâir küllî mânânın çok fertlerinden yedi mâsadak açıkça görünüyor. Bununla beraber, âyetin sarih ifadesinde "yedi kat arz" tabiri geçmiyor. Âyetin zâhiri: "Allah, arzı da yedi gök gibi yaratmış ve yaratıklarına mesken yapmıştır." diyor.
Dünya'nın atmosferi 6 katmandan oluşur: Troposfer, stratosfer, mezosfer, termosfer, iyonosfer ve ekzosfer.
a. İlgili ayetlerde yer alan “yedi gök” manasını, kısa nazarlı ve dar fikirli bir tabaka-i insaniye, yedi atmosfer tabakası olarak anlar. b. Kozmoğrafya ile sersemleşmiş diğer bir tabaka, dillerde "seb'a-i seyyare/yedi gezegen" olarak meşhur olan yıldızları ve onların yörüngeleri şeklinde algılar.
Yani şu içinde yaşadığımız dünya, sema, yıldızlar, galaksiler kainat tabirinin içine giriyor. Kısacası beş zahiri duyumuzla algılayabildiğimiz bütün somut ve maddi alemler kainat kapsamına girer. Yedi kat semayı şayet maddi alemlerin içindeki yedi kat şeklinde anlarsak, o zaman yedi kat sema kainat kapsamına girer.
Sema; lügatta bulut ve yağmura da denilir. Bu anlamda olan Semâ'nın çoğulu (Esmiye ve sümiyyün) olur. Cenab-ı Allah yedi semâ (7 kat gök) yaratmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Ömer'den gelen rivayette: Allah yedinci kat semanın üzerine su yarattı.
Birinci kat semada "hayat" sıfatı hâkimdir. Hz. Âdem (a.s) bulunduğu makamdır. İkinci kat semada "kudret" sıfatı hâkimdir.
İşler bunlar arasında (7 kat semadan dünyanın 1.kat tabakasına) dönüp dolaşır" (Talak 65/12) Cenab-ı Hak Gökleri 7 gök olarak yarattığı gibi, benzerini yani 7 katını da yerde yaratmıştır.Yani, 7 tabakası olan yerin 7.katında yaşamaktayız. Daha içeride 6 tabaka var.
Âyetin zâhiri: "Allah, arzı da yedi gök gibi yaratmış ve yaratıklarına mesken yapmıştır." diyor. "Yeri de yedi tabaka olarak yarattım" demiyor.
Kur'an'da vurgulanan “sema/semavat” kelimesi, yerküresine mukabil gelen bütün gök cisimleri manasına gelir. Gökler çeşitli tabakalara şamil olduğundan, Kur'an'da daha çok semavat şeklinde çoğul olarak gelmiştir.
Çokluk sembolü manasıyla yedinin kullanılışı. Çünkü bazen Araplar yedi kelimesinden istifade ederken bundan çokluk manasını kastederler.
Kuran'da gök-sema anlamına gelen (ٱلسَّمَآءِ) s-sema kelimesi (kökü (سمو)) Kuran'da toplam 120 kez geçer. Gök-sema kelimesinin çoğulu olan gökler-semalar (semavat) (سموت) kelimesi ise toplam 189 kez geçmektedir. Tekil olarak gök anlamına gelen sema (سمو) kelimesi yeryüzünün üstünden başlayıp tüm evreni kapsar.
GÖK - KUBBE İLİŞKİSİ
Kubbe, pek çok dinde “göksel/kozmik/ilahi” olanı simgeler. Bu iki anlam birleştirilerek Türkçede uzaya “gök kubbe” de denmiştir. Aynı şekilde İncil'de “göğün bir çadır olduğuna dair” benzetmeler vardır. Tarih boyunca yapı teknikleri geliştikçe ibadethanelerin çatıları kubbe formuna kavuştu.
Semanın katları sırasıyla Venüs, Merkür, Güneş, Merih, Jüpiter, Satürn, Satürn sonrası şeklindedir.
Yeryüzünü saran hava tabakasına atmosfer denir. Atmosferin kalınlığı yerden itibaren 560 km.ye kadar uzanır. Atmosferin tabakalarını belirleyen en önemli faktör sıcaklıktır.
- Göktaşları dünyaya kolaylıkla ulaşırdı ve dünya üzerinde kraterler oluşurdu. - Su döngüsü olmaz ve küresel ısınmalar görülmezdi. - Gökyüzü mavi renk yerine siyah renk olurdu, gökkuşağı oluşmazdı. - Sel, baskın ve kasırgalar yaşanmazdı.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Yerin ve göklerin altı günde yaratılması da yoruma açık bir ifadedir.
Dünya birbirinden ayrı 5 katmandan oluşmaktadır. Diğer gezegenlere göre benzersiz bir özelliğe sahip olan dünya, üzerinde canlı varlık taşıyan ve bilinen tek gezegendir. Bol miktarda suya sahip olan dünyanın, aynı zamanda atmosfer, buzullar ve okyanusları bulunmaktadır.
Kainatta kendi kemal sıfatını göstermiş, gökleri mükemmel yaratmıştır.” Mükemmel şekil küredir. Onun için Allah kainatı küreler şeklinde yaratmıştır.
Fakat uzayın belirli bölgelerini gözlemleyerek evrende kaç tane gökada olduğu ile ilgili kaba bir tahmin yapılabiliyor. Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan gözlemler, tüm evrendeki gökada sayısının iki yüz milyar civarında olduğunu gösteriyor.
Sevim Tunçdemir, “Halihazırda temizlenerek ziyarete açılmış 8 kat bulunmakla birlikte yer altı şehrinin 12-14 kat olabileceği düşünülüyor.
Selâmlaştılar ve onlar Peygamber Efendimize, 'Hoş geldin, safa geldin sâlih peygamber, sâlih kardeş. ' dediler." Bu hadisten Hazret-i İsa (as)'in semanın ikinci katında olduğu anlaşılıyor.
Semaların her birinde sırasıyla Âdem, Îsâ, Yûsuf, İdrîs, Hârûn ve Mûsâ peygamberlerle görüştü; nihayet Beytülma'mûr'un bulunduğu yedinci semada Hz. İbrâhim'le buluştu. Sidretü'l-müntehâ denilen yere vardıklarında yazıcı meleklerin kalem cızırtılarını duydu ve Allah'ın huzuruna çıktı.
Peygamberler, şu an berzah âleminde bir nevi cennet hayatı yaşıyorlar. Asıl cennete giriş, ancak kıyamet kopup mahşerde hesaplar görüldükten sonra gerçekleşir. Müminlerin ruhları “illiyun” denilen ve “yüksekler” anlamına gelen yüce makamlardadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri